Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Nederlandse B-25 in Australië geborgen
2018-01-30 / foto: Northern Territory Library

In de nacht van 8/9 december 1943 was een aanval gepland op Koepang en Penfoei op het Indonesische eiland Timor. Daarvoor werden zes B-25 Mitchell bommenwerper van 18 Squadron NEIAF (Netherlands East Indies Air Force) naar de airstrip Kalumburu bij Drysdale River Mission in West-Australië gevlogen. Bij de landing op de airstrip werden twee Mitchells beschadigd waardoor de aanval met vier toestellen moest worden uitgevoerd.

B-25D-20-NC sn. 41-60816 kwam in 1943 bij het Nederlandse squadron in Australië in dienst en landde op 24 september 1943 op Batchelor na een vlucht vanuit de VS. Het kreeg de registratie NS-161 en de naam Mississippi Dream. De naam verwees naar Jackson, Mississippi waar de bemanningen hun opleiding kregen.

Met het toestel werden verschillende missies boven Nieuw-Guinea en Indonesië gevlogen. Op die bewuste 8 december 1943 vloog Mississippi Dream met de vijf andere toestellen naar de Klaumburu airstrip, maar kwam bij de landing in een kuil terecht waardoor het neuswiel afbrak. Het toestel is daar gebleven en gekannibaliseerd. Wat bleef is door souvenirjagers gesloopt.

In 1981 werd al eens een poging ondernomen om het wrak te bergen, maar de autoriteiten stalen daar een stokje voor. Maar nu heeft Reevers Warbirds uit Adalaide het wrak mogen ophalen. Hij wil het "als gevonden" tentoonstellen en onderdelen gebruiken als voorbeeld voor toekomstige restauraties.

Reevers Warbirds heeft ook al een B-25 Mitchell uit de VS gehaald en die statisch gerestaureerd in de kleuren van een toestel van 18 Sqn. NEIAF.