Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Andere Tijden: Fokker aan de grond
2017-10-19 /

Op 28 oktober gaat de laatste Fokker 70 bij de KLM met pensioen. Daarmee komt een einde aan de samenwerking tussen de nationale luchtvaartmaatschappij en Neerlands vliegtuigpionier Fokker. Datzelfde Fokker ging 20 jaar geleden op dramatische wijze failliet. Voor Andere Tijden aanleiding om terug te gaan naar de tijd dat het bedrijf nog springlevend was en Fokker voor altijd leek.

Met de komst van de nieuwe topman Frans Swarttouw, eind jaren zeventig, komt er nieuw elan en rollen er continu nieuwe ontwerpen van de band. Maar de nieuwe plannen kostten geld, veel geld.

Waar Fokker geld tekort kwam was er altijd nog de overheid die kon bijpassen. Dat ging jaren goed, tot er in 1994 een nieuwe minister van Economische Zaken kwam: Hans Wijers. In Andere Tijden blikken oud-medewerkers van Fokker terug op de hoogtijdagen van het bedrijf. Ze ontmoeten elkaar op de jaarlijkse Fokker Fair en geloven nog altijd dat het faillissement niet onvermijdelijk was. Oud-Fokkeriaan Hein van Meerten: "Fokker was de top! We zagen het niet aankomen maar Wijers weigerde ons te helpen."

De Nederlandse overheid heeft begin jaren negentig een nieuwe grootaandeelhouder gevonden in het Duitse DASA. Topman Jürgen Schrempp noemt Fokker zijn 'love baby'. Maar de schijn bedriegt, Fokker heeft nog steeds veel geld nodig. Toenmalig minister van Economische Zaken Hans Wijers kijkt terug op de hectische periode waarin de val van Fokker onvermijdelijk bleek. Hij herinnert zich het meest dramatische moment: "DASA topman Schrempp kwam naar het Catshuis om mij en premier Kok te vertellen dat het afgelopen was. Dat was schrikken."