Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Luchtvaartkennis 2014-4 is uit!
2014-12-24 / Arno Landewers

In dit nummer aandacht voor de Antilliaanse Luchtvaart Maatschappij (ALM), welke 50 jaar geleden begon met vliegen en in 2002 ten onder zou gaan. In dit eerste deel van een tweedelige serie worden de oprichting en eerste tien jaar van het bestaan beschreven, waarin de transformatie van KLM West Indisch Bedrijf naar min of meer zelfstandig vliegbedrijf plaatsvond en alle thema's die de geschiedenis van de ALM zouden bepalen al aan bod komen. Zo valt te lezen over de moeizame relaties met Venezolaanse luchtvaart maatschappijen, de problemen door de kleine vloot, en de spanning tussen het uitvoeren van vluchten tussen de Antilliaanse eilanden het bedienen van de toeristische sector, waarbij grote concurrentie uit de Verenigde Staten was.


Daarnaast aandacht voor de Hoekstra H-1. Begin jaren '30 werd in de zweefvliegerij voor het eerst geëxperimenteerd met lesvliegtuigen waarbij de instructeur meevloog. Dat bracht Jan K. Hoekstra, leerling van de afdeling Vliegtuigbouwkunde van de Amsterdamse Avond MTS, op het idee een tweepersoons opleidingszweefvliegtuig te ontwerpen als afstudeeropdracht. Er wordt besloten het toestel ook daadwerkelijk te bouwen, nadat de Arnhemsche Zweefvliegclub had aangegeven het toestel in gebruik te willen nemen en de bouwkosten op zich nam.

In de zomer van 1934 worden met de H-1, zoals het toestel wordt genoemd, vanaf Schiphol de eerste vluchten gemaakt. De aflevering aan de Arnhemsche Zweefvliegclub is voor die tijd spectaculair: in sleepvlucht achter een Tiger Moth wordt de H-1 naar Terlet gevlogen. Hoewel de machine verder nauwelijks werd gebruikt (het blijkt door zijn grootte zowel in de lucht als op de grond moeilijk handelbaar), liet Hoekstra zien dat hij een vooruitziende visie had: de zweefvliegopleiding in tweezitters zou na de oorlog een grote vlucht nemen.


Ook in LUCHTVAARTKENNIS 2014-4 een bespreking van de tweede Europese Rondvlucht, welke in juli en augustus 1930 werd gehouden, met start en finish in Duitsland. Het parcours deed deze keer Nederland niet aan, de Rondvlucht trok over Frankrijk, Engeland, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechoslowakije en Polen. Enkele deelnemers maakten gebruik van verbeterde versies van toestellen die in 1929 in de Rondvlucht succesvol waren, zoals de Klemm L25E en de door Willy Messerschmitt ontworpen BFW M 23c. Er waren nu ook voor het eerst deelnemers uit Polen en Spanje, die met ontwerpen van eigen bodem meedongen. Naast een beschrijving van de meest opvallende deelnemende vliegtuigtypen wordt uiteraard ook verslag gedaan van de Rondvlucht, welke werd geteisterd door slecht weer. Toen de eerste deelnemers de finish passeerden op vliegveld Tempelhof in Berlijn, waren er zelfs nog deelnemers in Spanje, halverwege de route.

In het bovenste deel van de einduitslag domineerden de speciaal aangepaste sportvliegtuigen, waarbij ook de hoge klassering van twee Britse de Havilland Moth's opviel, terwijl de "standaard" toervliegtuigen in de middenmoot eindigden.

Naast de vaste rubrieken (boekbespreking, mutaties luchtvaartuig register en de bespreking van internetsites rond luchtvaarthistorie) vindt u ook de traditionele eindejaarspuzzel, die dit keer aan straalbommenwerpers is gewijd.


losse nummers: 8,50 EUR
jaarabonnement (4 nummers): 34 EUR

Voor meer informatie zie:
www.luchtvaartkennis.net
www.knvvl.nl