Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

NVAV houdt succesvolle fly-in bij Aviodrome
2011-05-23 / Anton van Rijsbergen

Afgelopen weekend heeft de Nederlandse Vereniging van Amateur Vliegtuigbouwers (NVAV) haar 40-jarige jubileum gevierd met een fly-in bij het Aviodrome. Vele tientallen toestellen, uit verschillende categorieën zoals zelfbouwtoestellen, ultralights en oldtimers gaven acte de présence.

De NVAV vierde afgelopen weekend haar 40-jarig jubileum. De vereniging heeft inmiddels bijna 300 leden die actief zijn in het bouwen van en vliegen met zelfgebouwde vliegtuigen. In de periode van de oprichting van de NVAV was het zelf bouwen van een vliegtuig (en daar goedkeuring voor krijgen) een vrijwel onmogelijke taak; in de loop der jaren is dit echter een stuk eenvoudiger geworden. Het resultaat is een zeer actieve 'zelfbouwscene' in Nederland, waar de NVAV trots op mag zijn.


Op vrijdag en zaterdag werkte het weer prima mee en was het een gezellige drukte, met komende en gaande toestellen die leven in de brouwerij brachten. Op onderstaande link ziet u een foto presentatie van het evenement, die de grote variëteit binnen de amateur vliegtuigbouw benadrukt.



Een overzicht van de aanwezige toestellen op de zaterdag; er zijn vervelender plekken om je vrije tijd door te brengen...



Een overzichtje van de vrijdag, genomen vanaf de entree van de C-54A Skymaster (DC-4).



PH-COR, Dijkman Dulkes Dijkhastar II, NVAV nr. 5, "De Witte Raaf"
Met dit toestel is het allemaal begonnen; het toestel werd in september 1976 in het Nederlandse Luchtvaartuigen Register opgenomen, alwaar het tot juli 1999 een BvL had. Het is de bedoeling het toestel binnen afzienbare tijd weer luchtwaardig te maken.



PH-APZ, Lambach HL II, NVAV nr. 116, "Apezuurtje"
Het origineel vloog in 1937, de replica van de VSV 'Leonardo da Vinci' vloog voor het eerst in 1995.



PH-4H6, Spacek SD-1 Minisport
Deze ultralight is op dit moment nog niet in het Nederlandse Luchtvaartuigen Register opgenomen; voor technische gegevens, zie de motorkap.



F-BNYC, Gardan GY-80-180 Horizon
Ontworpen door Fransman Yves Gardan in 1960, werd het ontwerp in 1962 door Sud Aviation in produktie genomen.



PH-ZIP, Europa AL Europa Tri-Gear
De Europa is ook in Nederland een populaire zelfbouwkist, op dit moment zijn er 15 in het Nederlandse Luchtvaartuigen Register opgenomen. Dit exemplaar wordt aangedreven door een Australische 6-cylinder Jabiru motor, die maximaal 120 pk levert.



PH-DIY, Europa AL Europa XS Tri-Gear
Deze Europa wordt aangedreven door een Rotax 4-cylinder turbomotor, die maximaal 115 pk levert. De Europa wordt als 'bouwpakket' geleverd, en kan met verschillende landingsgestellen gebouwd worden, vandaar dat bij de typeaanduiding het soort landingsgestel expliciet vermeld (Tri-Gear) wordt.



PH-YCM, Brandly BX-2 Cherry, NVAV nr. 145
Ook de Cherry is een populair zelfbouwontwerp, er staan er nu 9 vermeld in het Nederlandse Luchtvaartuigen Register. Dit toestel verkreeg zijn Bewijs van Luchtwaardigheid in 2004.



PH-TBJ, Brandly BX-2 Cherry, NVAV nr. 231
Vele Cherry's worden aangedreven door een omgebouwde BMW 2-cylinder boxermotor, die een afgeleide is van de motor die BMW in haar motorfietsen gebruikt.



PH-GVH, Lancair Super ES-DD, NVAV nr. 295
Vroeger mochten zelfbouwtoestellen maximaal 2 zitplaatsen hebben, tegenwoordig mogen het er meer zijn. Deze Lancair heeft 4 zitplaatsen, een Continental 6-cylinder van +/- 300 pk en en kruissnelheid van ongeveer 350 km/uur.



PH-KER, Lancair 360
De Lancair 320/360 (verschillende motorisatie) zijn populaire zelfbouwtoestellen in Nederland. Op het moment van schrijven zijn er 12 in het Nederlandse Luchtvaartuigen Register opgenomen. Recept: grote motor in klein vliegtuig...



PH-ANR, Rans S-6S Coyote II
In tegenstelling tot in hun thuisland, de USA, zijn Rans toestellen in Nederland niet wijdverbreid.


PH-PWP, Van's RV-7A
Van's Aircraft uit de Verenigde Staten is de grootste producent van bouwpakketten voor zelfbouwvliegtuigen. Men levert toestellen van 1 tot en met 4 zitplaatsen. Het nieuwste model van Van's, de RV-12, voldoet aan de LSA-eisen.



PH-VAN, Van's RV-9A
Deze PH-VAN is één van nieuwste Van's in Nederland. De 'A' achter de typeaanduiding betekent dat het toestel de versie met een neuswiel is, in tegenstelling tot de PH-SCP (hieronder).



PH-SCP, Van's RV-9



PH-CBO, Ultravia Pelican PL, NVAV nr. 196
De uit Canada stammende Pelican was vele jaren te koop als bouwpakket; het type is inmiddels in de USA in serieproductie gegaan als de Kolb Flyer SS, in de LSA categorie.



Een foto van interieur en instrumentenpaneel van de PH-CBO.



PH-ISI, Junqua IBIS RJ 03
Een zelfbouwtoestel van Franse origine; het is op dit moment het enige exemplaar van dit type in het Register.



Nogmaals PH-ISI; opvallend: de niet-verstelbare houten propeller en het stevig uitgevoerde (niet-intrekbare) landingsgestel.



PH-GCJ, Vol Mediterrani VM-1 Esqual-C
Ziet er sneller uit dan de Meteor op de achtergrond...



Moeders waakt over haar kleintjes...
Centraal PH-KRS, op de achtergrond PH-IEN, een Europa AL Europa XS TG, NVAV nr. 188.



PH-KRS, Rand Robinson KR.2S, NVAV nr. 167
Een zelfbouwontwerp uit de Verenigde Staten uit de jaren '70; wereldwijd vliegen er meer dan 350. De "S" in de typeaanduiding staat voor de versie met de verlengde romp.



PH-MTN, Dyn'Aero MCR 4S-2002, NVAV nr. 294
De Dyn'Aero MCR-4S mag zich waarschijnlijk de meest efficiënte vierzitter ter wereld noemen: maximaal startgewicht 750 kg, kruissnelheid 255 km/uur, brandstofverbruik 18 liter/uur, reikwijdte 1846 kilometer.



PH-2W1, Aviasud Mistral BWD, "Siberian Husky"
Een tweedekker, met vleugels die de 'aspect ratio' van een zweefvliegtuig hebben, voor een groot deel gemaakt van kunststof, met neuswiellandingsgestel en aangedreven door een tweetakt Rotax. Eigenlijk een vliegend oxymoron...



PH-2W1, men heeft plannen om grote tochten te gaan maken met dit toestel, we houden u op de hoogte...



Het relatief eenvoudig uitgevoerde instrumentenpanel van de PH-2W1.



PH-ASE, Jodel (SAN) DR 1050 Ambassadeur
De Jodel familie kent bijna oneindig veel varianten. De PH-ASE werd in 1960 gebouwd, en wordt aangedreven door een 100 pk Continental O-200.



D-ENZE, Scheibe SF-23C Sperling
Scheibe is vooral beroemd geworden door haar zweefvliegtuigen en motorzwevers. Weinigen weten dat begin jaren '60 de fabriek ook een puur motorvliegtuig ontwierp en bouwde. In totaal produceerde Scheibe 26 Sperlings; er werden er later nog 3 door zelfbouwers geconstrueerd. Het getoonde exemplaar is er een van de laatste serie uit de fabriek.



PH-ARV, ARV.1 Super 2
Een Brits ontwerp uit de jaren '80, de eerste serie werd aangedreven door een Hewland tweetakt 3-cylinder, die al snel een slechte reputatie kreeg; de PH-ARV wordt heden ten dage aangedreven door een viertakt 4-cylinder Rotax.



De cockpit van de PH-ARV.



PH-4A8, Zlin Savage Cruiser
Eén van de vele ultralights, bouwpakketten en productietoestellen die gebaseerd zijn op de Piper Cub. Dit exemplaar wordt aangedreven door een 100 pk Rotax. Deze 'Zlin'-fabiek (officieel: Zlin Aviation) heeft overigens niets te maken met de Zlin lichte vliegtuigfabrikant die de beroemde les- en aerobatic vliegtuigen bouwt; die heet officieel: Zlin Aircraft a.s.



PH-3L3, Comco Ikarus C 42
De C 42 is een zeer populaire ultralight in Nederland; er staan er nu 17 in het Register.



PH-4D3, Tecnam P92 Super Echo
Het Italiaanse Tecnam is wereldwijd één van de meest succesvolle producenten van ultralights. Ze produceren er heden ten dage ongeveer 250 per jaar; er staan op dit moment 24 Tecnams in het Nederlandse Luchtvaartuigen Register.



PH-MAN, CZAW SportCruiser
Inmiddels staan er 13 van dit type in het Register; ook de PH-DAN en de PH-PJO waren op de fly-in aanwezig. Dit type is een tijdje door Piper verkocht als de 'PiperSport', maar zakelijke meningsverschillen zorgden ervoor dat Czech Aircraft Works (CZAW) de marketing zelf weer ter hand heeft genomen.