Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe welkom bij avianet

vraagbaak

Indien u vragen heeft over de lucht- of ruimtevaart, kunt u avianet.eu een email sturen met deze vraag en uw naam. Deze vragen kunnen betrekking hebben op allerlei aspecten: vliegtuigen, gebeurtenissen, personen, etc.
Wij zullen deze vraag dan op deze pagina publiceren, samen met een antwoord. Andere lezers kunnen uiteraard ook op gepubliceerde reageren, indien zij informatie hebben.

Stuur een email met uw vraag naar: vraagbaak@avianet.eu


De heer Dirk van den Borne vraagt zich af: "wat het hoog fluitende geluid veroorzaakt dat vliegensvlug voorbij 'schiet' op een spottersplaats, nadat het vliegtuig zelf reeds is overgekomen en al aan het landen/geland is?!" "Het geldt in ieder geval op Eindhoven Airport, voor de reguliere Boeing 737 toestellen en ik heb inmiddels van spotters begrepen dat het om de straalstroom zou gaan welke dus ca 30sec-1min. na overvliegen van een vliegtuig. Wellicht heeft het te maken met het (bijna) vacuüm dat achter het vliegtuig 'aankomt' waardoor vliegtuigen ook niet vlak achter elkaar mogen landen...?!"

Antwoord van Anton van Rijsbergen (uitgever avianet.eu): Alhoewel ik het fenomeen nooit persoonlijk ervaren heb, blijkt na onderzoek dat het hier inderdaad gaat om geluid dat bij sommige vliegtuigtypes en omstandigheden geproduceerd wordt door de 'tipwervels' die achter ieder (vaste vleugel) vliegtuig geproduceerd worden.

Uitleg:
- Ieder (vaste vleugel) vliegtuig moet, om te vliegen, met snelheid door de atmosfeer bewegen. Vleugels zijn dusdanig ontworpen dat er een (geringe) overdruk onder de vleugel ontstaat, en een geringe onderdruk bovenop de vleugel.
- Hierdoor krijgt de lucht die langs de vleugel stroomt een versnelling naar beneden, en wordt de lift opgewekt; immers: kracht = massa x versnelling (Newton).
- Dus voor alle duidelijkheid: Het is de versnelling van de lucht (naar beneden) die de lift opwekt; lift wordt NIET opgewekt door het verschil in luchtdruk tussen boven- en onderzijde van de vleugel! Dit verschil in luchtdruk is eenvoudigweg een consequentie van de constructie. Ook is het NIET zo dat er bovenop de vleugel, of achter het vliegtuig een soort van vacuüm zou zijn; de feitelijke drukverschillen tussen de verschillende plaatsen zijn vrij gering.

- Door het drukverschil tussen boven- en onderzijde, gaat de lucht bij de vleugeltips van de onderzijde (overdruk) naar de bovenzijde (onderdruk) stromen. (zie ook illustratie hieronder)

- Hierdoor ontstaat bij de vleugeltips een wervelende luchtstroom, de zogenaamde tipwervels. Ook ontstaan er achter de rest van de vleugels wervels, maar deze zijn veel minder krachtig en zullen buiten beschouwing gelaten worden in deze uitleg. (zie ook illustratie hieronder)

- De kracht en het gedrag van deze tipwervels is van zeer vele factoren afhankelijk, waaronder:
1) het formaat van het vliegtuig
2) de vorm van de vleugel, met name de "aspect ratio/slankheid"
3) de vliegsnelheid, immers hoe langzamer het gevlogen wordt, des te hoger moet de versnelling van de lucht worden, en daarmee het drukverschil. Hieruit volgt dat tijdens start en landing de tipwervels maximaal zullen zijn.

- De tipwervels van een toestel kunnen sterk genoeg zijn om een ander toestel dat van hetzelfde formaat of kleiner is behoorlijk te laten 'stuiteren' en in extreme gevallen tijdelijk onbestuurbaar te maken; vandaar dat er bij start en landing altijd bepaalde minimum afstanden tussen vliegtuigen aangehouden worden.
- Tipwervels kunnen het best beschouwd worden als een soort "mini-tornado", met een liggende, conische (kegel) vorm. Zij worden, naarmate ze verder achter het vliegtuig komen steeds groter, maar ook steeds zwakker.
- Het duurt dus even nadat een vliegtuig gepasseerd is, voordat zij de grond raken, en afhankelijk van de factoren genoemd bij 1, 2 & 3 kunnen zij al dan niet hoorbaar zijn voor mensen, net zoals de wind soms hoorbaar is.


Sikko Hoekzema is op zoek naar gegevens van de Nederlandse aviateur Sieb Koning (1889-1962), in dienst gekomen in Oct. 1911 bij Donnet-Lévêque in Frankrijk. Hij is daar getrouwd en zoek gegevens omtrent zijn huwelijk , wie was die vrouw en zijn er kinderen (waarschijnlijk niet). Hoe lang is hij in Frankrijk gebleven , hij is na de vliegperiode in de handel gegaan, welke handel en hoe lang is hij in Frankrijk gebleven. Wie weet hier meer van."Retroplane" geeft geen antwoord en van Donnet-Lévêque komt geen reactie. Graag hoort dhr. Hoekzema iets op zijn e-mail: shsihoek0@gmail.com


De heer Aberson is op zoek naar informatie zoals: tekeningen, kleurenschema, foto's en andere documentatie over de Bucker Jungmann die bij de Lva heeft gevlogen in 1939. Hij wil dit toestel als vliegend model in de schaal 1 op 5 maken.
Indien een van onze lezers hier meer informatie over heeft, gelieve contact op te nemen met: gaberson@upcmail.nl


De heer Yves Duwelz is op zoek naar een kopie van het tijdschrift "Aviation", uitgave 1946/3. Hij zoekt een artikel over een wereldrecord zweefvliegen, gezet door Louis de San, in China, gedurende WOII.
Indien een van onze lezers hier meer informatie over heeft, gelieve contact op te nemen met: yduwelz@gmail.com


vraag ?
Wanneer vond de eerste vlucht met een gemotoriseerd vliegtuig plaats in Nederland?
ingestuurd door de heer V. Oorbeeld
antwoord:
De eerste gemotoriseerde vlucht vond plaats op 27 juni 1909, door de Fransman graaf De Lambert met een Wright Flyer te Etten-Leur.