Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

NATO Fregate Helicopter binnenkort operationeel
2017-12-06 / bron: Luchtcomponent

Sinds maart dit jaar beschikt de Belgische Luchtcomponent over een voltallige vloot NH90-helikopters 'Caiman' NFH (NATO Frigate Helicopter). De NFH is de standaard boordhelikopter voor de marinefregatten en het search-and-rescue platform voor de Luchtcomponent.

Het is nog even wachten tot alle bemanningen de status FOC (full operational capability) bereiken. Zodra dat gebeurd is, kunnen de helikopters deelnemen aan maritieme operaties. Daarvoor is het belangrijk dat de teams van de vier helikopters intensief oefenen.

De NH90 NFH is van grote waarde tijdens vrijwel alle maritieme missies. Zo kan de NFH een groot gebied rondom het schip verkennen, onderzeeboten detecteren of een special forces team op een gekaapt schip droppen.

Naast zijn opdrachten aan boord van de fregatten, zet Defensie de helikopter ook in voor search and rescue: om voor de kust drenkelingen op te sporen. Voor die opdracht zal hij op termijn de Sea King vervangen.

Met zijn uitgebreide boorduitrusting is de 11 ton wegende NFH één van de meest moderne helikopter in zijn klasse. Hij beschikt over twee krachtige motoren, een infraroodcamera, een digitale cockpit geschikt voor het gebruik van nachtzichtapparatuur, apparatuur voor maritieme operaties, een speciale radar en elektronische beveiliging. Het toestel kan zelfs bij woelige zee op een helikopterdek landen.

De NFH is de maritieme versie van de NH90-helikopter Caiman die België in 2007 bestelde. Ook Nederland vliegt met hetzelfde type, wat de operationele samenwerking binnen de Admiraliteit Benelux (ABNL) ten goed komt.