Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Open Dag VakTechnisch OpleidingsCentrum "Fokker"
2014-01-02 / Anton van Rijsbergen

Op 14 december jl. hield VTOC "Fokker", kort voor VakTechnisch OpleidingsCentrum "Fokker", een Open Dag. De organisatie verzorgt opleidingen voor vliegtuigonderhoudsmonteurs en vliegtuigonderhoudstechnici. VTOC Fokker is gevestigd in Aalsmeer, Van Cleefkade 15, in het gebouwencomplex waar ook de Televisie Studio Aalsmeer gevestigd is. De kisten van beide Schiphol 01/19-banen passeren op ongeveer een kilometer afstand. (Google Earth/Maps coördinaten: 52 16 12.00 N 4 45 9.00 E)

VTOC Fokker is ontstaan uit de Fokker bedrijfsschool. Na het faillissement van Fokker in 1996 werden de opleidingen door VTOC Fokker voortgezet, met een aantal docenten van die voormalige Fokker bedrijfsschool, in de loop der tijden aangevuld met nieuwe leerkrachten. In 2004 ontving de organisatie als eerste Nederlandse opleider de EASA Part-147 erkenning van het (toenmalige) Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Naar schatting zijn er alleen al in Nederland de eerstkomende jaren 600 nieuwe luchtvaartmonteurs/-technici nodig - per jaar! VTOC Fokker kan per jaar in totaal 120 tot 150 nieuwe leerlingen aannemen, verdeeld over de verschillende opleidingen. Van de leerlingen die geaccepteerd worden, voltooit ongeveer 95% de opleiding met succes. VTOC Fokker biedt de mogelijkheid na afronding van tijdelijke detachering, om werkervaring op te doen.

De verschillende opleidingen
VTOC biedt verschillende twee- en driejarige opleidingen aan, waaronder:
- A1 Vliegtuigonderhoudsmonteur (2 jaar)
- A3 Helikopteronderhoudsmonteur (2 jaar)
- B1.1 Vliegtuigonderhoudstechnicus (3 jaar)
- B1.3 Helikopteronderhoudstechnicus (3 jaar)
- B2 Avionica onderhoudstechnicus (3 jaar)
Alle opleidingen worden gegeven in samenwerking met ROC Aventus, hierdoor behalen leerlingen automatisch niet alleen hun luchtvaartcertificaten, maar ook een MBO diploma Mechatronica.

VTOC Fokker verzorgt ook verkorte theoretische opleidingen voor mensen die al ervaring hebben in vliegtuigonderhoud. Ook kan voor individuele personen een maatwerk opleiding samengesteld worden, zodat aan specifieke opleidingswensen voldaan kan worden. Tijdens de opleiding stelt de organisatie hoge eisen aan de leerlingen, niet alleen om het uitzonderlijk hoge slagingspercentage (vergeleken met ROC's) te handhaven, maar ook om leerlingen de werkdiscipline bij te brengen die geëist wordt door het bedrijfsleven en de krijgsmacht.

Open Dag
De Open Dag / Introductiedag op 14 december kan een groot succes genoemd worden. Vele honderden belangstellenden, uit heel Nederland, bezochten VTOC Fokker. De bezoekers kregen in de praktijkhal een presentatie te zien, konden bij verschillende standjes informatiepakketten ophalen en vragen stellen. In de praktijkhal staan onder andere een Republic F-84F Thunderstreak, een Canadair (Northrop) NF-5, SOCATA TB-9 Tampico PH-TBT en twee Alouette IIIs, voor de leerlingen om praktijkervaring op te doen. Al rondwandelend door de hal was het duidelijk dat er nog altijd veel jongeren belangstelling hebben om te werken in de luchtvaart(techniek).

Op dinsdag 14 januari is er een informatieavond voor belangstellenden, aanmelding vooraf gewenst.