Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Douglas DC-2 in het Nederlands Transport Museum
2018-07-03 / Nederlands Transport Museum

Het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep heeft een maand geleden een Douglas DC-2 geschonken gekregen. Het vliegtuig was in een erbarmelijke staat. Het heeft al 70 jaar niet meer gevlogen en dus tientallen jaren een zwervend bestaan gehad.

Door 60 vrijwilligers van het Nederlands Transport Museum is de afgelopen maand hard gewerkt om dit vliegtuig enigszins toonbaar te maken. Of dat gelukt is kan iedereen vanaf 14 juli bekijken!

Nieuwe Wind
De DC-2 markeerde begin jaren '30 van de vorige eeuw het einde van Fokker als grootste vliegtuigbouwer ter wereld. Onze nationale vliegtuigbouwer moest het met zijn houten en linnen vliegtuigjes afleggen tegen toen een nieuwe wind; het bouwen van aluminium vliegtuigen. De KLM was destijds de eerste niet-Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die dit vliegtuig kocht.

Ultramodern
De Douglas DC-2 en later de DC-3, stonden aan het begin van een ontwikkeling in de vliegtuigbouw die op dit moment nog steeds doorloopt; de bouw van aluminium vliegtuigen met behulp van platen en klinknagels. Zelfs ultramoderne vliegtuigen, als de Airbus A350 en Boeing 787, zitten nog op exact dezelfde wijze in elkaar als die goede oude dame van inmiddels 84 jaar oud!

Nederlands ondernemerschap
Het exemplaar dat in de museumcollectie wordt opgenomen is in 1986 door de Dutch Dakota Association (DDA) in Australië gekocht en door de Koninklijke Marine naar Nederland gebracht. Nadat het lange tijd op Schiphol gestaan heeft verhuisde het naar de Aviodrome op vliegveld Lelystad en uiteindelijk naar Eindhoven Airport. 31 mei 2018 vond de reis naar Nieuw-Vennep plaats. Hier zal deze gracieuze dame, tot in lengte van jaren, het verhaal van Nederlands ondernemerschap en de revolutie in het internationale reizen blijven vertellen.

100 jaar KLM en Fokker
Het Transportmuseum heeft deze oude dame nu tentoonstellingswaardig gemaakt. Volgend jaar, als we vieren dat de KLM, Fokker en het NLR 100 jaar oud zijn, moet de machine het blinkend hoogtepunt worden van een tentoonstelling over 100 jaar luchtvaart in PARK21 in de Haarlemmermeer. Het gaat het verhaal vertellen over een van de langste luchtlijnen ter wereld (van Amsterdam naar Batavia in voormalig Nederlands-Indië), over de Melbourne-race en over de vergeten rol als passagiersvliegtuig in toenmalig Nederlands-Indië, een land twee keer zo uitgestrekt als heel Europa!

Zelf komen kijken?
Het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep is in de weekenden en tijdens de vakanties elke dag open van 10:00 tot 17:00 uur. Volwassenen betalen 7,50 euro, kinderen 5,00 euro en een rondrit met een historische bus kost 2,50 euro.
adres: Lucas Bolsstraat 7, 2152 CZ Nieuw Vennep.