Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum justairborne.com aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Dit was 2016
2016-12-28 / Ton Bakels

In het afgelopen jaar verliep de samenwerking tussen KLM en Air France nog steeds moeizaam. Zie in chronologische volgorde de krantenkoppen:

Maandag 21 maart: "KLM-feest in duigen"
De zoveelste staking van Franse luchtverkeersleiders heeft gisteren de ontvangst van de eerste Embraer 175 van de KLM verpest.

Vrijdag 10 juni: "Fransen kleden KLM uit"
Franse piloten eisen uit het niets 11% salarisverhoging. Een broodnodige inhaalslag vinden de Fransen, omdat KLM wel groeit en zij krimpen.

Woensdag 15 juni: "Oorlog piloten Air France en KLM"
De piloten van Air France en KLM hebben de oorlog aan elkaar verklaard.

Zaterdag 23 april: "Reddingsplan voor KLM"
KLM zou daarmee los moeten komen van Air France.

Donderdag 6 oktober: "KLM uitgekleed"
Vluchten zouden worden overgeheveld van Schiphol naar Parijs.

Zaterdag 22 oktober: "Paleisrevolutie bij Air France KLM"
Centralisatie lijkt onvermijdelijk bij luchtvaartmaatschappij Air France KLM.

Vrijdag 4 november: "KLM behoudt toch vrijheid"
Directeur Pieter Elbers: "Er komt geen centralisatie binnen Air France KLM."

Rijst de vraag: Hoe gaat het verder in 2017?


In het nieuws kwamen ook andere KLM-zaken aan de orde; zoals bijvoorbeeld samenwerking.

In het afgelopen jaar was KLM naarstig op zoek naar partners; dit als enige manier om mee te doen in de consolidatieslag in de luchtvaart, en zeker die in de Europese luchtvaart. Zo versterkte KLM banden met China Airlines uit Taiwan. KLM werkt al succesvol samen met China Eastern en China Southern. Verder consolideert het Indiase Jet Airways de samenwerking met Air France KLM. KLM stopt daarentegen met vluchten op Doha (Qatar).

Dan Schiphol
Het 100-jarige Schiphol groeit uit zijn jasje en dus verschenen in het nieuws berichten over overheveling van vakantievluchten naar Lelystad. Echter, veel vakantievliegers staan niet te trappelen om van Lelystad te gaan vliegen, ook al vanwege het nachtvliegverbod. Alleen het Ierse Ryanair zou bereid zijn naar Lelystad te komen.

Koninklijke Luchtmacht
De Koninklijke Luchtmacht kon dit jaar de lucht in met de nieuwe F-35 Joint Strike Fighter. Op 17 mei landden de eerste twee toestellen op vliegbasis Leeuwarden Vanaf 25 mei gingen de toestellen zogenoemde 'belevingsvluchten' boven Nederland maken. Op de luchtmachtdagen op 10 en 11 juni was de JSF te bewonderen.

En dan de regionale vliegvelde
Het ingrijpend gerenoveerde Den Helder Airport dreigde in zwaar weer te komen door de komst van een helihaven in Groningen.

De voormalige vliegbasis Twenthe wordt een testbasis voor het vliegen met drones.

Ook Groningen Airport Eelde gaat in samenwerking met het bedrijfsleven, overheid en onderwijsinstellingen een "Drone Hub GAE" opzetten.

Verder werd op Groningen op 19 september de route naar Kopenhagen feestelijk geopend. TUIfly breidde het aantal vluchten vanaf Eelde fors uit en werd de samenwerking met Nordica en SAS versterkt. Nordica is een merknaam van LOT.

Transavia en Martinair blijven de zorgenkindjes in de Nederlandse luchtvaart
Transavia ondervindt hevige concurrentie van low-budget vliegers als EasyJet, Ryanair, WizzAir en Norwegian. Verder komt het project München ook niet goed van de grond en torpedeerden Franse piloten de expansieplannen van Transavia.

Ook het eens zo trotse Martinair heeft het zwaar. Zo vertrok op 1 juli de één na laatste MD-11 van de maatschappij richting Verenigde Staten waar het toestel gedemonteerd en in onderdelen verkocht zal worden. Ook hier is de concurrentie op de vrachtmarkt hevig. Zo beconcurreert bijvoorbeeld KLM-partner Etihad Martinair op de Zuid-Amerikaanse bloemenroute.

En dan tot slot
De twintig jaar oude Fokker 70 PH-KBX is aan vervanging toe. Dus rijst de vraag: wat komt er voor in de plaats? In de luchtvaartsector wordt gespeculeerd over de Boeing 737 Business Jet als vervanger. Onduidelijk is wat er met de oude "KBX" gaat gebeuren. Het Aviodrome in Lelystad zou belangstelling hebben voor de Fokker. Het zou goed passen bij de Fokker-collectie, die het museum al heeft.


<-- Vorige