Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Internationale search en rescue oefening op Vliegbasis Koksijde
2016-10-12 / Luchtcomponent

Het 40ste smaldeel organiseert van 10 tot 14 oktober een internationale Search and Rescue (SAR) Meet op de vliegbasis Koksijde. Tijdens deze multinationale oefening stellen verschillende SAR-eenheden hun helikopterbemanningen, gespecialiseerd in het opsporen en redden van vermiste personen, op de proef.

Op dinsdag voeren onder meer een Duitse Sea King, een Oostenrijkse Alouette III, en Poolse Mil Mi-8 samen met de Belgische Sea King, Caiman en Alouette III navigatieoefeningen uit. De daaropvolgende dagen evalueren de teams elkaars capaciteiten op het vlak van zoek- en reddingsactie ter land en ter zee. Daarbij vormt het oppikken van geredden, het zogenaamde winchen - een opdracht waar teamwerk uitermate belangrijk is - een essentieel onderdeel.

De operatiezone voor deze oefening strekt zich uit over de hele provincie West-Vlaanderen. Tijdens de oefening zal er in de regio, in het bijzonder op en rond de vliegbasis Koksijde, een verhoogde vliegactiviteit waarneembaar zijn.

Op woensdag viert het 40ste smaldeel tevens de verjaardagen '40 jaar Sea King' en '45 jaar Alouette III' in dienst van de Belgische Defensie.