Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Transportmuseum verwerft
2018-05-28 / Nederlands Transport Museum

Het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep is een Douglas DC-2 rijker. Een DC-2 met de naam 'Uiver' werd in Nederland wereldberoemd toen de KLM in 1934 met dit toen supermoderne vliegtuig deelnam aan een luchtrace tussen Londen en Melbourne en daarbij winnaar werd van de Handicaprace.

Het was in die tijd bizar dat een luchtvaartmaatschappij met een gewoon lijndienst-vliegtuig met passagiers én post zo'n race vloog. De hele wereld sprak over die vreemde, ondernemende vliegende Hollander.

Nieuwe Wind
De DC-2 markeerde begin jaren '30 van de vorige eeuw het einde van Fokker als grootste vliegtuigbouwer ter wereld. Onze nationale vliegtuigbouwer moest het met zijn houten en linnen vliegtuigjes afleggen tegen toen een nieuwe wind; het bouwen van aluminium vliegtuigen. De KLM was destijds de eerste niet-Amerikaanse luchtvaartmaatschappij die dit vliegtuig kocht. 'ultramodern': de Douglas DC-2 en later de DC-3, stonden aan het begin van een ontwikkeling in de vliegtuigbouw die op dit moment nog steeds doorloopt; de bouw van aluminium vliegtuigen met behulp van platen en klinknagels. Zelfs ultramoderne vliegtuigen, als de Airbus A350 en Boeing 787, zitten nog op exact dezelfde wijze in elkaar als die goede oude dame van inmiddels 84 jaar oud!

Nederlands ondernemerschap
Het exemplaar dat in de museumcollectie wordt opgenomen is in 1986 door de Dutch Dakota Association (DDA) in Australië gekocht en door de Koninklijke Marine naar Nederland gebracht. Nadat het lange tijd op Schiphol gestaan heeft verhuisde het naar de Aviodrome op vliegveld Lelystad en uiteindelijk naar Eindhoven Airport. De huidige eigenaar, Anne Cor Groeneveld, zal het vliegtuig schenken aan het museum. De tegenprestatie is een kleine donatie aan het Da Vinci Comité.

De DC-2 die nu eigendom van het museum wordt kan, tot in lengte van jaren, het verhaal van Nederlands ondernemerschap én het reizen blijven vertellen.

100 jaar KLM en Fokker
Het Transportmuseum wil de machine in elkaar zetten en toonbaar maken. Volgend jaar, als we vieren dat de KLM, Fokker en het NLR 100 jaar oud zijn, moet de machine het blinkend hoogtepunt worden van een tentoonstelling over 100 jaar luchtvaart in PARK21 in de Haarlemmermeer. Het gaat het verhaal vertellen over een van de langste luchtlijnen ter wereld (van Amsterdam naar Batavia in voormalig Nederlands-Indië), over de Melbourne-race en over de vergeten rol als passagiersvliegtuig in toenmalig Nederlands- Indië, een land twee keer zo uitgestrekt als Europa!

Het transport van de DC-2 vindt komende donderdag plaats. De machine wordt vervolgens schoongemaakt en gepoetst en is in volle glorie te zien vanaf 14 juli, het begin van de zomervakantie.

Kijken? Het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep is elk weekend open van 10:00 tot 17:00 uur (in de zomervakantie weer elke dag). Volwassenen betalen 7,50 euro, kinderen 5,00 euro en een rondrit met een historische bus kost 2,50 euro.

Adres: Lucas Bolsstraat 7, 2152CZ Nieuw-Vennep.