Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Luchtvaartnieuws uit de Nederlandse Antillen
2015-03-08 / Arno Landewers

Aruba Airlines, Insel Air en Tiara Air
Aruba Airlines heeft in december een aanvraag bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten ingediend voor toestemming voor vluchten naar Florida, en op termijn naar andere bestemmingen in de Verenigde Staten. Het gaat om een aanvraag voor zowel lijnvluchten als chartervluchten. Aruba Airlines gaat hiermee de concurrentie aan, want momenteel vliegen al diverse maatschappijen tussen Aruba en Miami: American Airlines, SLM en Insel Air, Spirit Airlines vliegt naar Fort Lauderdale en Southwest Airlines tussen Aruba en Orlando. Aruba Airlines vliegt momenteel met twee Airbus A320's tussen Aruba en Maracaibo, Valencia (beide in Venezuela) en Panama, en charters naar Cancun (Mexico) en Quito (Ecuador).

Op 14 januari maakte Insel Air de eerste lijnvlucht tussen Aruba en Manaus in Brazilië. Na een vlucht van drie uur werd de Fokker 70 feestelijk onthaald door brandweer en dansers. Op de terugweg vlogen 30 passagiers mee. In eerste instantie worden twee retourvluchten per week uitgevoerd.

Het Air Operator Certificate (AOC) van Tiara Air is begin maart vernieuwd. Dat betekend dat de vluchten kunnen worden hervat; op korte termijn zal weer vanaf Aruba naar Bonaire, Curaçao en Venezuela worden gevlogen. Tiara Air stond sinds mei 2014 vrijwel geheel aan de grond door de problemen (grote vertragingen) rond het omzetten van de Venezuelaanse Bolivar naar de Amerikaanse Dollar door de Venezuelaanse instantie Cadivi. Hierdoor kwamen diverse luchtvaartmaatschappijen in de problemen. Tiara raakte in surseance; maar de rechter weigerde het bedrijf failliet te verklaren doordat de problemen volledig aan de vertraagde valuta-omzetting lag. Door de financiële problemen kon Tiara Air echter geen vliegtuigen meer in de lucht houden, en werd de vergunning ingetrokken. De luchtvaartmaatschappij heeft de afgelopen tijd plannen uitgewerkt om minder afhankelijk te worden van inkomsten vanuit Venezuela. De rechtbank heeft inmiddels een administrateur aangewezen die toezicht houdt op aflossing van schulden. Om te overleven moest de helft van het personeel worden ontslagen, en ontving het overgebleven personeel de afgelopen tijd geen salaris.

reorganisaties Curacaose en Arubaanse luchtvaartautoriteiten
De Curaçaose Burgerluchtvaart Autoriteit (CBA) zal op termijn een autonoom Zelfstandig Bestuursorgaan (ZBo) worden. Dit zal de laatste fase worden van een traject om Curaçao de categorie 1-status van de Amerikaanse luchtvaart autoriteiten (FAA) terug te bezorgen, waarna Antilliaanse luchtvaartmaatschappijen weer toestemming kunnen krijgen het aantal vluchten naar de Verenigde Staten uit te breiden. De categorie 1-status houdt in dat regelgeving, vooral op het gebied van vliegveiligheid, en naleving daarvan, in lijn zijn met die in de Verenigde Staten. Momenteel wordt binnen de CBA stevig gewerkt aan het aanpassen van regels en wetgeving. Ook wordt het personeel van de CBA uitgebreid. Er wordt gehoopt dat het herstel van de categorie 1-status wordt versneld als de wetgeving en nieuwe organisatiestructuur van het CBA rond zijn. Een extra toeslag voor passagiers zal de voornaamste inkomstenbron van de autonome CBA worden.

Ook de Directie Luchtvaart Aruba (DLA) wordt gereorganiseerd. Afgelopen februari ging de luchtverkeersleiding Aruba over naar het zelfstandige orgaan Air Navigation Service Aruba (ANSA). De DLA zal toezicht gaan houden op ANSA. In samenwerking met de luchthaven Reina Beatrix zal de overheid ANSA financieren. Komende jaren zullen nieuwe navigatiesystemen en radar worden aangeschaft. Op korte termijn worden een aantal locaties waar apparatuur van de luchtverkeersleiding staat gerenoveerd. Ook worden de luchtvaartkaarten van Aruba geactualiseerd.

De DLA streeft ook naar uitbreiding van het Arubaanse luchtvaartuig register. Daarvoor worden momenteel een aantal procedures doorgelicht, met het doel deze eenvoudiger te maken zodat het registratie proces van vliegtuigen aantrekkelijker wordt.

luchthaven nieuws
Op 29 januari werd op Hato het Jet Center Curaçao feestelijk geopend. Het biedt parkeerplaats en faciliteiten voor zaken- en sportvliegtuigen. Hierna werd gestart met de renovatie van het oude luchthavengebouw, dat ten westen van de huidige aankomsthal staat. Beide gebouwen zullen een geheel gaan vormen. Hiermee hoopt men de lange wachttijden, die nu regelmatig voorkomen (vooral bij aankomst van meerdere vliegtuigen tegelijk) te voorkomen.

Half februari werd door de aandeelhouders van Curaçao Airport Holding (CAH), de exploitant van vliegveld Hato, bekend gemaakt dat het contract van CAH-directeur Maurice Adriaens niet wordt verlengd. Omdat er geen reden werd genoemd, heeft het besluit heeft veel vragen en kritiek opgeworpen. Adriaens is de motor achter de ontwikkeling van het Ecopark, waarbij op het luchthaventerrein winning en gebruik van duurzame energie centraal staat, onder meer door Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC) (thermische energie uit zee). De vrees is dat investeerders nu huiverig zullen worden. CAH is een overheidsbedrijf; de beslissing is daarom wel besproken in de raad van ministers. In maart zal het besluit worden toegelicht in de Staten, het parlement van Curacao.

Op de luchthaven van Sint Maarten zal op korte termijn worden begonnen met uitbreiding en renovatie van het vrachtgebouw. De werkzaamheden moeten maart 2016 afgerond zijn. Het vervoer van luchtvracht en post via Sint Maarten vertoond sinds 2009 een forse groei: van 1983 ton in 2009 tot 3010 ton in 2013, dus uitbreiding van de faciliteiten is gewenst.

schietincident
Op 29 januari, rond half 7 in de ochtend (locale tijd) haalden Venezueluaanse gevechtsvliegtuigen boven International wateren een vliegtuig neer, dat zonder toestemming het luchtruim van Venezuela had doorkruist en niet reageerde op herhaalde waarschuwingen. Vermoed werd dat het toestel werd ingezet voor drugsmokkel. Het vliegtuig stortte brandend in zee voor de Arubaanse kust, in Arubaanse territoriale wateren. Het neerstorten van het brandende vliegtuig kon vanaf Aruba duidelijk worden waargenomen. In de loop van de dag werden door de Kustwacht en Marine lichamelijke resten van een vermoedelijke inzittende geborgen, en honderden drugsbalen. De Venezuelaanse autoriteiten hebben de Arubaanse en Amerikaanse overheden op de hoogte gesteld. Volgens diverse bronnen op Internet zou het neergehaalde toestel de in 1983 gebouwde Canadair CL-601 Challenger N214FW zijn geweest.