Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

De Asperge Fly-In op TrafficPort Venlo
2010-05-02 / Anton van Rijsbergen

Van Koninginnedag 30 april t/m zondag 2 mei is er voor het eerst een fly-in gehouden voor microlights, op het nieuwe vliegveld van TrafficPort Venlo. Aangezien dit weekend het weer op vele plaatsen niet al te best was, kwamen er slechts een paar vliegtuigen op bezoek, voornamelijk uit Duitsland. Alle bezoekende vliegtuigen kregen een bosje asperges mee. Ondanks dat er weinig ruchtbaarheid aan de fly-in was gegeven, was er toch sprake van een behoorlijke publieke belangstelling en hing er een gemoedelijke en gezellige sfeer (Wat dacht u dan, in Limburg:-)


 

TrafficPort Venlo?
Nieuw vliegveld? TrafficPort Venlo? Vele lezers zullen zich afvragen of we het wel over Nederland hebben! Jawel, er is soms ook goed nieuws te melden met betrekking tot vliegvelden c.q. de kleine luchtvaart in Nederland...

Het zit zo: de gebruikers van het nieuwe vliegveld, de Vereniging Microlight Vliegers Limburg (VMVL) en Cycloon Holland, opereerden voorheen vanaf een grasbaantje bij Grubbenvorst, ongeveer 5 kilometer van de nieuwe locatie. Gezien de beperkte mogelijkheden aldaar was een nieuwe locatie zeer wenselijk. Er waren in de regio ook plannen om een soort verkeerscentrum voor activiteiten op het gebied van mobiliteit en verkeersveiligheid te verwezenlijken. Een combinatie werd bedacht en goedgekeurd, en Voila!

Zoals TrafficPort Venlo het zelf formuleert: "TrafficPort Venlo is een verzamelnaam voor activiteiten op het gebied van mobiliteit en verkeersveiligheid. TrafficPort is ook een bedrijventerrein waar bedrijven, die zich associëren met logistiek, verkeer, educatie en luchtvaart, zich kunnen vestigen. Het is een unieke combinatie waarbij verkeerseducatie, -simulatie en -recreatie bij elkaar komen. Dit spannende terrein is gelegen langs de A67, ter hoogte van Sevenum." Op dit moment vinden er dan ook al rijvaardigheidstrainingen plaats op het terrein.

Het feitelijke vliegveldgedeelte van TrafficPort bestaat uit een betonbaan van 700 meter lang en 35 meter breed, met een apart gedeelte dat als platform dienst doet, en waarover naar de hangaars en bedrijfsgebouw getaxied kan worden. Het vliegveld zal (voorlopig?) alleen maar gebruikt mogen worden voor microlights (maximum startgewicht 450 kg). Het maximaal aantal bewegingen dat per jaar gemaakt mag worden is vastgesteld op 50 000, een aantal dat nog lang niet gehaald wordt.

Op het vliegveld zijn de Vereniging Microlight Vliegers Limburg en Cycloon Holland in hetzelfde gebouw gevestigd, met een terrasje met uitzicht op de landingsbaan. Het is de bedoeling dat binnenkort met de bouw van een verkeerstoren gestart wordt.


 

Vereniging Microlight Vliegers Limburg
Op TrafficPort zijn op dit moment twee organisaties gevestigd: Vereniging Microlight Vliegers Limburg (VMVL) en Cycloon Holland. De VMVL is precies wat de naam zegt; en zij heeft op dit moment ongeveer 60 leden. Activiteiten bestaan onder andere uit het maken van overlandvluchten, naar binnen- en buitenland, waarbij Duitsland een geliefde bestemming is; door specifieke regelgeving is het vliegen met microlights naar België niet populair. Om een indruk te geven: met een moderne microlight neemt een vlucht van TrafficPort naar Koblenz ongeveer drie kwartier in beslag, en een 'rondje Afsluitdijk' wordt hier als een routinevlucht beschouwd.

Verder organiseerde de VMVL ieder jaar de Jan Litjens Fly-In op "Veulen International" (een weiland enige kilometers verderop dus...) eind augustus/begin september. Het is nog niet bekend of dat evenement nog verdere doorgang zal vinden, in de huidige vorm, gezien de beschikbaarheid van TrafficPort. Persoonlijk zou uw scribent het verdwijnen van de Jan Litjens Fly-In betreuren; een evenement op een geïmproviseerd (gras)veld heeft zo zijn eigen charmes, en het is er altijd erg gezellig...


 

Cycloon Holland
Cycloon Holland heeft een eigen vliegschool voor microlight vliegers, waar inmiddels zes instructeurs actief zijn. De toestellen die gebruikt worden zijn de PH-3V6, een Evektor EV-97 Model 2000 Version R, bouwjaar 2004, en de PH-3S1, een Aeropro Fox, uit 2002. Verder heeft Cycloon Holland een maintenance-dienst, voor microlights, vliegtuigmotoren (Cycloon is het Rotax Service Center voor de BeNeLux) en levert vliegtuigonderdelen, avionica en allerlei bijkomende zaken voor vliegers, zoals bv. 'heated clothing'.

De derde hoofdactiviteit van Cycloon Holland is de verkoop van nieuwe en gebruikte microlights. Het bedrijf is importeur/dealer van Aeropro, Aerospool, Atec, Evektor, Comp-Let, Flying Machines en TL Ultralight, die allen in de Tsjechische of Slowaakse republieken geproduceerd worden. Binnenkort hoopt men de eerste Comp-Let Shark te kunnen leveren. De Shark is een microlight met twee zitplaatsen achter elkaar, een maximale kruissnelheid van 290 km/uur en een vliegbereik van meer dan 1000 kilometer. Kortom, de Ferrari onder de microlights, met 'looks to match'.


 


foto 1: Een bezoekende Fk9 uit Duitsland
foto 2: TrafficPort zoals bedoelt: een lesauto passeert de HM.293
foto 3: Links de twee hangaars, middenrechts kantoor/clubgebouw, daarachter (niet zichtbaar) het platform & landingsbaan
foto 4: PH-3N3, bouwjaar 2001, een Aerospool Dynamic WT9, een zeer populair microlight type
foto 5: Het prototype van de Comp-Let Shark in de vlucht; binnenkort ook in Nederland.