Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Het Nederlands Transport Museum is geopend.
2018-04-29 /

Het heeft koning Willem I, de Koopmanskoning, behaagt een museum te openen dat gewijd is aan transport.

De koning was in het begin van de 19e eeuw de initiator achter de industrialisatie en vervoer van de Nederlanden. Hij gaf onder andere de opdracht voor de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal zodat de steeds grotere zeeschepen de haven van Amsterdam konden bereiken. In zijn tijd kwam ook de eerste treinverbinding tussen Amsterdam en Haarlem gereed. De koning was een grote voorstander van stoomaandrijving.


Het Nederlands Transport Museum probeert alle facetten van transport gedurende twee eeuwen te tonen. Van de eerste bewoners van de kust die via de rivieren reisden, de Romeinen met hun wegen, de Hanzesteden naar de indutriële ontwikkeling in de 19e eeuw en de ontwikkelingen in de 20ste en 21ste eeuw.

Voor de vliegtuigliefhebber is er een keur aan unieke vliegtuigen zoals de Stearman Hammond en de Cessna Bobcat, maar ook de andere stukken, zoals een industriespoor en voertuigen, fietsen en brommers uit verschillende perioden zijn zeker een bezoek waard. De aanwezige toestellen zijn in verschillende stadia van restauratie en de bezoeker kan de restauratie van dichtbij meemaken.


Het is een museum in beweging en ontwikkeling en in de toekomst zullen meer attributen in het museum te zien zijn. Zo zijn er plannen om een metrotreinstel uit Amsterdam aan de collectie toe te voegen.

Het museum is gevestigd in de voormalige Bolsfabrieken en is tijdelijk. Er is zicht op een gloednieuw museum in Museumpark 21 gelegen tussen Nieuw-Vennep en Hoofddorp dat hopelijk over vier to vijf jaar betrokken kan worden.