Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe Games & extra

Besprekingen van boeken, websites, en meer ...

titel:
De jonge jaren van de Luchtmacht
Het luchtwapen in ht Nederlandse leger 1913-1939


auteur:
Dirk Starink uitgeverij:
Boom, Amsterdam
Nederlands Instituut voor Militaire Historie

ISBN:
978-946105871-3

403 bladzijden, softback

Verkrijgbaar via de gespecialiseerde boekwinkel en ook te bestellen bij de uitgever: www.uitgeverijboom.nl
Zomer 2013 kwam in het kader van 100 jaar militaire luchtvaart het boek Een eeuw militaire luchtvaart in Nederland 1913-2013 uit. Dit was de opstap voor een trilogie over de jarige luchtmacht. Drie kloeke delen uitgegeven door Uitgeverij Boom, Amsterdam onder auspiciŽn van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Het eerst deel gaat over de beginjaren, Eerste Wereldoorlog en het interbellum 1913-1939. Natuurlijk ontkomt auteur Dirk Starink niet aan een beschrijving van de ontwikkeling van de luchtvaart in het algemeen en de visie van landen op het vliegmachien als luchtwapen. Dat was een langzaam proces. Eigenlijk vertrouwde de legerleiding op het traditionele grondleger en de vloot. Hoewel wapens en strategieŽn veranderden, was het gebruik van infanterie, cavalerie en artillerie al eeuwenlang de ruggengraat van elk leger.

Daarnaast was het vliegtuig erg fragiel en werd gezien als een speeltje van de rijken. Toen in 1914 de Grote Oorlog uitbrak was het net vijf jaar terug dat met gevaar voor eigen leven Louis Blériot over Het Kanaal was gevlogen en sindsdien was het vliegtuig niet verbeterd. Sterker nog, in het begin van de strijd was dezelfde Blťriot XI een van de types bij het Franse leger.

Het waren ook particuliere eigenaren die hun vliegtuigen beschikbaar stelden tijdens de legermanoeuvres van 1911 bij ‘s-Hertogenbosch en daarna duurde het nog twee jaar voor de Luchtvaartafdeeling een feit was. Pas tijdens 14-18 bewees het vliegtuig zijn gevechtswaarde, van verkenner tot jager en bommenwerper.

Nederland was neutraal, maar liftte wel mee op de ontwikkelingen en na de oorlog werd de Luchtvaartafdeeling verder uitgebouwd. Rode draad in dit boek en de hele geschiedenis van de Luchtmacht is wel de politiek en bezuinigingen. De Jonge Jaren van de Luchtmacht. Het luchtwapen in het Nederlandse leger 1913-1939. Het is geen plaatjesboek en makkelijke kost. In wezen gaat het om het proefschrift van Dirk Starink, oud bevelhebber der luchtstrijdkrachten,  waar gedegen en diepgaand onderzoek is gedaan naar de feiten. Een flink aantal bladzijden wordt dan ook in beslag genomen door bronnen en bijlagen.

Hoe dan ook een aanrader voor de liefhebber, een reeks die in de particuliere luchtvaartbibliotheek niet mag ontbreken.

Jan Willem Laroo
titel:
Focke Wulf Fw 200 Condor - With Danish airlines in War and Peace 1938-1946

auteurs:
Rob J.M. Mulder en Günther Ott

uitgeverij:
European Airlines, Spikkestad, Noorwegen

ISBN:
978-82-997371-7-3

160 bladzijden, hardback

Verkrijgbaar bij de uitgever: http://www.europeanairlines.no/webshop
Dit nieuwe boek gaat over de Focke Wulf Condor in Deense dienst tussen 1938 en 1946. In de inleiding wordt een overzicht gegeven over de historie van de Deense luchtvaartmaatschappij Det Danske Luftfartselskap A/S afgekort als DDL. Deze maatschappij werd al in 1918 gesticht. DDL was ook een van de oprichters van de IATA. Vanaf 1924 was DDL een regelmatige bezoeker op Schiphol en opereerde samen met de KLM een luchtverbinding tussen Amsterdam via Kopenhagen naar Malmö. Vanaf 1936 ging men op zoek naar moderne vliegtuigen. Zo werd er in 1936 een Junkers Ju 52/3m gekocht. DDL keek ook naar de DC-3.

In Duitsland was men bezig met viermotorige verkeersvliegtuigen zoals de Junkers Ju 90 en Focke Wulf Fw 200 Condor. De DDL nam de Condor mee in de evaluatie, en wat bleek? Deze was per zitplaats het goedkoopst in gebruik. Ook de veiligheid speelde een rol. DDL schafte er dan ook twee aan, die in 1938 geleverd werden. De Condor maakte geschiedenis door een non-stop vlucht tussen Berlijn en New York. In het boek wordt ook ontwikkeling van de civiele Condor beschreven. Ook in Nederland was er belangstelling voor dit toestel. De KLM wilde 9 Condors bestellen voor de route naar Indië. Levering is er niet van gekomen.

De Deense luchtvaartmaatschappij DDL voerde laat in de jaren dertig van de vorige eeuw de lijndienst op Schiphol uit. De Condor vloog op de lijndienst tussen Kopenhagen en Londen via Schiphol. Deze werden in 1939 net als vele andere toestellen oranje gespoten met de naam van het land erop.

Bij de Duitse inval in april 1940, was er een in Engeland, en de ander stond in Kopenhagen. De eerste (de OY-DAM) kwam bij het engelse 'Air Ministry' in dienst. Deze verongelukte in 1941. De andere (de OY-DEM) zou de oorlog overleven. Vanaf juni 1940 werd deze ingezet in het lijnverkeer, samen met de 2 Fokker F.XII's en de andere DDL kisten. Na afloop van de oorlog gingen de internationale luchtlijnen weer open. De Fw 200 speelde daar belangrijke rol in. Om ook in Engeland te komen moest Condor voorzien worden van Deense roundels. De Condor heeft dienst gedaan tot 1946. DDL heeft in 1946 nog twee andere door de Britten buitgemaakte Fw 200C-4 Condors gebruikt. In 1946 was het afgelopen met de Condor in Denemarken. De laatste commerciële vlucht werd in augustus 1946 gemaakt, net als 8 jaar daarvoor non-stop naar Helsinki. Veel van de operaties zijn overgenomen door de DC-3, die vanaf 1946 werd afgeleverd.

In het boek wordt uitvoerig verslag gedaan van alle operaties van de beide Deense Condors, net als de andere vliegtuigen die in die tijd bij de DDL dienst hebben gedaan. Het geeft een beeld van de mogelijkheden en moeilijkheden in die periode. Naast de geschiedenis omvat het boek een groot aantal bijzondere foto's. Er is een lijst van ongeveer 30 Condors die bij de Lufthansa in dienst zijn geweest. Enkele daarvan zijn ook in Brazilië gebruikt. In het boek is aangegeven, dat er nog nog resten van de Fw 200 zijn gevonden in Noorwegen. Men is nu bezig met de restauratie, maar dat zal nog vele jaren kosten. Verder is er nog een rompdeel in het Deutsche Technik Museum. Het boek sluit af met een fotoalbum van beide Condors, enkele zijaanzichten en brochures in kleur completeren het boek.

Aan het boek is intensief onderzoek voorafgegaan, en dat is te merken. Er staat veel nieuwe informatie in. Het boek gaat duidelijk over het civiele gebruik van de Fw 200 Condor. Er wordt met geen woord gerept over de militaire ontwikkeling als patrouillevliegtuig, maar dat is absoluut geen gemis. Daar komt een ander boek over. Alles bij elkaar is het een schitterend boek, dat zich met plezier laat lezen en bekijken. Het geeft een uiterst gedetailleerd beeld van de commerciële luchtvaart in Denemarken in de jaren van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Iedere serieuze belangstellende voor de civiele luchtvaart tussen de twee wereldoorlogen zou dit boek moeten aanschaffen. Het is de aanschafprijs meer dan waard. De twee auteurs hebben er iets moois van gemaakt en dat er nog veel van dit soort mooie boeken mag blijven verschijnen. Van harte aanbevolen!

Loet Kuipers
titel:
Meer verhaaltjes?

auteur:
Jan Algera

uitgeverij:
Martin Leeuwis Publications

ISBN:
978-94-90008-14-7

228 bladzijden, softback

Verkrijgbaar via de gespecialiseerde boekwinkel en ook te bestellen bij de uitgever: www.luchtvaartverhalen.nl
Dit boekwerkje is een volgende uitgave van Martin Leeuwis Publications, de inmiddels wereldberoemde uitgeverij die als 'onofficieel motto' heeft: "Vlieg er eens vrolijk uit...met een boek". In 1982 begonnen is "Meer verhaaltjes?" inmiddels de 25e uitgave van Martin Leeuwis & crew.

"Meer verhaaltjes?" is de opvolger van "Nog één verhaaltje dan..." van dezelfde auteur/samensteller, en met hetzelfde recept: 39 auteurs hebben in totaal 207 bijdragen geschreven, over de vele aspecten die de luchtvaartwereld kent, alhoewel het merendeel van vliegers afkomstig lijkt te zijn.

Een aspect dat bij dit soort uitgave's vaak over het hoofd gezien wordt, is dat er hier op een serieuze wijze aan geschiedschrijving gedaan wordt. Het optekenen van allerlei kleine en minder kleine gebeurtenissen in verhaalvorm brengen de geschiedenis tot leven, zoals bv. Wikipedia of een naslagwerk dat absoluut niet doen. Voor de rest: een samenvatting geven is onzinnig, de lezer moet gewoon van de inhoud genieten. Sommige verhalen spreken meer aan dan andere, maar al het geschrevene is van hoge kwaliteit en gewoon leuk!

Al met al een goed verzorgd en zeer aardig boekske waar de lezer een aangename tijd mee kan beleven, voor de prijs van € 14,95 hoeft u het niet te laten liggen. Inmiddels heeft de uitgever laten weten dat er mogelijk ook nog een deel drie komt.

Anton van Rijsbergen
titel:
Een eeuw militaire luchtvaart in 1913-2013,
Bakermat Soesterberg


auteur:
Rolf de Winter

uitgeverij:
Boom, Amsterdam
onder auspici√ęn van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie

ISBN:
978-946105871-3

295 bladzijden, hardback

Voorzien van Layar, een mogelijkheid om via smartphone of tablet filmpjes te downloaden en af te spelen en een gratis e-book via de site van de uitgever

Verkrijgbaar via de gespecialiseerde boekwinkel en ook te bestellen bij de uitgever: www.uitgeverijboom.nl

Dit boek is verschenen naar aanleiding van 100 jaar militaire luchtvaart in Nederland.

De Koninklijke Luchtmacht is ooit als Luchvaartafdeeling op 1 juli 1913 opgericht, maar het boek gaat nog verder terug in de tijd toen in 1886 een waarnemingsballon werd aangeschaft voor het Korps Genietroepen. De ballon lag voornamelijk in de opslag om uiteindelijk op de porriehoop te belanden.

De particuliere luchtvaart in Nederland was toen al volop in beweging en in 1911 werden particuliere vliegtuigen gebruikt voor de eerste legeroefening.

De auteur, Rolf de Winter, beschrijft in dit boek in het kort de geschiedenis van de Koninklijke Luchtmacht. Het is een bekend verhaal, maar omdat de luchtmacht op Soesterberg is opgericht, gaat De Winter verder met het beschrijven van de bakermat tot en met de bouw van het nieuwe Nationaal Militair Museum. 

Een flink hoofdstuk is gewijd aan de Duitse bezetting. De bezetter heeft het veld in die jaren flink uitgebreid het werd door diverse Luftwaffe eenheden gebruikt. Aan het eind van de oorlog was het veld door de geallieerden aardig omgeploegd en aan het eind van de oorlog bliezen de Duitsers alles op wat nog overeind stond.

Rolf Winters leidt ons via de Koude Oorlog naar vredesmissies en de stationering van helikopters. De rol van de Luchtmacht in diverse conflicten wordt uitgebreid belicht. En uiteindelijk de sluiting van de basis op 12 november 2008. De helikopters naar Gilze-Rijen, een laatste fly-by en toen was het stil.

Natuurlijk wordt er uitgebreid stilgestaan bij 32 Squadron van de Amerikaanse luchtmacht dat een kleine 40 jaar van de basis gebruik heeft gemaakt.

Het boek leest lekker weg en is voorzien van vele foto’s en een aantal plattegronden. Heel leuk is het toepassen van een zogenaamde Layar. Hiermee kan via iPhone of Android filmpjes worden opgehaald en afgespeeld. Een heel leuke en speelse toevoeging, waarbij heden en verleden getoond wordt met bewegende beelden.

Na dit boek volgen nog 3 boeken over de historie van de Nederlandse militaire luchtvaart:
- De jonge jaren van het luchtwapen van het Nederlandse leger, 1913-1939
- Eenige wakkere jongens. Nederlandse oorlogsvliegers in de Britse luchtstrijdkrachten 1940-1945
- Take off. De opbouw van de Nederlandse luchtstrijdkrachten, 1945-1973

Jan Willem Laroo
titel:
B-25 Factory Times - Illustrated History of the North American Aviation plants at Inglewood and Kansas City and the Mitchell assembly lines

auteur:
Wim Nijenhuis

uitgeverij: Media Primair Modelbouw, Barneveld

ISBN: 978-90-8616-304-5

192 pag. hardback
 

Het boek is verkrijgbaar in de gespecialiseerde boekhandel


De North American B-25 Mitchell is een van de belangrijkste bommenwerpers uit de Tweede Wereldoorlog. Nederland was een belangrijke afnemer van dit type met 162 stuks, die in 1941 werden besteld. Naast de Militaire Luchtvaartafdeling van het KNIL vloog de MLD met de Mitchell. Nederlanders vlogen met de Mitchell bij de Britse Royal Air Force en de Australische luchtmacht. Het eerste prototype, de NA-40 maakte in 1939 de eerste vlucht.

Er zijn een kleine 10 000 B-25's gebouwd in Inglewood en Kansas City. In deze laatste plaats is de meerderheid gebouwd. De Mitchell vloog zo ongeveer overal. In Nederland zijn er 3 B-25's waarvan er eentje vliegt bij de Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht. In tegenstelling tot vele andere boeken over de Mitchell staat niet de operationele geschiedenis, maar de productie van het toestel centraal. Het boek behandelt achtereenvolgens de Amerikaanse vliegtuigproductie in de Tweede Wereldoorlog, de geschiedenis van North American Aviation, de Mitchell in een groot aantal aspecten, de productie in de fabrieken van Inglewood en Kansas City, en nog veel meer.

Het voorwoord is geschreven door James Kindelberger Graham, de kleinzoon van James H. "Dutch" Kindelberger, een van de oprichters van North American. In 1928 werd het bedrijf gesticht. Een van de bedrijven die in North American op ging was General Aviation Manufacturing, dat ontstond uit de Amerikaanse divisie van Fokker. Een flink deel van het boek gaat over de vliegtuigbouw in Amerika tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nadruk ligt uiteraard op de productie van de B-25 Mitchell, maar er wordt begonnen met de Amerikaanse vliegtuigindustrie in het algemeen. In de oorlogsjaren werd door de grootste bedrijven zo'n 230 000 toestellen gebouwd. Deze had een grote impact op de samenleving in die tijd. Maar liefst 2 miljoen mensen waren in de luchtvaartindustrie actief. Vrouwen speelden een zeer belangrijke rol hierin. Nu werd in die tijd een groot deel van de productie uitgevoerd door vrouwen. "Rosie the Riveter" werd een symbool van die tijd.

De geschiedenis van North American wordt belicht van het begin tot het einde toen in 1996 Rockwell opging in Boeing. Zo is North American Rockwell mede verantwoordelijk voor de bouw van de Space Shuttle. De Mitchell zelf wordt tamelijk summier beschreven; wel is er aandacht besteed aan de verschillende versies en gebruikers. De Mitchell is in gebruik geweest in zo'n 20 landen. Van al deze landen staat een foto in het boek. Na de Tweede Wereldoorlog is een behoorlijk aantal overgebleven. Een flink aantal werd gesloopt, maar er zijn nog behoorlijke aantallen bewaard gebleven. Een (beknopte) lijst met contracten en serienummers staat in het boek.

Alle aspecten van de productie in de fabrieken van Inglewood (bij Los Angeles) en Kansas City worden in dit boek belicht. Dit wordt uitgebreid ondersteund met een groot aantal, vaak bijzondere foto's. Opvallend zijn daarbij de kleurenfoto's uit die tijd, die goed van kwaliteit zijn. Er is duidelijk aandacht besteed aan het menselijke en sociale aspect van de vliegtuigbouw. Het zijn vaak actiefoto's waarop te zien is hoe mensen bezig zijn met het werk. Het laatste deel van het boek staat vol met handleidingen, afbeeldingen van tijdschriften en advertenties. Het boek is dan ook rijkelijk geïllustreerd met foto's posters en afdrukken van manuals, en advertenties. Door het grote aantal zijn de illustraties soms wat aan de kleine kant, maar die geven toch een goed beeld.

De auteur heeft ervoor gekozen om het boek in het Engels te schrijven. Dit geeft het boek een extra marktpotentieel. De productie van vliegtuigen is voor dit boek een weinig belicht onderwerp, waarin niet al te veel over geschreven is. Dit boek geeft de lezer een aardig inzicht in die materie, en vult daarin zeker een lacune. Het boek is prettig geschreven en goed uitgevoerd, waardoor het zich met plezier laat lezen en bekijken.

Iedere serieuze belangstellende voor de luchtvaart in de Tweede Wereldoorlog en de Mitchell in het bijzonder zou dit boek moeten aanschaffen. Ook de liefhebbers van techniek zullen het boek kunnen waarderen. Het is de aanschafprijs zeker waard.

Loet Kuipers

titel:
Flying Dutchman and his Cub

auteur:
Reint Laan

uitgeverij: door Auteur

ISBN: 978-90-9026928-3

28 pagina's, softback
 

Het boek is verkrijgbaar bij de schrijver via onderstaande link:
www.flyingdutchmanandhiscub.com
"and now for something completely different"

Velen onder u zullen deze uitdrukking, beroemd gemaakt door Monty Python's Flying Circus, nog wel kennen. Op het alhier besproken boekje is het zeer zeker van toepassing.

Auteur Reint Laan is een beetje maf van vliegen, en heel maf van Piper (Super) Cubs. In dit allercharmantste boekje vertelt hij met foto's, tekeningen, cartoons en stukken tekst zijn avonturen in de lucht, die hij samen met zijn teddy bear "Bear" beleeft, terwijl hij gelijktijdig op magistrale wijze de sfeer schetst die rond het vliegen met klassieke, kleine vliegtuigen hangt.

Verwacht geen geschiedschrijving, of technische gegevens in dit boek, dit gaat over génieten van vliegen en de luchtvaart, maar dan completely different

Anton van Rijsbergen

titel:
Junkers F 13 - the World's First All-Metal Airliner

auteurs:
Lennart Andersson, Günther Endress, Rob J.M. Mulder & Günther Ott

uitgeverij: EAM Books EEIG, Haywarth Heath, Groot-Brittanië

ISBN: 978-0-9573744-0-9

288 pagina's, hardback
 

Het boek is verkrijgbaar in de (gespecialiseerde) boekhandel of via de site www.junkersf13.com.
Hugo Junkers behoorde tot de grootste Duitse luchtvaartpioniers. Hij ontwikkelde onder meer als eerste een geheel metalen verkeersvliegtuig, de Junkers F 13. Over dit type was nog niet al te veel geschreven. Dit boek brengt daar verandering in. Het beschrijft de gehele geschiedenis van het begin tot het einde.

Eind 1918 had Junkers al besloten verkeersvliegtuigen te ontwikkelen. Dit zou resulteren in de J 13. Later zou dit F 13 worden. De ontwikkeling begon begin 1919 met een ontwerp voor een vliegtuig met gesloten cabine voor twee vliegers en vier passagiers. Het was een geheel metalen vliegtuig, volgens de Junkers methode. Met geribbeld aluminium. Deze constructie werd ook gebruikt in de veel latere Ju 52/3m. Het toestel kon worden uitgerust met verschillende motoren waarbij het vermogen varieert van 160 tot 250 PK. De eerste F 13 maakte op 25 juni 1919 de eerste vlucht.

Vanwege het Verdrag van Versailles mocht er in de eerste jaren niet binnen Duitsland gevlogen worden. Export was wel toegestaan. Toen het productieverbod in juli 1920 was opgeheven kon de productie voor export plaatsvinden. Het toestel zou een groot succes worden. Zo werd het toestel verkocht aan landen als China en Colombia. Uiteindelijk werden er tussen 1919 en 1931 384 gebouwd. Ook in Nederland was er belangstelling voor dit toestel. In het boek worden de plannen tot bouw en aanschaf van de F 13 beschreven. Daar is niets van terecht gekomen. Geen enkele F 13 is in Nederland geregistreerd geweest. Wel was het een heel regelmatige bezoeker. Het toestel zou in de vroege jaren twintig van de vorige eeuw een dominante rol spelen in het Europese luchtverkeer, zo'n 75% van het vervoer werd door de F 13 gerealiseerd.

Het boek beschrijft de operaties in alle delen van de wereld. Het type heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de ontsluiting van gebieden die anders niet toegankelijk waren. Te denken valt aan gebieden in het noorden van Europa en Canada. Ook in Zuid-Amerika en Azië was het toestel actief.

Naast de geschiedenis omvat het boek een groot aantal bijzondere foto's. Wat het boek verder bijzonder bruikbaar maakt is de uitgebreide productielijst. Ook staat in het boek aangegeven, waar er nog F 13's te vinden zijn. Er zijn er nog vier originele te zien en enkele replica's. Een vijfde origineel exemplaar wordt gerestaureerd. Verder zijn er plannen om een vliegende replica te maken. Enkele zijaanzichten in kleur completeren het boek. Aan het boek is maar liefst veertig jaar aan intensief onderzoek voorafgegaan, en dat is te merken. Er staat veel nieuwe informatie in.

Alles bij elkaar is het een schitterend boek, dat zich met plezier laat lezen en bekijken. Iedere serieuze belangstellende voor de civiele luchtvaart tussen de twee wereldoorlogen zou dit boek moeten aanschaffen. Het is de aanschafprijs meer dan waard. De vier auteurs hebben er iets moois van gemaakt en dat er nog veel van dit soort mooie boeken mag blijven verschijnen.

Loet Kuipers

titel:
The Martin Mariner Story -
Warplane No.01

auteur:
Nico Braas & Srecko Bradic

uitgeverij: Violaero, Emmen

ISBN: 978-90-8616-161-7

48 pagina's, softback
 

Het boek is verkrijgbaar in de (gespecialiseerde) boekhandel.
Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de Martin Mariner ontworpen werd. Over dit vliegtuig is nog niet al te veel geschreven. Het boek begint met de vroege ontwikkeling en eerste vluchten. Vervolgens worden de diverse versies kort beschreven. Deze worden verduidelijkt met grote en gedetailleerde aanzichten van de romp, waarbij de vleugels en staart niet zijn afgebeeld. De PBM-5A is de laatst gebouwde versie, en gebouwd als amfibievliegtuig. In totaal zijn 1366 Mariners gebouwd.

In de Tweede Wereldoorlog vloog de Mariner naast de Catalina als patrouillevliegtuig bij de Amerikaanse marine. Daarbij werd het toestel ingezet bij de bestrijding van de Duitse duikboten. Enkele daarvan zijn in het boek beschreven en gebleken is dat een Duitse U-boot nabij Nederlands Nieuw-Guinea tot zinken is gebracht. Verder was de Mariner actief in de Pacific. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Mariner ingezet in de Koraanse oorlog.

De laatste PBM's werden als amfibie gebouwd. Dit was bepaald geen verbetering. Bij het zelfde motorvermogen was het toestel een stuk zwaarder geworden, hetgeen dramatisch was voor de prestaties. Een behoorlijk aantal daarvan kwam terecht bij de MLD, waar ze bepaald niet zonder moeilijkheden ingezet worden. Er is kort ingegaan op de aanschaf en het gebruik van de Mariner door de MLD. Naast de Verenigde Staten en Nederland hadden ook Argentinië, Australië, Groot-Brittannië (die er maar 6 weken gebruik van heeft gemaakt) en Uruguay de Mariner in gebruik. Van alle gebruikers zijn foto's in het boek te vinden.

De tekst is vrij summier; de focus ligt bij de illustraties. Het boek heeft iets weg van de beroemde Squadron and Signal Serie. Het boek is voorzien van een groot aantal foto's waarvan een belangrijk deel niet eerder gepubliceerd is. Verder staan er verschillende gekleurde zijaanzichten. Het driezijden aanzicht komt uit een fabrieksbrochure.

Het boek is prettig geschreven, maar er zitten wel enkele schoonheidsfoutjes in. Zo zijn niet alle tabellen even goed uitgelijnd. De fotokwaliteit is in het algemeen goed. De kwalitatief mindere foto's zijn dermate bijzonder dat plaatsing gerechtvaardigd is. Het is een leuk boek over een niet al te gangbaar vliegtuig, dat in Nederland geen beste naam had vanwege de ongelukken.

Het is een heel aardig boekje geworden over een niet al te veel beschreven onderwerp. Dankzij de kleurprofielen is het boek ook een must voor de modelbouwer. Het is de (zeer redelijke) aanschafprijs zeker waard.

Loet Kuipers

titel:
Luftwaffe Confidential
fundamentals of modern aeronautical design

auteurs:
Claudio Lamas de Farias & Daniel Uhr

uitgeverij: Eqip Werbung & Verlag GmbH, Bonn, Duitsland
www.eqip.de

ISBN: 978-3-9808838-4-9

prijs: 29,- Euro
168 pagina's, hardback
 

Het boek is verkrijgbaar via de website van de uitgever.
Een boek over de Duitse ontwikkelingen en projecten van vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog is inmiddels geen uitzondering meer. Midland Publishing heeft een complete serie boeken hierover uitgegeven (Luftwaffe Secret Projects), terwijl ook andere uitgeverijen een duit in het zakje hebben gedaan.

Maar nu komt de Duitse uitgeverij Eqip, bekend van hun toonaangevende boeken over zweefvlieg geschiedenis (Sailplanes), uit met een boek dat aan het onderwerp een nieuwe wending geeft. In plaats van een opsomming van alle 'oude' Duitse projecten, met alle bedachte varianten, nemen de schrijvers een aantal van de toenmalige ontwerpen en laten zien hoe deze de huidige vliegtuigontwerpen geïnspireerd en beïnvloedt hebben.

Het boek is in vier delen opgesplitst: Aerodynamics, Configuration, VTOL en Special missions. Het klinkt allemaal in eerste instantie wat technisch, maar dat valt in de praktijk mee. Het is vlot geschreven, de onderwerpen worden uitgediept zonder dat het gaat vervelen.

Er komen niet alleen militaire projecten ter sprake, maar ook civiele, en er wordt regelmatig een verband gelegd naar het heden, door bijvoorbeeld aan te geven waar een toestel nu nog in een museum te zien is. Ook de menselijke factor wordt niet vergeten; her en der in de tekst maken de schrijvers een biografisch uitstapje naar bepaalde ontwerpers.

Een leuk facet van dit boek is dat ook kenners van dit onderwerp nog nieuwe informatie tegenkomen. Zo wordt met name de geschiedenis van de Horten 'vliegende vleugels' besproken, waarbij ook de ontwikkelingen van ná de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht gebracht worden. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt hield Horten niet na 1945 op met de ontwikkeling en bouw van vliegende vleugels, maar werd een 'doorstart' gemaakt in Argentinië.

Er werd gestart met zweefvliegtuigen, maar uiteindelijk werd een viermotorig vrachtvliegtuig gebouwd specifiek voor het transport van sinaasappelen van de Argentijnse landbouwgronden naar de hoofdstad, de IAe 38 "Naranjero". Het enige prototype maakte in totaal vier vluchten, maar was niet niet levensvatbaar omdat alleen Argentijnse vliegtuigmotoren, die véél te weinig vermogen hadden, gebruikt mochten worden.

De auteurs, twee Brazilianen, laten duidelijk zien hoe de huidige vliegtuigen geïnspireerd op vele vlakken zijn door de Duitse ontwerpen van rond de Tweede Wereldoorlog. Wél moet daarbij aangetekend worden dat er soms, om iets te bewijzen, een argument nogal doorgevoerd wordt: de Fokker G1 een "twin-fuselage" (dubbelromps) vliegtuig noemen, gaat nogal ver! Ook het proeflezen had iets beter gekund: bij het Daimler-Benz Project A+F staat aangegeven dat het een tweemotorig toestel is, op de illustratie (zelfde pagina) staan er vier getekend.

Het boek maakt een zeer verzorgde indruk, de foto's en illustraties zijn van hoge kwaliteit en de gekozen lettertype en -grootte maken het lezen tot een rustgevende ervaring. Het Engels is relatief eenvoudig gehouden (korte zinnen, weinig gespecialiseerde kennis vereist om de tekst te begrijpen). De prijs, 29 Euro, mag dan ook zeer sympathiek heten. Voor de liefhebbers van dit onderwerp is dit een mooie aanvulling in de collectie; voor degenen die een meer algemene interesse in de luchtvaart hebben, is dit hét boek over dit onderwerp om te hebben. Dus ondanks wat kleine kanttekeningen: Warm aanbevolen!

Anton van Rijsbergen
titel:
De Starfighter -
De geschiedenis van de Starfighter in Nederland

auteur:
Cor van Gent

uitgeverij: Geromy, Maarssen
www.geromybv.nl

ISBN: 978 818936 61 9

prijs: 44,00 Euro
260 pagina's, hardback
 

Het boek is verkrijgbaar in de (gespecialiseerde) boekhandel.
Een van de meest indrukwekkende vliegtuigen bij de Koninklijke Luchtmacht was de Lockheed F-104 Starfighter.

Het boek lijkt in allereerste instantie op een heruitgave van het boek met dezelfde titel, zoals deze in 1986 door de Alk is uitgegeven en nog steeds als collectorsitem veel gevraagd wordt. Het boek is wezenlijk anders. Wat is gebleven is het foto overzicht van alle Starfighters, die bij de Koninklijke Luchtmacht gevlogen hebben. Waar mogelijk zijn er nu kleurenfoto's gebruikt.

De auteur is er in geslaagd om van ieder toestel tenminste een foto te plaatsen. Het boek begint met een korte historie van het toestel. Daarna is het gebruik bij de Luchtmacht aan de order, verdeeld per eenheid. Enkele vliegers hebben hun ervaringen met de Starfighter beschreven. Van de in Nederland achtergebleven toestellen is een foto en korte beschrijving gegeven. Alles bij elkaar geeft het boek een behoorlijk compleet beeld van het gebruik van een van de meest markante toestellen in de Koninklijke Luchtmacht.

Het boek is prettig geschreven en goed uitgevoerd, waardoor het zich met plezier laat lezen en bekijken. De vele kleurenfoto's zijn in het algemeen goed afgedrukt hoewel er toch kleurverschillen zichtbaar zijn. Het maakt het boek extra aantrekkelijk. Wel jammer is dat niet bij alle foto's een bijschrift aanwezig is. De zwart-wit foto's zijn wat blauwig uitgevallen. Iedere serieuze belangstellende voor de (militaire) luchtvaart in Nederland en de Starfighter in het bijzonder zou dit boek moeten aanschaffen. Dankzij de detailtekeningen en kleurprofielen is het boek ook een must voor de modelbouwer. Het is de aanschafprijs zeker waard.

Loet Kuipers

titel:
Boeing 787 Dreamliner;
De droom die uitkwam

auteur:
Ruud Vos

uitgeverij: De Alk, Alkmaar
www.alk.nl

ISBN: 978 90 6013 327 9

prijs: 19,95 Euro
96 pagina's, softback
 

Het boek is verkrijgbaar in de (gespecialiseerde) boekhandel.
Bij De Alk zijn in de afgelopen jaren al enkele boeken verschenen die over een enkel type verkeersvliegtuig gaan. Dit boek zet deze reeks voort. Het is in de zelfde traditie geschreven als de boeken over de Concorde en de Airbus A380.

Een van de meest vooruitstrevende verkeersvliegtuigen van deze eeuw is de Boeing 787 Dreamliner. Er is veel gebruik gemaakt van de modernste materialen en technieken. Daardoor is het toestel veel zuiniger en stiller dan vliegtuigen van een vergelijkbaar formaat zoals de twintig jaar oudere 767.

Het boek beschrijft de ontwikkelingen vanaf het eerste ontwerp tot aan de eerste aflevering aan ANA in september 2011. Voordat de eerste vlucht gemaakt werd waren er al een kleine 800 Dreamliners door ongeveer 50 maatschappijen besteld.

Het ontwerp van de Dreamliner startte in 2003 en zou resulteren in een tweemotorig verkeersvliegtuig voor de (zeer) lange afstand. Deze werd op 8 juli 2007 (in Amerikaanse notatie: 7-8-7) aan de buitenwereld getoond. De eerste vlucht zou met veel vertraging plaatsvinden op 15 december 2009.

Naast een uitgebreide technische beschrijving worden ook de productie en het testen beschreven. Dit productieproces blijkt bijzonder complex omdat een groot aantal bedrijven daaraan meedoet. De moeilijkheden die tot vertraging in de bouw geleid hebben worden ook beschreven.

Er is een apart hoofdstuk gewijd aan de Dreamlifter, een speciaal omgebouwde Boeing 747 om grote onderdelen van de Dreamliner te vervoeren. Aan het eind van het boek staat een lijst met klanten, die de Dreamliner besteld hebben. Van de meeste maatschappijen staat er ook een tekening met het te gebruiken kleurenschema. Ook Air France-KLM heeft de Dreamliner besteld en op de omslag staat dan ook een tekening van een Boeing 787 in KLM kleuren.

Het boek is rijkelijk voorzien van kleurenfoto's, waarin de diverse onderdelen goed zichtbaar gemaakt worden. Helaas ontbreekt een duidelijk drie zijden aanzicht. Het boek is prettig leesbaar geschreven. Het boek geeft een aardig inzicht in de wat er komt kijken bij de ontwikkeling en bouw van een modern en complex verkeersvliegtuig. Mede door de gunstige prijs is het een boek dat zijn weg naar de liefhebber van de moderne luchtvaart zal vinden.

Loet Kuipers

titel:
Supermarine Spitfire Mk.IX

serie:
Vliegtuigen van de Belgische Luchtmacht No. 2

auteur:
Daniel Brackx

uitgeverij: Flash Aviation
www.flash-aviation.nl

ISBN: 978 90 71553 26 4

prijs: 17,50 Euro
64 pagina's, softback
 

Te koop in de winkel van Flash Aviation te Eindhoven, of op bovenstaande website.
In de reeks monografieën over vliegtuigen van de Belgische luchtmacht is een tweede deel uitgebracht en wel over de Supermarine Spitfire Mk.IX.

Het boek begint met een summiere beschrijving van de ontwikkeling van de meest beroemde Engelse jager, de Spitfire. Daarna volgt een korte beschrijving van de Spitfire Mk.IX in Britse dienst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Belgische squadrons 349 en 350 in totaal 138 Spitfire Mk.IX gehad. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog werd de Spitfire naar een groot aantal landen geëxporteerd. België had onder meer 15 Spitfire Mk.IX en 96 Spitfires Mk XIV gekregen. Naderhand kwamen er nog 13 bij, zodat het aantal op 28 kwam. Dan volgt een beschrijving van de Spitfire IX in Belgische dienst, Er wordt ook even uitgelegd hoe het zit met de verschillende versies van de Mk.IX.

Het tekstdeel wordt afgesloten door een verhaal van een van twee Belgische vliegers op de Spitfire, Jan Govaerts en Denis 'Witte' Losiers. Er staat ook een lijst met alle Spitfires. Zo blijken er ook 15 ex-Nederlandse Spitfires in Belgische dienst geweest te zijn. Verder zijn drie als onderdelenbron van Fokker overgenomen. In totaal is aan 43 Spitfires een registratie toegekend.

Het grootste deel van het boekje bestaat uit foto's van de Spitfire. Er zitten heel bijzondere foto's tussen. Een aparte foto is er een met Nederlandse Spitfires, die bij Fokker klaargemaakt werden voor de Belgische strijdkrachten. Ook kleurenfoto's maken deel uit van het boek. Er is een speciaal hoofdstuk opgenomen over de Spitfires, die na hun carrière bij de Belgische Luchtmacht nog zijn overgebleven. Enkele daarvan hebben in films gevlogen. De laatste pagina's zijn ingeruimd voor een aantal kleurenprofiles. Deze profiles en de foto's maken het boek uiterst interessant voor de modelbouwer. Het boekje is goed uitgevoerd.

Naast de modelbouwers kunnen ook liefhebbers van de Spitfire, Belgische luchtmacht en andere geïnteresseerden er plezier aan beleven. Het boekje is aangenaam geprijsd en waar voor zijn geld.

Loet Kuipers

titel:
Fokker C.5 - Ontwikkeling, gebruik en ondergang

auteur:
Edwin Hoogschagen

uitgeverij: Lanasta, Emmen
www.lanasta.com

ISBN: 978 90 8616 073 0

prijs: 36,95 Euro
 

Het boek is verkrijgbaar in de (gespecialiseerde) boekhandel, of op bovenstaande website.
Het meest gebouwde militaire Fokkervliegtuig is de Fokker C.5. Over dit vliegtuig is nog niet al te veel geschreven. Dit boek brengt hierin verandering. Het beschrijft de ontwikkeling en gebruik van de C.5 in Nederland en de Luchtvaart Afdeling (LVA) in het bijzonder. Het is in 3 grote stukken opgedeeld. Er wordt begonnen met de ontwikkeling. Daarna het gebruik tot begin 1939, en de 'ondergang' waarin het gebruik van de C.5 in de periode tussen het voorjaar van 1939 en de meidagen in 1940 beschreven wordt.

Er wordt begonnen met de aanloop naar en de ontwikkeling van de C.5. Daarna volgt een verhaal over het gebruik van de C.5 bij de LVA. Tevens wordt een kijkje in de keuken van de toenmalige Luchtvaart Afdeling. Een groot deel van het boek gaat over het laatste jaar dat de C.5 in gebruik was. Dit is de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Hier wordt uitvoerig geschreven over de diverse mobilisaties en inzet in de meidagen van 1940. De operaties uit die dagen komen zeer gedetailleerd aan bod. Uit het boek blijkt, dat de Fokker C.5 een belangrijke rol heeft gespeeld in de verdediging van Nederland. Niettemin was het na de Duitse inval van 10 mei 1940 snel bekeken.

In het uitgebreide aanhangsel is aandacht besteed aan de C.5 in het Aviodrome, de het bezoek van een Zweedse C.5 in 1963 en verschillende foto's van de velden waarop de C.5 was ingezet. Het boek gaat (vrijwel) uitsluitend over de Fokker C.5 bij de LVA. Omdat de C.5 ook bij de Nederlandse MLD, de ML-KNIL, maar ook op grote schaal in het buitenland is gebruikt zou er misschien wel een deel 2 moeten komen.

Het boek wordt afgesloten met een Engelse samenvatting en een uitgebreid register en literatuurlijst. De schrijver heeft heel veel werk in het onderzoek gestoken en heeft er een degelijk werk van weten te maken. Het boek is voorzien van een groot aantal foto's waarvan een belangrijk deel niet eerder gepubliceerd is. Verder staan van de verschillende subtypes en kleurenschema's kleurprofielen door het hele boek verspreid.

Het boek is goed uitgevoerd, dat zich met plezier laat lezen en bekijken. Iedere serieuze belangstellende voor de (militaire) luchtvaart in Nederland en de LVA in het bijzonder zou dit boek moeten aanschaffen. Dankzij de kleurprofielen is het boek ook een must voor de modelbouwer. Het is de (zeer redelijke) aanschafprijs meer dan waard.

Loet Kuipers
titel:
Gloster Meteor F.4

serie:
Vliegtuigen van de Belgische Luchtmacht No. 1

auteur:
Daniel Brackx

uitgeverij: Flash Aviation
www.flash-aviation.nl

ISBN: 978 90 71553 25 7

prijs: 16,50 Euro
 

Te koop in de winkel van Flash Aviation te Eindhoven, of op bovenstaande website.
De Gloster Meteor F.4 is gekozen als het eerste onderwerp voor de nieuwe serie boeken over Belgische militaire vliegtuigen. De Meteor werd in 1949 in dienst genomen en was de eerste 'straaljager' van de Belgische Luchtmacht. Het boek geeft een korte geschiedenis van het type, inclusief het gebruik door de Belgische squadrons, kleurenschema's, beschrijving van een vlucht, etc.

Het boek (52 pagina's) maakt een uitstekende verzorgde indruk, bevat ongeveer 70 foto's, waarvan vele onbekend, en 10 profielschetsen. Wat uw scribent betreft had het allemaal wat uitgebreider gemogen, ook als dat de prijs zou verhogen. Desalniettemin zeer zeker een aanrader, en "waar voor uw geld". Deze serie is een waardevolle aanvulling binnen de Nederlandstalige luchtvaartgeschiedschrijving. Hopelijk volgen nog vele delen...

Inmiddels is ook deel 2 van deze serie verschenen, over de Supermarine Spitfire Mk. IX, ISBN 978 90 71553 26 4. Dit deel bevat 64 pagina's, en is 1 Euro minder goedkoop. Deel 3, over de Republic RF-84F Thunderflash is ook al gepland.

Anton van Rijsbergen

titel:
Jachtvliegers in de Koude Oorlog,
Flirten met de dood?

auteur:
Steve Netto c.s.

Martin Leeuwis Publications
www.jachtvliegersboek.nl

ISBN: 978 94 90008 04 8

prijs: 19,95 Euro
 

Te koop op bovenstaande website en via de boekhandel.

Al een tijdje geleden aangekondigd en op 22 oktober gepresenteerd:
Jachtvliegers in de Koude Oorlog, Flirten met de dood?.
Deze keer van Martin Leeuwis Publications geen boek vol met cartoons, zoals we gewend zijn, maar een boek vol met verhalen over wat de Nederlandse jachtvliegers gedurende de 46-jarige Koude Oorlog meegemaakt hebben, zowel operationeel, als tijdens hun opleiding.

Het voorwoord stelt: "Dit boek is een verzameling van ruim 160 'fighterpilot stories'. Boeiende verhalen, waarin de mens centraal staat en zoals die aan de vliegerbar worden opgedist. Geen hero-stories, maar het element van zelfspot overheerst." Welnu, uw recensent kan geen betere beschrijving van dit boek bedenken. Het boek telt 304 pagina's, heeft meer dan 200 illustraties en maakt een zeer verzorgde indruk. Kortom, complimenten aan de makers!

Er valt nog veel meer over dit boek te vertellen, maar voor een zeer schappelijke 20 Euro kunt u het allemaal zelf lezen, en ik raad u aan om dat te doen!

Anton van Rijsbergen

titel:
Sanicole Airshow & Tiger Meet '09

auteur:
Eric Coeckelberghs & crew

www.ericcoeckelberghs.com

prijs: 15,- Euro & verzendkosten
Dit is een fotoverslag van Tiger Meet 2009 op Kleine Brogel en de Sanicole Airshow 2009; de begeleidende tekst is in de Engelse taal.

Doordat het boek in liggend A4-formaat gedrukt is komen de kwalitatief zeer goede foto's tot hun recht. Er wordt ruim aandacht besteed aan alle vormen van luchtvaart, waardoor het 'heavy iron' niet de overhand krijgt.

Kortom, dit boek is wat mij betreft zijn geld waard, en als één van de zeer zeldzame fotoboeken over luchtvaartevenementen in de BeNeLux mag hij eigenlijk in geen enkele boekenkast ontbreken.

Anton van Rijsbergen

titel:
Een eeuw luchtvaart boven Kiewit

auteur:
Karin De Greeve

Uitgeverij Flying Pencil
www.flyingpencil.be

ISBN: 978 90 78878100

prijs: 34 Euro
Dit boek is uitgegeven ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Vliegveld Kiewit (Hasselt), het oudste vliegveld van België en één van de oudste vliegvelden ter wereld. Kiewit is altijd een klein vliegveld gebleven en is, simpel gezegd, alleen gebruikt voor motorvliegen, en sinds de jaren '70, zweefvliegen.

Door dit gegeven lijkt dit boek slechts interessant voor een beperkte doelgroep, maar schijn bedriegt. De auteur behandelt de onderwerpen op een wijze, waardoor ook de algemene luchtvaartgeschiedenis van vóór de Eerste Wereldoorlog alsmede, zijdelings, de ontwikkeling van de luchtvaartgeschiedenis in België aan bod komt.

De uitgave is in een vlotte, informele stijl geschreven en ruimschoots voorzien van illustraties. De verschillende periodes worden uitgebreid behandeld, waarbij voldoende achtergrondinformatie door de auteur gegeven wordt. Doordat de gebeurtenissen in hun context geplaatst zijn, gaan de verhalen veel meer léven.

Daar waar veel boeken over de luchtvaartgeschiedenis verzanden in feitjes, data, en schier eindeloze lijsten met vliegtuigen, heeft de auteur de nadruk gelegd op het menselijke aspect van de geschiedenis van vliegveld Kiewit; een benadering die een verademing is, en navolging verdient.

Kortom, een genot om te lezen en een aanrader!

Anton van Rijsbergen