Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Vought Cutlass (hartsvanger)
2017-05-22 /

Het was een beetje vreemd ontwerp. Een romp met twee Westinghouse straalturbines en een pijlvleugel met op elke vleugel een verticaal staartvlak. De vorm van de Vought F7U Cutlass was gebaseerd op de nooit gebouwde Arado Ar E.583. Het maakte op 29 september 1948 zijn eerste vlucht.

De naam Cutlass betekent hartsvanger, een kort dik, ietwat gekromd jachtzwaard bedoeld voor de jacht (hertenvanger) en veel gebruikt werd aan boord van schepen omdat het handig was bij gevechten op korte afstand.

Vliegers en technici bij de Amerikaanse marine en mariniers waren niet enthousiast over het vliegtuig. Dat had voornamelijk te maken met de onbetrouwbare motoren die tijdens de vlucht spontaan stilvielen. Daarnaast was het lange neuswiel zwak, wat tot landingsincidenten leidde.

Uiteindelijk heeft de Vought Cutlass maar kort dienst gedaan van 1951 tot 1955 waarna het werd vervangen door de veel betere Vought F-8 Crusader. Van de 320 gebouwde vliegtuigen zijn zeven exemplaren bewaard gebleven.

In het National Naval Aviation Museum op NAS Pensacola, Florida staat een F7U-3 tentoongesteld en in het restauratiecentrum van het Museum of Flight in Everett bij Seatle staat een complete F7U-3. Het toestel in Everett is september 2014 gekocht door een particulier die het naar Phoenix in Arizona wil vervoeren om het daar te restaureren en weer mee te gaan vliegen.