Luchtvaartnieuws uit de Nederlandse Antillen 2014-12-19 / Arno Landewers
Insel Air Het afgelopen half jaar stond voor Insel Air in het teken van groei, zowel qua vloot als aantal verbindingen. In juni werd aangekondigd dat drie Fokker 70's van de KLM werden overgenomen, waarvan de eerste op 12 juli op Curaçao aankwam vanuit Norwich (Engeland), waar het toestel al enige tijd in opslag stond. Verder werden van de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca twee Fokker 50's overgenomen, waarvan de eerste in september arriveerde.
De toevoeging aan het routenet welke de meeste aandacht trok was die van de route tussen Aruba en Paramaribo in Suriname. In juni werd een aanvraag voor landingsrechten in Suriname ingediend, welke al direct vragen opriep. In 1989 is er namelijk, als onderdeel van de zogenaamde "administratieve overeenkomst", afgesproken dat dergelijke aanvragen niet nodig zijn. Maar, omdat dit een aanvraag voor 15 vluchten betrof, was een aanvraag volgens de Surinaamse autoriteiten wel nodig. Vervolgens duurde de afhandeling van de aanvraag zo lang, dat Aruba Suriname beschuldigde van protectionisme. Hoewel eind september eindelijk de toestemming voor de vluchten werd gegeven, was dat aanvankelijk met de toevoeging dat directe vluchten vanaf Aruba niet waren toegestaan zodat een tussenstop op Curaçao moest worden gemaakt. Vanaf begin november konden de vluchten rechtstreeks worden gemaakt.
Andere toevoegingen aan het routenet betroffen Barranquilla in Colombia, La Romana in de Dominicaanse Republiek en Port of Spain op Trinidad. Vanaf januari wordt ook een lijndienst geopend tussen Curaçao en Manaus (Brazilie).
Short 360 crash bij Sint Maarten
Een Short SD360 vrachtvliegtuig van Skyway Enterprises, de N380MQ, vliegend voor FedEx, stortte op 29 oktober kort na de start in slecht zeer vanaf Sint Maarten in zee. Het toestel kwam rond 18:45 lokale tijd nabij Maho Bay neer, ongeveer 4 mijl uit de kust. Hoewel de reddingsactie snel op gang kwam, konden alleen wrakstukken uit het water worden gehaald, en het lichaam van de co-piloot. Bij de reddingsactie waren Kustwacht, enkele prive-vaartuigen en een Franse helikopter betrokken. Op 9 november kon het wrak van het vliegtuig worden gelokaliseerd met behulp van sonar, het lag op een diepte van ongeveer 25 meter. De volgende dag kon ook het stoffelijk overschot van de vlieger worden geborgen, terwijl eind november enkele grote wrakstukken konden worden geborgen. De luchtvaartautoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de oorzaak van het ongeval.
Bell 430 vervangt Bo 105 op Bovenwinden
Het Canadese bedrijf National Helicopters blijft de komende jaren de helikopter voor medische vluchten op de Bovenwindse eilanden leveren. Sinds 2011 stond een MBB Bo 105 van National Helicopters gestationeerd op Sint Maarten. Hoewel het contract op 1 april afliep, was in afwachting van de uitkomst van een aanbesteding een contractverlenging van drie maanden afgesproken. Uit deze aanbesteding kwam National Helicopters als winnaar. Omdat de MBB Bo 105 te klein bleek voor zijn taak, en bovendien niet was uitgerust met het inmiddels verplichte instrumentarium om in duisternis boven zee te kunnen vliegen (IFR), wordt nu een Bell 430 op Sint Maarten gestationeerd.
In 2013 werd de Bo 105 145 maal ingezet voor het overvliegen van medici en patienten. Het toestel blijft overigens op Sint Maarten als backup machine. De financiering van de inzet van de Bell 430 (1,7 miljoen USD) komt voor rekening van de Nederlandse overheid.
Uit de Tweede Kamer kwam de suggestie een helikopter van de Kustwacht in te zetten, maar volgens verantwoordelijk minister Schippers kunnen de huidig aanwezige machines niet permanent beschikbaar zijn, en ze staan bovendien gestationeerd op Hato op Curaçao, ruim 900 km naar het zuidwesten.
Vliegvelden Op het Cura$ccedil;aose vliegveld Hato waren de afgelopen maanden flinke bouwactiviteiten. Op 29 juli werd door Minister Palm van Economische Ontwikkeling de verbouwde incheckhal geopend. De ruimte is uitgebreid, en er is airco aangelegd. Half juli werd het nog even spannend of de opening op tijd door kon gaan, er bleek namelijk al drie maanden zonder bouwvergunning te worden gewerkt, omdat de aanvraag onvolledig was. Maar binnen enkele dagen bleken de problemen opgelost. Op 3 september werd gestart met de bouw van een speciale terminal voor privé-vliegtuigen. In dit "General Aviation Center" zullen immigratiedienst, douane, beveiliging en service gerelateerde diensten worden gevestigd, ook komen er vergaderzalen. Jaarlijks bezoeken ruim 3000 privé-vliegtuigen Hato. De bouw is flink vertraagd, de terminal zou in eerste instantie eind augustus al gereed moeten zijn geweest, net voor het Curaçao North Sea Jazz Festival (dit jaar goed voor 35 privé-vliegtuigen).
Begin augustus is de volledige Raad van Commissarissen van Bonaire International Airport opgestapt. Dit als reactie op het voornemen van het bestuurscollege (BC) om ex-gedeputeerde Burney El Hage te benoemen tot directeur van de luchthaven. Het BC zou zich niet hebben gehouden aan de "Code Corporate Governance", waarin de regels voor goed bestuur zijn opgenomen en dat voorschrijft dat de Raad van Commissarissen moet worden gekend in de benoeming van een directeur. Later deze maand werd met vertegenwoordigers van onder andere de KLM, Arke en Insel Air vergaderd over de ambitieuze toekomstplannen voor het vliegveld. Doel is om van Bonaire International Airport een hub te maken waardoor vluchten van KLM en Arke aansluiten op vluchten van Delta naar Noord-Amerika. Voorwaarde is dan wel vervanging van het stationsgebouw. KLM en Arke hebben steun toegezegd bij het zoeken naar financiering.
In bestuurlijke kringen van Sint Eustatius wordt gezocht naar een bedrijf dat wil gaan vliegen vanaf het eiland naar Sint Martin, nu Winair deze route heeft afgestoten. De begroting voor het vliegveld vertoont een gat van 68000 USD, zodat extra activiteiten welkom zijn. Winair moest ook al de directe vluchten tussen Saba en Sint Eustatius schrappen. Naast Winair maakt Trans Aquila Airways gebruik van de luchthaven op Sint Eustatius voor vluchten naar Anguilla en St. Kitts.
Kort nieuws De inzet van een Eurocopter MH-65 Dolphin (SA365 Dauphin) van de Amerikaanse Kustwacht vanaf de Nederlandse marineschepen Zr. Ms. Zeeland en Zw. Ms. Groningen is eind juli gestopt. De machine werd op 28 juli door een USAF C-17 Globemaster opgehaald vanaf Sint Maarten. Het was de eerste maal dat een toestel van de Amerikaanse Kustwacht langduring (4 maanden) vanaf een Nederlands marineschip opereerde.
Op 17 september werd een "Open Skies" overeenkomst getekend tussen Aruba en Brazilië. Onder de overeenkomst wordt het in principe mogelijk onbeperkt te vliegen tussen beide landen.
Half september werd de jaarlijkse evaluatie van het FOL-verdrag tussen de Verenigde Staten en het Koninkrijk bekend gemaakt. FOL staat voor Forward Operating Location; volgens het verdrag mogen vliegtuigen van de Amerikaanse strijdkrachten vanaf Curaçao en Aruba worden ingezet in de strijd tegen drugshandel. De afgelopen jaren werd alleen gevlogen vanaf Curaçao, voornamelijk door Lockheed P-3 Orions van de US Navy. Tussen oktober 2012 en okt 2013 zijn tijdens vluchten vanaf Curacao 321000 kg cocaine, ruim 18700 kg marihuana en 4 kg heroine onderschept. In totaal werden in deze periode 436 vluchten gemaakt, waarbij tijdens 151 vluchten boven het territorium van Colombia werd gevlogen. In deze gevallen is er een waarnemer uit Colombia aan boord.
Winair is gestopt met de inzet van een gehuurde ATR.42 voor vluchten tussen Sint Maarten en Curaçao, via Santo Domingo. De bezettingsgraad op de route viel zodanig tegen, dat economische exploitatie niet verantwoord werd geacht. Er is inmiddels een controverse ontstaan rond de afhandeling van de lease, Winair zou nog een bedrag van 1,4 miljoen USD verschuldigd zijn aan Air Antilles Express uit Guadeloupe.