Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

LUCHTVAARTKENNIS 2013-4 is uit
2013-12-31 / Arno Landewers

In het nieuwe nummer van luchtvaart historisch tijdschrift LUCHTVAARTKENNIS (nummer 4-2013) aandacht voor de historie van het Fokker C.V prototype in de Verenigde Staten. De US Army Air Service (USAAS) had begin jaren 20 al bij Fokker een klein aantal C.IV's gekocht. Toen in 1924 een competitie werd uitgeschreven voor de levering van verkenningsvliegtuigen besloot Fokker (op initiatief van Fokker vertegenwoordiger Bob Noorduyn) een nieuw toestel te ontwikkelen, de C.V. Het artikel beschrijft de proefnemingen met het toestel, en hoe de Douglas XO-2 tot winnaar van de competitie werd benoemd. Een roemloos einde dus voor een vliegtuigtype, dat in verdere ontwikkeling (met name de C.Vd en C.Ve) een echt succesnummer zou worden.

Verder het verhaal van William Martin 'Pat' O'Hara, de Nieuw-Zeelandse eigenaar van een rubberplantage in Zuid-Malang, Nederlands-Indië. In 1935 schafte hij een British Klemm Eagle sportvliegtuig aan, dat de naam 'Zeelandia' kreeg. In oktober 1936 vloog O'Hara met de 'Zeelandia' in ruim 13 uur non-stop van Australië naar Nieuw-Zeeland. In 1936 zou O'Hara het toestel naar Nederlands-Indië verschepen, maar op 24 mei 1936 verongelukte hij met de 'Zeelandia' kort na de start vanaf een landgoed in New South Wales, Australië.


In aanvulling op een artikel uit het vorige nummer een uitvoerige beschrijving van de testvluchten met de SIPA 200 MiniJet bij de Koninklijke Luchtmacht, die in augustus 1953 op Gilze-Rijen plaatsvonden. Persoonlijke herinneringen aan Ypenburg in de jaren 50 worden opgehaald, met onder meer aandacht voor Avia Diepen en de opnamen van de film 'Betrayed' met Clark Gable en Lana Turner. De herinneringen worden geïllustreerd met een flink aantal foto's uit het persoonlijke archief van de auteur, en met enkele 'stills' uit 'Betrayed', waarin ook een rol was weggelegd voor enkele Nederlandse vliegtuigen. Het nummer wordt afgesloten met een artikel over de Grumman Tracker bij de MLD, met een overzicht van de komst van dit type naar Nederland en gegevens van alle door de MLD gebruikte toestellen en uitgebreide aandacht voor de Europese Rondvlucht in 1929, waarbij ook Schiphol werd aangedaan. De deelnemerslijst van dit evenement laat een keur aan sportvliegtuigen uit diverse Europese landen zien (hoewel er geen Nederlandse deelname was), en geeft een fascinerend kijkje in de kleine, maar dynamische wereld van de Europese sportvliegerij van destijds. Uiteraard is er ook ruimte voor de vaste rubrieken (luchtvaarthistorie op Internet, mutaties Nederlands Luchtvaartuig Register en de boekbesprekingen).


De jaarvergadering van de KNVvL afdeling Luchtvaartkennis zal plaatsvinden op 15 maart 2014. Zowel leden, lezers als belangstellenden zijn welkom. Locatie en tijdstip van aanvang zullen later bekend worden gemaakt.

Losse nummers van LuchtvaartKennis kosten 8.50 Euro. Voor het bestellen van een exemplaar of abonnement (33 Euro per jaar voor 4 nummers) kunt u contact opnemen met de penningmeester van Luchtvaartkennis.