Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Luchtvaartnieuws uit Suriname
2018-04-01 / Arno Landewers

SLM nieuws
Binnen de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) zijn afgelopen half jaar flink wat veranderingen doorgevoerd; zowel bestuurlijk als in de vloot. Van twee van de drie Boeing 737-300's verliep het leasecontract; begin oktober werd de eerste machine afgestoten (PZ-TCO, de "Marowijne"), en in december de tweede (PZ-TCN, de "Commewijne"). Beide toestellen waren sinds 2009 in gebruik. Het buiten gebruik nemen van beide machines lijkt een, in ieder geval tijdelijk, inkrimping in te luiden. Er wordt gezocht naar slechts één Boeing 737-700 als opvolger. Dit duurde langer dan verwacht; maar er lijkt er nu een in China te zijn gevonden.

Half februari is het bewuste toestel door een delegatie van de SLM en CASAS (de Civil Aviation Safety Authority Suriname, de Surinaamse luchtvaart autoriteit) geïnspecteerd. Als tijdelijke vervanging werd van de Tsjechische chartermaatschappij Travel Service een Boeing 737-800 ingehuurd. Naar verluidt wordt ook gezocht naar een 737 in vrachtuitvoering, die moet worden ingezet op vluchten naar Miami. Nu wordt daarvoor twee keer per week een vliegtuig ingehuurd.

Ook wordt gewerkt aan de opvolging van de Airbus A340 voor de route naar Amsterdam. Eind volgend jaar loopt het huurcontract af. Naar verluidt is het de bedoeling dat de machine wordt opgevolgd door een Boeing 777-200. Hiervoor is echter een Extended-range Twin-engine Operational Performance Standards (ETOPS) certificering noodzakelijk, waarbij wordt aangetoond dat de vliegoperaties geschikt zijn voor lange afstand vluchten met tweemotorige vliegtuigen. Binnen de ETOPS operaties moet altijd binnen een vastgelegde tijdslimiet een uitwijkvliegveld beschikbaar zijn. Inmiddels is bij de SLM gestart met de voorbereidingen (trainingen, aanpassen procedures) die tot de certificering moeten leiden.

Eind februari liepen de gemoederen hoog op door (gelekte) berichten over misstanden bij de afhandeling van SLM vliegtuigen. Door het verkeerd beladen van vliegtuigen (waarover diverse klachten zijn binnengekomen, waaronder door KLM en Caribbean Airlines, waar de afhandelaar ook voor werkt) kunnen zeer ernstige situaties ontstaan. Bij CASAS werd de misstanden echter niet gemeld; de KLM verklaarde zelf de foute beladingen te hebben verholpen. Inmiddels heeft de SLM alle banden met de afhandelaar verbroken.

De affaire had uiteindelijk grote gevolgen: begin maart werd duidelijk dat het contract van SLM directeur Lachmising niet opnieuw wordt verlengd. Hem wordt nalatigheid in de afhandelingsaffaire verweten. Ook de positie van minister Miranda van openbare werken, transport en communicatie is in het geding; en vrijwel de gehele raad van commissarissen van de SLM werd vervangen. Als opvolger van Lachmising wordt de huidige directeur van de Nederlandse vestiging van de SLM, Danny van Ommeren, genoemd. Er is een justitieel onderzoek ingesteld naar het lekken van informatie naar de media. De Surinaamse Vereniging van Journalisten heeft hier tegen geprotesteerd.

Fly All Ways nieuws
Op 27 oktober werd de eerste vlucht op de nieuwe lijndienst tussen Paramaribo en Santiago de Cuba gemaakt, waar de Fly All Ways Fokker 70 werd verwelkomd door een delegatie uit bedrijfsleven en overheid. Voorlopig wordt iedere vrijdag naar Santiago gevlogen. De kleine vloot zorgt ervoor dat de frequenties laag blijven, en uitval zo nu en dan onvermijdelijk is. Zo moesten in de tweede helft van januari diverse vluchten tussen Paramaribo en Curaçao worden gecancelled omdat wegens onderhoud geen vliegtuig beschikbaar was. Dat de aanschaf van nog een voormalige KLM Fokker 70 niet doorging heeft wellicht te maken met onderhandelingen met de Braziliaanse autoriteiten om met een Boeing 737 vluchten vanuit Brazilië te starten. Fly All Ways heeft al toestemming charters uit te voeren in of vanuit Brazilië. Ook wordt onderzocht of op de lijnvluchten tussen Paramaribo en Havana op Cuba een tussenlanding kan worden gemaakt op de eilandengroep St Vincent and the Grenadines; dit op verzoek van de lokale overheid.

Vanaf 11 maart wordt ook twee maal per week gevlogen vanaf Curaçao naar Santo Domingo (Dominicaanse Republiek), een route die tot voor kort door de failliete Dominicaanse maatschappij PAWA werd bediend. Aanvankelijk zouden de vluchten op 4 maart beginnen, maar omdat niet aan de voorwaarden van de Curaçaose overheid was voldaan (de vluchten werden als charters uitgevoerd) ontstond vertraging.

Inheemse gemeenschap koopt Cessna
In oktober schafte de Stichting Kuluwayak Apetina een Cessna 172 aan, om de bereikbaarheid van de Wayanadorpen en Triogemeenschappen in Zuidoost-Suriname te verhogen. Er wordt een beheerstructuur opgezet met de Vortex Aviation vliegschool op vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo. Hier worden thans ook drie vliegers voor de Cessna opgeleid.

Moderne aankomsthal voor Zanderij/Johan Adolf Pengel luchthaven
De NV luchthavenbeheer is in vergevorderd overleg over bouw van een nieuwe aankomsthal op Zanderij/Johan Adolf Pengel luchthaven door de China Harbour Engineering Company. Hiervoor zal een lening worden afgesloten bij de Export-Import Bank of China.

Hi-Jet Helikopters
Eind november werd in de jungle in het Atjoni district door houthakkers het wrak gevonden van de sinds 23 mei 2015 vermiste Eurocopter EC-135 PZ-HJE van helikopterbedrijf HiJet dat vanaf Zorg en Hoop in Paramaribo opereert. Het toestel bleek totaal vernield; ook werden de stoffelijke resten van beide inzittenden gevonden bij het wrak. In de daaropvolgende persconferentie kondigde de HiJet directie aan dat het bedrijf op de rand van een faillissement staat. De kosten van de zoektocht naar de EC-135 (ruim 2.7 miljoen USD) was hierbij de nekslag. Van de negen helikopters van HiJet zijn er inmiddels zes door de bank aan de grond gezet, de overige twee worden gereed gemaakt voor verkoop.

Drugsvliegtuig onderschept
Op 12 maart werd een drugsvliegtuig onderschept op een illegale twee kilometer lange verharde landingsbaan bij een rijstveld in district Saramacca. Het vliegtuig, een Cessna T210N, bleek een week eerder te zijn gestolen in Brazilië. Er werden zeven personen aangehouden, waaronder twee buitenlanders. Aan boord was meer dan 400 drugs. De eigenaar van het rijstbedrijf was al eerder in verband gebracht met drugssmokkel. Naar verluidt werden er tijdens de actie schoten gelost.