Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Luchtvaartdag op Antwerpen Airport
2014-03-08 / Loet Kuipers

Op zaterdag 8 maart 2014 kon op verschillende vliegvelden een bezoek gebracht worden aan één of meer organisaties, die zich met de luchtvaart bezighouden. De Luchtvaartdag wordt georganiseerd door het Vlaamse Ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken.

De deelnemende vliegvelden waren Brussel, Antwerpen, Oostende en Wevelgem. Op de wat kleinere velden hielden de verschillende vliegclubs Open Deur. Het motto is: "Ontdek de luchtvaart in volle actie". Het hoofddoel is het onder de aandacht brengen van de luchtvaart bij de bevolking.


Eén van de bedoelingen was om jongeren te interesseren voor een baan in de luchtvaart. Ook in België is er grote behoefte aan vakbekwaam personeel. De verschillende organisaties deden er van alles aan om mensen te trekken voor een opleiding en/of werkkring in de luchtvaart.


Op de internationale luchthaven van Antwerpen, Deurne, is dan een hoop te zien en te beleven. Verschillende bedrijven zetten hun deuren open en bieden een ieder die belangstelling heeft een blik in de keuken. Als bezoeker kom je op zo'n Open Deur dag op plaatsen, die anders verboden terrein zijn.Apron 2 is het platform aan de zuidelijke kant van de luchthaven. Aan beide kanten van dat platform zitten verschillende onderhoudsbedrijven, waar je (onder begeleiding) wel heel dichtbij of zelfs in de vliegtuigen kon komen. Het is mogelijk gebleken om met medewerkers van verschillende bedrijven te spreken. Daar is dan door velen dankbaar gebruik van gemaakt.

Uiteraard geven de aanwezige diensten als de brandweer, politie en luchthavenautoriteiten acte de présence. Er werden dan ook verschillende demonstraties gegeven.


Naast de verschillende zakenvliegtuigen in de verschillende hangars stond ook een en ander buiten. Daar zit dan ook een en ander aan historisch materiaal tussen. Eén van de hoogtepunten hiervan is de Ryan ST van Raymond Cuypers. Daarnaast een Woods Woody Pusher, een klein tweepersoons vliegtuig, met een motor met duwschroef, een soort ultralight. Een ander historisch vliegtuig, dat er een beetje verloren bij stond was een Jetstream, zo eentje met van die slanke motoren, die duidelijk betere tijden gekend heeft.Ook in het stationsgebouw is enige extra activiteit. Verschillende bedrijven zijn aanwezig. Daar was het ook mogelijk om rondvluchten met een klein vliegtuig of een helikopter te maken. Ook het terras op de eerste etage was open, iets wat bijzonder gewaardeerd werd, zeker met het mooie weer.Het Stampe en Vertongen Museum was deze dag vrij toegankelijk en er was dan ook sprake van een een gezellige drukte. De aanwezige vrijwilligers konden hun enthousiaste verhalen kwijt aan een ieder die daarvoor belangstelling had. Vooral de V1 mocht zich in een grote belangstelling verheugen. In de grote Stampe hangar liet Raymond Cuypers van de RAR restauratiewerk zien. Met groot vakmanschap weet hij van wrakken juweeltjes te maken.Het was een geslaagde dag, de verschillende organisaties deden hun best om mensen te trekken. Voeg het heerlijke voorjaarsweer er aan toe, en succes is verzekerd. Het initiatief verdient absoluut navolging. Ik hoop dat er ook in Nederland dergelijke dagen georganiseerd kunnen worden. De luchtvaart verdient het!


foto's (allen Loet Kuipers):
1. Bij VLM een Fokker 50. VLM vliegt nog steeds met Fokker 50, maar doet dat onder meer in opdracht van CityJet.
2. Bij de Flying Group konden belangstellenden uitleg krijgen over de diverse vliegtuigen, hier een Amerikaanse Cessna 680 Citation Sovereign.
3. De Jetstream OO-IBL.
4. ASL heeft onder meer een Beech 1900D. Deze kon op afspraak nader bekeken worden.
5. Ben Air Flight Academy vliegt vanaf verschillende Belgische luchthavens. Hier met belangstellenden voor een opleiding.
6. De Woods Woody Pusher is vrij kort geleden in België aangekomen.
7. De Dassault Falcon 7X is een grote bizjet.
8. Gezellige drukte in het Stampe en Vertongen Museum.