Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

luchtvaartnieuws uit Suriname
2014-12-23 / Arno Landewers

SLM nieuws
De SLM kampte in juli met uitval van de Airbus A340, waarmee de route Paramaribo- Amsterdam wordt onderhouden. Half juli moest de machine in Paramaribo aan de grond worden gehouden wegens storing aan de brandstofindicatie. Na reparatie en tests bleken aanvullende reparaties noodzakelijk, pas vanaf 29 juli kon de machine weer worden ingezet. Er moesten vliegtuigen van Pullmantur Air, Air Titan en Euroatlantic worden gehuurd voor de vluchten naar Amsterdam. In september moest Air Titan weer worden ingeschakeld omdat de A340 niet beschikbaar was door regulier onderhoud in Parijs, ook viel een vlucht uit. Door een vrijwel tegelijkertijd optredende storing in een Boeing 737, en de inzet van een 737 voor het bezoek van President Bouterse aan Venezuela, vielen ook diverse regionale vluchten uit.

In 2015 zal de Airbus A340 worden vervangen; het huurcontract met ILFC loop dan af. Momenteel zijn er onderhandelingen gaande met de Exim Bank of China voor de financiering van van een opvolger, naar verwachting een A330 of een Boeing 767. De SLM wil ook een tweede wide-body in gebruik nemen, om minder afhankelijk te zijn van ingehuurd materiaal in geval van uitval van een vliegtuig, en het uit te keren bedrag voor claims van passagiers te verlagen.

Verder kondigde de SLM aan dat de samenwerking met de KLM zoals die nu bestaat gaat veranderen; mededingingsregels vereisen aanpassingen. Op korte termijn worden hierover mededelingen verwacht.

In juli werd er een Open-Skies verdrag afgesloten tussen de Verenigde Staten en Suriname. Een Open-Skies overeenkomst biedt beide deelnemers de mogelijkheid met meerdere maatschappijen op onderlinge routes te vliegen, terwijl er garanties bestaan voor de daadwerkelijke uitvoer van de vluchten. In de Surinaamse Staten werd bezorgdheid geuit over de positie van de SLM ten opzichten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, maar minister Lackin verzekerde het parlement ervan dat de overeenkomst veel voordelen heeft, en dat de regering de volle verantwoordelijkheid draagt voor het beleid van de SLM.

Staking luchtverkeersleiders
In oktober ging de Surinaamse luchtverkeersleiding meer dan een week in staking. In april was ook al gestaakt, maar van de afspraken die toen zijn gemaakt is niets terechtgekomen. Er wordt al zeven jaar geprobeerd het tekort aan luchtverkeersleiders op te heffen en de training en uitbetalingen van toelages op orde te krijgen. In april werd afgesproken op korte termijn, aan de hand van een conceptplan, maatregelen te nemen. Omdat bevoegdheden naar een ander ministerie werden overgedragen zijn er nog steeds geen concrete maatregelen uitgevoerd.

Na de toezegging om de problemen tussen de ministeries op te lossen gingen de verkeersleiders op 10 oktober weer aan het werk. Tijdens de staking kwam niet al het luchtverkeer stil te liggen, omdat een beperkte bezetting van vliegvelden Zorg en Hoop en Zanderij/Johan Adolf Pengel gehandhaafd bleef.

Fly All Ways ontvangt eerste vliegtuig
Op 20 november kwam op Zanderij/Johan Adolf Pengel het eerste vliegtuig aan voor de nieuwe Surinaamse luchtvaartmaatschappij Fly All Ways. Het is een Fokker 70, overgenomen van de KLM, en het toestel werd in de kleuren van Fly All Ways overgevlogen vanuit Norwich, Engeland, via IJsland, Canada en de Bahama's. Het bedrijf is opgericht door onder meer de eigenaar van Blue Wing Airlines, Amichand Jhauw. Het is de bedoeling dan Fly All Ways vanaf het eerste kwartaal 2015 gaat vliegen vanaf Zanderij.

50 jaar SZV
De Surinaamse Zendings Vliegdienst (onderdeel van MAF, Mission Aviation Fellowship) bestaat 50 jaar. Tijdens de viering van het gouden jubileum op Zorg en Hoop werd ook de nieuwste aanwinst, een Gippsland GA8 Airvan, geïntroduceerd. Komende maanden versterkt een tweede Airvan de vloot, om één van twee Cessna 206 toestellen te vervangen (andere berichten spreken over de aanschaf van drie Airvans).

Naast het vliegen van zendingsmissies assisteert de SZV ook bij medische hulp en gemeenschapsontwikkeling. In de praktijk worden vooral vluchten gemaakt met medici en patiënten, waarbij tegen kostprijs wordt gevlogen. In de jaren '60 heeft de SZV in de Surinaamse binnenlanden ook diverse vliegstrips aangelegd, ter ontsluiting van een aantal indianendorpen. De Airvan was op 1 september aangekomen op Zanderij, en de volgende dag overgevlogen naar thuisbasis Zorg en Hoop. Het toestel is inmiddels geregistreerd als PZ-NGA.

Zorg en Hoop
De vertrek-en aankomsthal van Blue Wing op Zorg en Hoop is overgedragen aan de overheid om het gereed te maken voor gebruik als stationsgebouw voor vluchten naar het buitenland. Per maand vertrekken er ongeveer 1000 mensen vanaf het veld naar Guyana, Frans-Guyana of Brazilië. Op deze manier hoopt men makkelijker te kunnen gaan voldoen aan internationale veiligheidseisen. De internationale vluchten werden tot nu toe afgehandeld via het gebouw van Gum Air, omdat dit het enige op het vliegveld was dat voldoet aan de internationale standaards. Deze maand is het nieuwe gebouw in gebruik genomen.