Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

100 jaar Schiphol en dat wordt gevierd (3)
2016-09-19 / Jan Willem Laroo

Vandaag is het precies 100 jaar geleden dat op een polderveldje ergens in een hoek van de Haarlemmermeer drie Farman HF-20 vliegtuigen van de Luchtvaartafdeling landden. Nu, 100 jaar later, is Schiphol een nationaal begrip met tegenwoordig zo een 200.000 passagiers per dag en het biedt werk aan duizenden mensen.

Reden voor een feestje en de persoonlijke felicitaties van Koning Willem-Alexander voor de Koninklijke Schiphol Groep.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst
In samenwerking met NEMO Science Museum in Amsterdam zijn leerlingen van de groepen 7 en 8 van OBS De Burght en Basisischool De Vlinderboom uit Amsterdam uitgenodigd om mee te denken over de toekomst van de luchthaven. Aan de hand van informatie over en de geschiedenis van Schiphol maakte de scholieren toekomstplannen en de winnaars mochten uitleg geven aan Koning Willem Alexander en Staatssecretaris Sharon Dijksma. Beiden waren zeer geïnteresseerd in de visie van de jeugd.

Feest
Daarna ging het naar het officiële gedeelte in een tent op het panoramaterras. Als eerste hield Royal Schiphol Group president en CEO Jos Nijhuis een betoog met pionieren als sleutelwoord voor toen en nu.

"Schiphol heeft iets spannends" vond hij, een poort naar de wereld maar ook de veilige haven van het thuiskomen. Op naar de volgende 100. Schiphol kan dan niet de grootste luchthaven van de wereld zijn, maar ze streeft wel naar de beste luchthaven op verschillende vlakken zoals milieu, klantvriendelijkheid en innovatie."

Volgens Koning Willem Alexander werd de rups een vlinder. 100 jaar Schiphol is niet alleen terugkijken met een nostalgische blik maar ook vooruitkijken. Nou ja, in ieder geval heeft de "Koninklijke" plannen genoeg om de passagiersstroom en de ontwikkelingen in de luchtvaart bij te houden.

Ten slotte gaf op het platform een keur aan Schipholmedewerkers en hun voertuigen met claxons en de hulpdiensten met alarmsignalen een aubade en zorgde de brandweer voor een ereboog boven de DDA Dakota en een Dreamliner, de nieuwste aanwinst van de KLM.