Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

TwentseWelle in het teken van vliegen
2017-02-14 / TwentseWellen

Al duizenden jaren zijn mensen gefascineerd door vogels die vrij door de lucht scheren. Hoe doet die vogel dat, zonder naar beneden te vallen? Hoe kiezen rupsen het luchtruim door te transformeren tot vlinders met prachtige vleugels en hoe komt het dat zaden van een esdoorn als een helikopter langzaam naar beneden dwarrelen? En hoe gebruiken wij mensen die technieken om zelf op te stijgen?

Vanaf 18 februari staat TwentseWelle in het teken van De droom van het vliegen.

Van de mythische verhalen van Icarus tot de tekeningen en modellen van Leonardo da Vinci en van de eerste luchtballon van de gebroeders De Montgolfier tot en met de luchtschepen van Graf Zeppelin. En van het eerste vliegtuig, de Wright Flyer, tot natuurlijk de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de drones. Voor de slimste technieken die wij mensen gebruiken maken we gebruik van de voorbeelden die we in de natuur vinden. Daarom vormt de prachtige, uitgebreide natuurcollectie van TwentseWelle de basis van de nieuwe presentatie De droom van het vliegen.

Modellen van Leonardo
In de tentoonstelling zijn niet alleen de schetsontwerpen van Leonardo te zien maar ook drie levensgrote modellen. Bijvoorbeeld de luchtschroef, die TwentseWelle in bruikleen kreeg van het Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci in Milaan. Een ander hoogtepunt in de tentoonstelling is de 15 meter brede replica van de Wright Flyer, een bruikleen van het Nationaal Militair Museum. Met dit vliegtuig maakten de gebroeders Wright in 1903 de eerste gemotoriseerde vlucht ooit.

Graf Zeppelin in Twente
De grootste zeppelin aller tijden werd in 1928 gebouwd door de Graf von Zeppelin. Op zaterdagochtend 18 juni 1932 landde dit luchtschip op vliegveld Twente. Daar waren 85.000 mensen getuige van. In de tentoonstelling ontbreekt dit bijzondere moment in de Twentse geschiedenis niet.

Doe-activiteiten in de fabriek
TwentseWelle is het museum van hoe en waarom. Hier verleg je de grenzen van wat je weet, wat je denkt en van wat je kunt. Daarom kunnen kinderen en volwassenen in de fabriek zelf aan de slag. Geïnspireerd door de vliegtuigmodellen van de gebroeders Wright en Panamarenko kan iedereen hier zijn eigen propeller, helikopter, vliegtuig, vlieger en VR-bril fabriceren.

Museum TwentseWelle
TwentseWelle is een echt familiemuseum. Door te kijken, maken, spelen denken, experimenteren en te dromen ontdek je de wereld. In TwentseWelle gaat het over de kracht van de verbeelding. De tentoonstellingen inspireren jong en oud om zelf dingen te bedenken. Die kunnen in de fabriek worden uitgeprobeerd en in elkaar gezet.

In TwentseWelle staat twee keer per jaar een nieuw fenomeen centraal. De historische collecties van TwentseWelle zijn altijd de grote inspiratiebron. Zij vertellen verhalen, brengen de geschiedenis tot leven, leggen verbanden met het heden en bieden houvast bij het 'maken van de toekomst'. Deze verhalen vind je terug in de tentoonstelling en de bijbehorende audiotour.

Museum TwentseWelle is dus niet een natuurhistorisch museum, of een kunstmuseum, een oudheidkamer of een techniekmuseum. TwentseWelle is het allemaal en allemaal tegelijkertijd. Het is de Academie van Verbeelding!

Museum TwentseWelle
Het Rozendaal 11
7523 XG Enschede
053-4807680