Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Redding Fokker Fellowship grote stap dichterbij dankzij bijdrage Mondriaan Fonds
2018-12-27 / Nederlands Transport Museum

Het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep heeft van het Mondriaan Fonds een bijdrage van 90.000 euro ontvangen voor de aankoop van een Fokker F.28 Fellowship. Dit vliegtuig, dat zich bevindt in de Afrikaanse staat Mali, is het oudste straalverkeersvliegtuig van de Nederlandse vliegtuigfabriek dat nog bestaat.
 

Mondriaan Fonds
Het Nederlands Transport Museum is een inzamelingsactie gestart om deze bijzondere Fokker F.28 Fellowship naar Nederland te halen. Het toestel staat al 16 jaar op de luchthaven van Bamako in Mali. Met deze prachtige bijdrage van de Mondriaan Fonds is nu een grote stap gezet naar de realisatie van de redding van dit vliegtuig. Hiervoor is in totaal 250.000 euro nodig.
 

Fellowship
De Fokker F.28 Fellowship werd in de jaren zestig ontworpen, deels als aanvulling en deels als opvolger van de Fokker F.27 Friendship, en vloog voor het eerst in 1967. Er werden bij Fokker op Schiphol honderden F.28 Fellowships gebouwd. Toch wordt er tot op heden geen enkele Fokker F.28 in ons land bewaard. Het Nederlands Transport Museum wil daar verandering in brengen.
 

Martinair
Het toestel dat nu op de luchthaven van Bamako in Mali staat, heeft heel lang de registratie PH-MOL gevoerd. Het toestel is jarenlang eigendom geweest van Fokker en werd verhuurd aan vele internationale airlines. Maar ook veel Nederlandse vakantiegangers hebben met het vliegtuig kennis gemaakt, toen het vloog voor de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Martinair.
 

Samenwerking defensie
Om dit bijzondere vliegtuig te redden van de sloop, begon het Nederlands Transport Museum een fondsenwervingsactie onder particulieren en bedrijven. Voor het vervoer naar Nederland en de restauratie is 250.000 euro nodig. Het museum hoopt de Fokker F.28 in het voorjaar van 2019 te kunnen aankopen en repatriëren. Hierbij wordt intensief samengewerkt met de Nederlandse ambassade en de Nederlandse militaire Missie in Mali om de operatie succesvol te kunnen organiseren.
 

Helpt u mee?
Het is de bedoeling dat dit bijzondere stukje Nederlandse trots over enkele jaren in gerestaureerde staat tentoongesteld zal worden. Iedereen die wil bijdrage aan de actie om het oudste Fokker straalverkeersvliegtuig te redden, wordt uitgenodigd een donatie te storten op rek. NL91 RABO 0325 2015 87 van het Nederlands Transport Museum, o.v.v. 'Donatie Fokker F.28'.

Donateurs die bij deze overmaking hun emailadres vermelden, ontvangen een toegangsbewijs waarmee ze op een latere datum de Fokker F.28 Fellowship kunnen komen bekijken. Meer informatie over het museum is te vinden op www.facebook.com/NederlandsTransportMuseum en www.nederlandstransportmuseum.nl.
 

Foto's:
- De Fokker F.28 Fellowship PH-MOL in de kleuren van de Fokker-fabriek (foto: Fokker Heritage Trust).
- De Fokker F.28 Fellowship PH-MOL in de kleuren van de Britse luchtvaartmaatschappij Air Anglia (foto: Fokker Heritage Trust).
- De Fokker F.28 Fellowship PH-MOL in de zomer van 2018, op de luchthaven Bamako in Mali, wachtend op sloop of redding...