Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Gulfstream start verkoop van duurzame vliegtuigbrandstof
2019-03-15 / Anton van Rijsbergen / bron: Gulfstream Aerospace

Zakenjetfabrikant Gulfstream Aerospace heeft vandaag haar eerste verkoop van duurzame alternatieve vliegtuigbrandstof (sustainable alternative jet fuel / SAJF) aan een Gulfstream-operator bekend gemaakt. De klant, een in de VS gevestigde multinational, kocht 90 kg SAJF van Gulfstream's Long Beach faciliteit voor zijn Gulfstream G550.

"Deze verkoop is een direct gevolg van onze inspanningen om de zichtbaarheid en beschikbaarheid van duurzame alternatieve vliegtuigbrandstof voor onze klanten te vergroten," zegt Mark Burns, president van Gulfstream Aerospace Corp. "We willen het gebruik van SAJF in de hele industrie helpen bevorderen. We gebruiken de brandstof sinds 2016 met onze bedrijfs-, demonstratie- en testvloten en we zijn nu ook trots om deze aan te bieden aan operators. "We verheugen ons op de dag dat deze brandstof gewoon is in onze branche en we zijn allemaal doen we ons steentje bij om emissies wereldwijd te verminderen."

Gulfstream maakte tijdens een recent SAJF-evenement, "Business Jets Fuel Green: een stap naar duurzaamheid", op de luchthaven Van Nuys in Californië, bekend dat het SAJF dit jaar zou aanbieden aan klanten die gebruik maken van de Long Beach-faciliteit. De SAJF is eerder beschikbaar dan verwacht.

Gulfstream heeft sinds 2012 een 30/70 mix van low-carbon, drop-in SAJF en Jet-A gebruikt in haar hoofdkwartier in Savannah. Het bedrijf World Energy, die een raffinaderij heeft op ongeveer 16 km van Long Beach Airport, produceert het SAJF voor Gulfstream.

De Federal Aviation Administration heeft bevestigd dat SAJF veilig is om te gebruiken. SAJF voldoet aan dezelfde brandstofspecificaties als conventionele Jet-A en biedt gelijkwaardige prestaties. Elke liter SAJF die verbrand wordt geeft een reductie van de broeikasgasemissies van meer dan 50% ten opzichte van op petroleum gebaseerde vliegtuigbrandstof, op basis van de levenscyclus.

De doelstellingen van de bedrijfsluchtvaartsector (business aviation), vastgesteld door de National Business Aviation Association, de General Aviation Manufacturers Association en de International Business Aviation Council, omvat de doelstelling van koolstofneutrale groei tegen 2020. Brede doelstellingen voor de gehele sector zijn onder meer een verbetering van de brandstofefficiëntie en vermindering van de totale CO2-uitstoot.