Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Team voor nieuwe drone van Belgische Defensie bekendgemaakt
2019-01-15 / Anton van Rijsbergen / bron: General Atomics

General Atomics Aeronautical Systems, Inc. (GA-ASI), de Amerikaanse fabrikant van Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS / 'drones'), radars, elektro-optische en aanverwante systemen, heeft vandaag aangekondigd dat het gaat samenwerken met vijf in België gevestigde bedrijven, als onderdeel van een industriële samenwerking met de Belgische lucht-, ruimtevaart- en defensie-industrie. Team SkyGuardian Belgium omvat GA-ASI, SABCA, Thales België, Esterline, DronePort en satellietcommunicatietechnologiebedrijf Newtec.

De Belgische regering heeft onlangs de selectie van de General Atomics MQ-9B SkyGuardian RPAS aangekondigd voor de Belgische defensie.

GA-ASI en SABCA hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend met betrekking tot productie- en onderhoud (MRO-activiteiten) voor de SkyGuardian. Het MoU bestrijkt ook de productie van de bliksembeveiligde SATCOM-radome voor alle MQ-9B SkyGuardian- en SeaGuardian-systemen, bij SABCA Limburg. De partijen zijn van plan om een Europese MRO-faciliteit voor MQ-9B-actuatoren bij SABCA in Brussel te ontwikkelen.

GA-ASI en Thales Belgium S.A. hebben een MoU ondertekend om samen te werken aan de RPA-bewakingssensor voor gegevensverwerking, -gebruik en -verspreiding (PED), waaronder de integratie van de MQ-9B in Belgische militaire datanetwerken. Als onderdeel van zijn Europese toeleveringsketen koopt het bedrijf Ground Control Station-displays van Esterline (het voormalige BARCO) in Vlaanderen.

DronePort Incubator is de thuisbasis voor startups en onderzoeksteams die betrokken zijn bij RPAS. De testfaciliteiten bieden gesepareerde luchtruimtes en de mogelijkheid om nieuwe toepassingen te testen en te demonstreren.

De totale economische waarde van Team SkyGuardian voor de Belgische industrie wordt geschat op meer dan 100 miljoen euro gedurende de looptijd van het programma.

In juli 2018 heeft de Koninklijke Luchtmacht (KLu) de nauwverwante General Atomics Predator B / MQ-9 Reaper Medium Altitude, Long-endurance (MALE) UAS voor zijn vereisten geselecteerd.