Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Stearman Hammond nieuwste aanwinst van De Vliegtuig Compagnie
2017-12-15 /

De Stearman Hammond is een metalen tweepersoons vliegtuigje met een neuswiel, twee staartbomen en een duwschroef.


In 1937 schafte de KLM een Stearman Hammond aan om er de eigenschappen van het neuswiel mee te beproeven. Albert Plesman had zijn zinnen op de nieuwe Douglas DC-4E die op 7 juni 1938 zijn eerste vlucht maakte. Uiteindelijk bleek de DC-4E te groot en Douglas bouwde aan kleinere versie.

De oorlog zorgde voor uitstel van de aanschaf van de Douglas DC-4 maar de KLM bestelde in 1939 wel de Douglas DC-5, een tweemotorige hoogdekker met een neuswiel. Door het uitbreken van de oorlog konden ze niet meer aan Nederland worden geleverd. Twee toestellen gingen naar het KNILM en twee werden aan het Westindisch bedrijf die later alsnog naar het KNILM gingen.

De KLM heeft de Stearman Hammond PH-APY tot 1939 gebruikt waarna het aan de Royal Air Force is verkocht. De RAF gebruikte de Stearman Hammond met registratie R2676 op Farnbourough voor het testen van een onderstel met een neuswiel. In februari 1942 werd het toestel uit dienst gesteld.


Een aantal jaren geleden heeft Aviodrome drie Stearman Hammonds gekocht. Tot nu to lagen ze in opslag, maar een compleet exemplaar in onderdelen met de registratie NC15521 en constructienummer 306 uit 1937 is nu naar Nieuw-Vennep vervoerd en wordt door De Vliegtuig Compagnie gerestaureerd tot een vliegend vliegtuig.