Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Luchtvaartnieuws uit de Nederlandse Antillen
2018-04-10 / Arno Landewers

Insel Air nieuws
Op 28 december werd bekend gemaakt dat de overname van het noodlijdende Insel Air door de Synergy Group (onder meer eigenaar van de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca) niet door gaat. Hoewel Synergy akkoord ging met de eis dat het meerderheidsaandeel in lokale handen zou blijven (wat ook zou betekenen dat het centrum van activiteiten op Curaçao moest liggen), waren er toch teveel juridische problemen. Dit betekent dat Insel Air op zoek moet naar een andere financier. Met twee Fokker 50's en een MD83 werd een beperkt routenet onderhouden, waarbij onderlinge vluchten tussen de Benedenwindse Eilanden en naar Sint Maarten de hoofdmoot vormen.

Op 18 december werd de lijndienst naar Paramaribo heropend. Hoewel op grond van het luchtvaartverdrag de vluchten mochten worden uitgevoerd ontstond enige vertraging toen bleek dat Insel Air schulden had in Suriname. Hoewel er al wel betalingsregelingen waren getroffen met o.a. de SLM en Fly All Ways, waren er ook schulden bij Surinaamse reisagenten en individuele passagiers. De Surinaamse overheid houdt toezicht op de afhandeling van de schulden.

In januari maakte Insel Air bekend de MD83 definitief uit dienst te nemen. Op het beperkte routenet was het enige operationele toestel niet rendabel, terwijl onderhoud en inspecties aan de andere toestellen kostbaar zijn. Door de uit dienst name vielen ook zeker 30 ontslagen, waaronder een aantal vliegers. Voor de financiering van het in de lucht houden van drie Fokker 50's voor vluchten tussen Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten wordt onderhandeld met een consortium bestaande uit de PSB Bank, Vidanova Pensioenfonds, Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC)) en Curaçao Airport Holding (CAH). Op 25 maart leidde dit tot een lening van 1,5 miljoen (US) dollar aan Insel Air door de PSN Bank. Met dit bedrag wordt de C-check van een derde Fokker 50 (PJ-KVO) betaald, zodat een backup vliegtuig voor handen is. Zowel eind januari als half maart waren de vluchtschema's al ernstig ontregeld geraakt toen één van de toestellen aan de grond stond wegens een inspectie, en de andere met technische problemen uitviel. De onderhandelingen over verdere financiering door het consortium (voor een bedrag van 3,6 miljoen US dollar) duren nog voort.

SXM Airways van start
Sinds 12 december is Sint Maarten een luchtvaartmaatschappij rijker. Toen ontving namelijk SXM Airways de AOC (Air Operator Certificate); feitelijk de vergunning om te mogen vliegen. Inmiddels zijn er ook rechten verkregen om naar Sint Eustatius te vliegen, en wordt gewerkt aan het verkrijgen van landingsrechten op naburige eilanden. Eind november is ook de in Canada aangeschafte Britten-Norman Island op Sint Maarten aangekomen, en vanaf begin december werden met deze machine, de PJ-SXM, de eerste trainingsvluchten gemaakt. Het doel is binnen drie jaar de vloot uit te breiden tot drie Islanders.

Winair
Op verzoek van de overheid is Winair eind februari gestart met tijdelijke aanvullende vluchten tussen Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Onder de naam CN-Express worden vanaf Bonaire vluchten gemaakt naar Sint Maarten met een van Air Antilles gehuurde ATR 72; Winair verzorgd de aansluitende vluchten naar de andere Bovenwindse Eilanden. Door de schade door orkaan Irma, waren de verbindingen tussen de Boven- en Benedenwinds Eilanden enige tijd verbroken of beperkt. Hierdoor zijn achterstanden ontstaan voor wat bijvoorbeeld de aanvoer van medicijnen, en ook voor het toerisme. Ook verbood de Nederlandse overheid het ambtenaren om met Insel Air te vliegen (dit verbod is begin april opgeheven). Eind mei wordt bekeken of de tijdelijke vluchten nog noodzakelijk zijn.

Ondanks eerdere berichten blijkt Winair tijdens orkaan Irma toch een vliegtuig te zijn verloren: Britten-Norman BN-2B Islander PJ-WEA stond in een hangaar op Sint Maarten, maar werd toch zodanig beschadigd dat het moet worden afgeschreven.

De lijndienst Curaçao - Port-au-Prince (Haïti) - Sint Maarten (twee keer per week), die voor Winair werd gevlogen met een van PAWA Dominicana gehuurde MD82 is vanaf 13 januari gestopt (en op 28 februari werd de vliegvergunning van PAWA opgeschort wegens diverse schulden). Vanaf 14 januari wordt wel twee keer per week gevlogen tussen Sint Maarten en Port-au-Prince met een van Sunrise Airways gehuurde Airbus A320.

Herbouw luchthaven Sint Maarten
De reparaties van de gebouwen op de Prinses Juliana luchthaven op Sint Maarten na orkaan Irma (september vorig jaar) verloopt moeizaam. Begin januari werden twee tijdelijke tentconstructies voltooid als aankomst- en vertrekruimten. Tot dan toe was daarvoor het kleine gebouw gebruikt dat bestemd is voor afhandeling van zaken- en sportvliegtuigen. Pas eind januari kon worden begonnen met reparaties van het stationsgebouw. Door schade aan het dak bleven de lekkages de ruimtes vervuilen, maar prioriteiten lagen bij het in werking krijgen van het afhandelingssysteem voor bagage. Eind januari werd begonnen met herstel van het dak en reiniging van het interieur. Begin maart werd opnieuw vertraging opgelopen door een conflict met de verzekeringsmaatschappij, die weigerde het volledig geclaimde bedrag (meer dan 100 miljoen US dollar) uit te betalen.

Niettemin hebben luchtvaartmaatschappijen vertrouwen in het toerisme op Sint Maarten. Air France kondigde aan in oktober 2018 het aantal vluchten vanuit Parijs naar vijf keer per week (met een Airbus A330-200) te verhogen.

Divi-Divi Air
Divi Divi Air heeft op 25 januari voor het eerst één van de Twin Otters kunnen inzetten op vluchten tussen Bonaire en Curaçao. Dezelfde week was de daarvoor noodzakelijke Operation Specification uitgegeven door de Curaçaose luchtvaartautoriteit (CCAA). Voor inzet van de tweede Twin Otter (PJ-DVE) moet nog worden gewacht op het luchtwaardigheidsbewijs.