Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum justairborne.com aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Brainbox Twee, de tweemaandelijkse luchtvaartquiz van Avianet
2016-03-02 / Ton Bakels

De vragen en antwoorden van aflevering nummer 5

1) Het vorige vliegveld was Amougies EBAM). Wat is de richting van de runway?
B. 10-28 (3)


2) In welke Belgische provincie ligt vliegveld Amougies?
C. Henegouwen (4)


3) Wat was de naam van het eerste vliegtuig van de Militaire Luchtvaartafdeling?
D. Brik (3)


4) Wie was de bouwer van dit vliegtuig?
- Het toestel is gebouwd door luchtvaartpionier Marinus van Heel. Het toestel werd in 1913 in eerste instantie gehuurd en later gekocht voor ruim 3500 guldens. De eerste drie Nederlandse aspirant-vliegers kregen met de Brik hun training.


5) Vanaf 1962 ging de Koninklijke Luchtmacht vliegen met de Lockheed F-104G Starfighter. (foto 1) Waarvoor staat de letter G?
- De letter "G" staat voor "Germany". De doorbraak voor de F-104 kwam in 1959, toen het voormalige West-Duitsland besloot om een groot aantal verbeterde Starfighters te bestellen voor de wederopbouw van de Luftwaffe. Deze verbeterde versie - de F-104 G - kwam ook in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht.


6) In 1966 werd de Northrop NF-5 gekozen als opvolger van de verouderde F-84F Thunderstreak. Waarvoor staat de letter N voor de F?
A. Netherlands (3) In 1956 werd de Northrop F-5 door de KLu gekozen als opvolger van de F-84F Thunderstreaks en de T-33 T-Birds. Men wilde het oorspronkelijke Amerikaanse ontwerp echter op een groot aantal punten gewijzigd zien om aan de gestelde eisen te voldoen. Na onderhandelingen hierover werd deze gewijzigde F-5 door het Canadese Canadair in licentie gebouwd als "Netherlands F-5", vandaar de type-aanduiding NF-5.7) Welk squadron had op de staarten de letters CR?
- Het Amerikaanse 32nd Tactical Fighter Squadron dat gelegerd was op Soesterberg had de "CR" op de staarten. Het squadron vloog met de McDonnell Douglas F-15 Eagle.


8) In welk jaar kwam de Gloster Meteor bij de luchtmacht in dienst?
C. 1948 (4)


9) Over welke luchtafweerraket beschikte de Eerste Groep Geleide Wapens (1GGW) van de KLu?
- Men beschikte over de Nike Hercules. (foto 2)


10) Bij de Groep Techniek en Materieel Geleide Wapens (GTMGW) werden o.a. raketsystemen gereviseerd. In welke Duitse plaats was deze luchtmachtgroep gelegerd?
C. Hesepe bei Bramsche (9)


11) Wat was de naam van de enige Nederlandse helicopter, die ooit in serie is gebouwd?
D. Kolibrie (5) In 1951 werd besloten om een helicopter van Nederlands ontwerp te bouwen onder leiding van ir. J. Meier Drees, de eerste Nederlander die aan de TU in Delft afstudeerde op de techniek van helicopters.In 1954 vloog het eerste toestel, de H-1. De verbeterde versie H-3 kreeg de naam "Kolibrie". In totaal hebben elf H-3 Kolibries gevlogen.


12) Wanneer kwam de Sikorsky S-5 in Nederlandse dienst?
B. 1947 (2)


Dit zijn de juiste antwoorden. Als je bij Brainbox Twee, nummer 5, de cijfers die behoren bij de goede antwoorden op de juiste plaats hebt gezet, dan krijg je de volgende coördinaten:

N 50.34.33 E 003 49.52

Dit zijn de coördinaten van Chievres Air Base EBCV (foto 3)<-- Vorige