Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Luchtvaartnieuws uit Suriname
2016-01-23 / Arno Landewers

Fly All Ways van start
Waren in 2014 al twee Fokker 70's aangekocht, en was een vergunning ontvangen van het Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, in september startte Fly All Ways met familiarisatievluchten tussen Paramaribo en Guyana en Barbados. Deze vluchten hadden als doel aan de Surinaamse luchtvaartautoriteiten (CASAS) te bewijzen dat het bedrijf daadwerkelijk in staat is vluchten uit te voeren naar de bestemmingen die op het oog zijn. Op 23 oktober 2015 werd uiteindelijk het Air Operator Certificate (AOC) ontvangen na een certificeringsproces van 22 maanden. Op 10 januari maakte Fly All Ways de inaugurele vlucht: Paramaribo - Sao Luis (Maranhao, Brazilië), de bestemming waarop op 22 januari ook de eerste commerciële vlucht werd gemaakt. Het wordt verwacht dat op korte termijn ook commerciële vluchten naar Guyana, Barbados en Manaus (Brazilië) kunnen worden gestart.

SLM nieuws
Eind november nam de SLM afscheid van de Airbus A340 "Palulu", de PZ-TCP. Het lease contract was verlopen, en inmiddels was een contract afgesloten voor de huur van een wat jongere Airbus A340. Op 29 november startte de Palulu vanaf Schiphol voor de laatste retourvlucht naar Paramaribo, om op 30 november zonder passagiers naar Suriname te worden teruggevlogen. Op 8 december werd de Palulu naar Arizona in de Verenigde Staten gevlogen, waar het leasebedrijf de machine in tijdelijke opslag zette. Als afscheid werd tijdens de vlucht een laag rondje om het SLM kantoor in Paramaribo gemaakt.

De ingebruikname van de nieuwe Airbus liep echter vertraging op, omdat zowel de machine als de documentatie extra gecontroleerd moesten worden. De nieuwe Airbus, de PZ-TCR, werd al sinds augustus op het vliegveld van Tarbes in Frankrijk, waar de machine enige tijd opgeslagen was, gereed gemaakt. De SLM verklaarde dat extra aandacht moest worden besteedt aan het vastleggen van de onderhoudsgeschiedenis, omdat de vorige gebruiker Chinees was, en er in China wat dat betreft andere procedures bestaan. Er werd een Airbus A330-400 van het Portugese bedrijf Hi-Fly ingehuurd; een extra kostenpost voor de SLM, bovendien vielen er na het uit dienst nemen van de Palulu enkele vluchten uit. Een bijkomende tegenslag was dat de Hi-Fly Airbus ook nog eens beschadigd raakte door toedoen van een vrachtafhandelaar, zodat de vlucht van 20 december vanuit Amsterdam 30 uur vertraging opliep, terwijl de vlucht uit Paramaribo ook al vier uur te laat was vertrokken. Uiteindelijk werd op 23 december de PZ-TCR van Tarbes naar Amsterdam overgevlogen, en kon op 26 december de eerste vlucht van Schiphol naar Paramaribo worden gemaakt.

Net voor het einde van het jaar kwam het bericht dat de Surinaamse president Desi Bouterse de SLM directie had ontslagen. Hij gaf expliciet aan dat de perikelen rond de aanschaf van de nieuwe Airbus de doorslag hadden gegeven. Voorlopig nam de net aangetreden voorzitter van de raad van commissarissen, Louis Voigt, de plaats in van de ontslagen SLM directeur Ewald Henshuijs. Begin deze maand werd duidelijk dat Voigt de nieuwe SLM directeur zou worden, terwijl de voorzitter van de werknemersvakbond meedeelde dat Henshuijs ook al zelf had aangegeven te willen aftreden.

Het wellicht meest belangrijke bericht rond de SLM kwam evenwel op donderdag 17 december, toen de Surinaamse minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) aankondigde dat de SLM zal worden geprivatiseerd, als onderdeel van een plan meer (vrijwel allemaal verliesgevende) staatsbedrijven te privatiseren. Het is de bedoeling binnen twee tot drie jaar de privatisering rond te krijgen. Inmiddels zou er worden gesproken met Emirates, Qatar, Etihad en Turkish Airlines.

Cessna P206 neergestort Apoera
Op 15 januari vond een ernstig ongeluk plaats op de vliegstrip van Apoera, in zuidwest Suriname. Tijdens de landing verongelukte Cessna P206 PZ-PQR, waarbij de vlieger en een meevliegende cameraman om het leven kwamen; drie passagiers raakten gewond, waarvan er één in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Het toestel is eigendom van ondernemer Nauransing Raghoebarshing, die overigens op het moment van het ongeluk ter plaatse aanwezig was, en vorig jaar het initiatief nam tot aanleg van de strip, met verharde baan, als vervanging van de strip bij Washabo. Dit ongeluk is een tweede ernstig ongeluk in Suriname binnen acht maanden; in mei verdween een Hi-Jet Eurocopter EC 135 tijdens een vlucht van Sipaliwini naar Paramaribo, het toestel en de twee inzittenden zijn nog altijd vermist.