Schiphol 100 jaar en dat wordt gevierd 2016-09-10 / Jan Willem Laroo
Op 19 september 1916 landden hier de eerste militaire vliegtuigen. Aan het eeuwfeest wordt op verschillende locaties aandacht besteedt. Zo zijn er fototentoonstelling in de centrale hal op Schiphol en het Stadsarchief in Amsterdam. Aviodrome wijdt een expositie aan 100 jaar Schiphol, maar het Museum CRASH 40-45 in Aalsmeerderbrug beet vandaag de spits af met een tijdelijke expositie met als thema Schiphol 1940-1945.
Geschiedenis
Voorzitter Peter de Raaf schetste in het kort de geschiedenis van onze nationale luchthaven, met name de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog waarna beelden werden getoond van een amateurfilmer van de voedseldroppings in mei 1945.
Bij een buitendeur in het Fort die toegang gaf aan de expositieruimte verrichtten de weduwe van de begin dit jaar overleden CRASH medewerker Joost Klootwijk en zijn zoon de officiële opening. Veel van de foto's en documenten komen uit de verzameling van de heer Klootwijk.
Tentoonstelling
De tentoonstelling omvat foto's en omschrijvingen van de Duitse aanvallen in mei 1940 en het bezoek van Hermann Göring vlak na de bezetting. Schiphol had betonnen startbanen waar zware vliegtuigen makkelijk konden landen en opstijgen en de Duitsers wilden het gebruiken als springplank naar Engeland. Toen deze plannen niet doorgingen werd het veld onder andere voor nachtjagers gebruikt. In de tussentijd werd Schiphol regelmatig bestookt door geallieerde bommenwerpers en na drie gerichte aanvallen in 1943 lag het veld in puin en durfde de Luftwaffe er geen gebruik meer van te maken.
Na september 1944 is de bezetter begonnen met het opblazen van gebouwen en installaties in de havens van Amsterdam en Rotterdam en op Schiphol. Onderzoek van de medewerkers van CRASH 40-45 heeft aangetoond dat het karakteristieke stationsgebouw uit 1928 alle aanvallen heeft doorstaan en pas na september 1944 ten prooi is gevallen aan de vernielzucht van de Duisters.
Dit allemaal te zien in het Luchtoorlog- en Verzetsmuseum van de Stichting CRASH 1940-1945.
Foto's foto 1: Voorzitter Peter de Raaf "een markante dag"
foto 2: maquette van het Stationsgebouw 1928 met verschillende vliegtuigtypen