Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

De Sprong en Zuiderwaterlinie Festival 23 en 24 juni 2018
2018-04-30 /

Op zaterdag 23 juni 2018 springen tientallen parachutisten uit vliegtuigen die in formatie laag over de Zuiderwaterlinie vliegen. Zij landen op vijf verschillende locaties verspreid over Noord-Brabant, alwaar zij feestelijk worden onthaald door de plaatselijke bestuurders, bewoners en publiek. De indrukwekkende 'parachutesprong van verbinding' heeft als doel de Zuiderwaterlinie in zijn geheel als waardevol gebied op de kaart te zetten, en de verbindende kracht van cultuur en erfgoed onder de aandacht te brengen.

De groep van parachutisten bestaat uit militairen en civiele parachutisten. In totaal drie vliegtuigen, waaronder een C-130 Hercules uit Nederland, vliegen in formatie laag over de gehele linie en splitsen vervolgens op om de parachutisten de sprong te laten maken. De parachutisten landen in de vijf stellingen Bergen op Zoom-Steenbergen, Willemstad, Breda-Geertruidenberg, Den Bosch-Heusden en Grave-Ravenstein. Hier wacht de parachutisten een warm onthaal in de vorm van het Zuiderwaterlinie Festival: een officieel ontvangst door de burgemeester en wethouder en een cultureel, feestelijk programma waarbij muzikale en theatrale talenten uit de stelling hun kunsten vertonen.

Plaatselijke verenigingen, horeca, bedrijven en scholen zijn actief betrokken bij het Zuiderwaterlinie Festival. Ook wordt er een symbolisch 'piketpaaltje' geplaatst, dat vooruitwijst naar de Mars die van 16 t/m 23 september 2018 plaatsvindt. Iedereen is welkom om naar De Sprong te komen kijken en aansluitend het Zuiderwaterlinie Festival te bezoeken.

Vliegtuig als symbool voor einde verdedigingsfunctie
Om de Noordelijke Nederlanden te beschermen tegen vijandelijke troepen uit het zuiden, is in Brabant in de 17de eeuw een stelsel van aaneengesloten waterlinies met forten en schansen gebouwd. Wanneer de vijand te dichtbij kwam, kon het land onder water worden gezet en daarmee de vijand op veilige afstand worden gehouden. Maar met de komst van het vliegtuig, begin 20ste eeuw na de Eerste Wereldoorlog, bood het water geen obstakel meer en verloor de Zuiderwaterlinie een belangrijk deel van haar functie. Het vliegtuig symboliseert daarmee de bevrijding van Brabant als verdedigingsmethodiek van de Republiek. In 1952 wordt de Zuiderwaterlinie definitief opgeheven als militaire verdedigingslinie.

Jeroen Everaert van kunstproducent Mothership bedacht het concept voor De Sprong: "Wat vroeger een militaire verdedigingslinie was, moet nu een podium zijn voor iedereen. Het verdient respect hoe de Zuiderwaterlinie destijds is gebouwd en vervolgens ons land heeft beschermd. We willen de linie in zijn geheel, een 'verborgen parelsnoer', in de kijker zetten en daarmee iedereen bewust maken wat voor prachtig gebied en waardevolle historie Nederland rijk is."

Medewerking van Defensie
Defensie verleent haar medewerking aan De Sprong en stelt vliegtuigen en militairen ter beschikking. "Een verdedigingslinie is meer dan een militaire vesting, want het brengt ook verbinding. De Zuiderwaterlinie heeft lange tijd garant gestaan voor de veiligheid van ons land, dat is van onschatbare waarde. Daarom leveren wij graag, en met trots, onze medewerking om De Sprong mogelijk te maken", aldus luitenant-kolonel Jorrit de Gruijter, Commandant van het 336 Squadron op vliegbasis Eindhoven.