Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum justairborne.com aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Brainbox Twee, de tweemaandelijkse luchtvaartquiz van Avianet
2017-08-13 / Ton Bakels

De vragen en antwoorden van aflevering nummer 11

1) Het vorige vliegveld was Balen/Keiheuvel EBKH. Wat is de richting van de runway?
D. 07-25 (5)


2) Waarvoor dient het vliegveld nu?
- Het is een belangrijk centrum voor de zweefvliegerij.


3) Uit welk land komt luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific?
B. Hong Kong (4)


4) Uit welk land komt luchtvaartmaatschappij Wizz Air? (foto 1)
A. Hongarije (0)


5) Waarvoor staat de afkorting VOLMET?
- VOLMET heeft te maken met luchtvaart-meteorologische uitzendingen en is een samenvoeging van twee Franse woorden, waarvan één "vol"= vlucht betekent. Het hoeft geen nader betoog, dat de vlieger ook tijdens de vlucht behoefte heeft aan o.a. meteorologische informatie. Vroeger werd de vlieger tijdens start, vlucht en landing steeds geïnformeerd door de verkeersleiding. Door het vaak moeten herhalen van dezelfde weergegevens aan verschillende vliegtuigen werd de verkeersleiding en daarmee het radioverkeer zwaar belast. Een oplossing werd gevonden in het uitzenden van weersberichten via aparte frequenties. Deze automatische berichten worden regelmatig via aparte schema's herhaald. Bij de berichtgeving onderscheiden we ATIS en AMB uitzendingen.
- ATIS staat voor Automatic Terminal Information Service en betekent automatische uitzending betreffende vertrek en nadering. Op Schiphol wordt de informatie voor start en landing via aparte zenders uitgezonden; Schiphol Arrival Information en Schiphol Departure Information.
- AMB staat voor Aeronautical Meteorological Broadcast. Via AMB zenders worden METAR berichten van luchthavens in een groter gebied uitgezonden. In principe wordt elk half uur een nieuw bericht uitgegeven. Voorbeelden van deze zenders zijn: Amsterdam MET Broadcast 126.000 MHz en Brussels MET Broadcast 127.800 MHz.


Voor de vragen 6,7 en 8 heb je het volgende fragment nodig. Het is een fragment uit de communicatie tussen de verkeersleiding en de cockpit. Deze mededeling komt van de toren:
"KLM 743 start-up approved, Sierra correct, runway 01 left, Pampus departure, squawk 0143. For push-back and taxi-clearance call 121.700".


6) Wat wordt bedoeld met "start-up approved"?
- Het vliegtuig krijgt toestemming om de motoren te starten.


7) "Runway 01 left".In welke richting ligt de startbaan?
C. naar het noorden (8)


8) Wat is een squawk?
D. Code voor de transponder (2) (foto 2)


9) De eerste Amerikaan, die na de gebroeders Wright vloog, was Glenn H. Curtiss. Wanneer was zijn eerste vlucht?
A. 20 juni 1908 (9)


10) Wat was de naam van zijn vliegtuig?
D. June Bug (0) (foto 3)


11) Een belangrijke persoon uit de Belgische luchtvaartgeschiedenis is Léon de Brouckère. Wanneer leefde hij?
B. 1885-1944 (9)


12) Welke band had hij met het luchtvaartgebeuren in Nederland?
- Vlak voor de Eerste Wereldoorlog begon Léon de Brouckère met zijn vriend Henri Wijnmalen de Nederlandsche Vliegtuigen Fabriek" en werd er commissaris. De fabriek was gevestigd op Soesterberg en men bouwde er Farman en Blériot vliegtuigen.


Dit zijn de juiste antwoorden. Als je bij Brainbox Twee nummer 11 de cijfers, die behoren bij de goede antwoorden, op de juiste plaats hebt gezet, dan krijg je de volgende coördinaten:

N 50.54.08 E 004.29.09

Dit zijn de coördinaten van het laatste vliegveld van de "Tour de Belgique", namelijk luchthaven Zaventem.


<-- Vorige