Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Luchtvaartnieuws uit Suriname
2017-09-24 / Arno Landewers

SLM nieuws
Dit jaar bestaat de SLM 55 jaar, en worden ter gelegenheid daarvan enkele festiviteiten georganiseerd. Hoewel deze in augustus waren, werd op 10 februari op de Johan Adolf Pengel luchthaven/Zanderij een borstbeeld onthuld van SLM mede-oprichter Ronald (Rudy) Elwin Kappel. Hij was het, die in samenwerking met zakenpartner Van Eyck het initiatief nam voor een Surinaams vliegbedrijf, dat uiteindelijk resulteerde in oprichting van de SLM. Kappel kwam in 1959 om het leven tijdens een vliegongeval in de Surinaamse binnenlanden.

Ook werd op 2 augustus werd het hoofdgebouw van het SLM complex in Paramaribo vernoemd naar Atta Mungra. Mungra was tussen 1981 en 1989 directeur van de SLM.


Het 55ste jaar van de SLM is een moeilijke. De maatschappij zit diep in de rode cijfers, terwijl de vloot moet worden vernieuwd. In november loopt het leasecontract van een Boeing 737-300 af. Er wordt gewerkt aan lease van een 737-700, maar er zijn ook berichten dat wordt gekeken naar Embraer toestellen. Verder wordt voor de mid-atlantische route gezocht naar een vervanger voor de Airbus A340; hierbij worden de Boeing 777 en 787 genoemd.

Het feit dat de Boeing 787 wordt genoemd houdt verband met de samenwerking van de SLM met de Nederlandse tak van TUI, die in ieder geval een jaar zal duren. TUI biedt vanaf april zowel pakketreizen (vakantiereizen) naar Suriname aan, als losse tickets. In april startte een SLM/TUI-code share op twee vluchten per week (met de SLM Airbus A340) tussen Paramaribo en Amsterdam, en in juli op een derde vlucht per TUI Boeing 787. Onderdeel van de samenwerking is ook, vanaf 3 juli tot in oktober, de inzet van de SLM A340 op TUI vluchten tussen Schiphol en Las Palmas en Tenerife (Canarische Eilanden). TUI chartert de machine, met Surinaamse bemanning, op dagen wanneer de TUI 787 de dagelijkse vlucht naar Suriname onderhoudt. Het is de bedoeling dat in een soortgelijke constructie de A340 binnenkort op vluchten tussen Zweden en Barbados wordt ingezet.


Begin juli werd het contract van SLM-directeur Lachmising met half jaar verlengd. Hij was vorig jaar voor een jaar in dienst gekomen (nadat hij 12 jaar eerder afscheid nam als SLM directeur).

In augustus ontstonden vertragingen op regionale vluchten wegens gebrek aan vliegers. Er werd een Fokker 70 van Fly AllWays ingehuurd. Deze is echter kleiner dan de SLM 737's, waardoor toch mensen hun vlucht niet konden maken. Er wordt gewerkt aan het aantrekken van vier vliegers uit Venezuela.

Nieuwe luchtverkeersleiders
Een eerste groep van twaalf luchtverkeersleiders rondden eind juli hun opleiding af bij het Suriname Aviation Training Center als Aero Controller (belast met verkeersleiding van overvliegers). Door problemen bij opleiding en trainingen is er de afgelopen jaren een groot tekort aan luchtverkeersleiders in Suriname ontstaan. In oktober start een tweede groep een opleiding als Tower Controller. Inclusief de 12 geslaagden zijn er nu 44 verkeersleiders in Suriname. Voor een goede bezetting zijn er 85 nodig.

Fly AllWays nieuws
In september maakte Fly AllWays de eerste proefvluchten naar Santiago op Cuba. Het is de bedoeling dat een dezer dagen Fly AllWays twee maal per week tussen Paramaribo en Santiago gaat vliegen, en twee keer per week naar Havana. Al eerder werden chartervluchten naar Cuba gemaakt. Ook werd de frequentie op de vluchten naar Curaçao naar twee keer per week verhoogd, en is per 27 augustus een samenwerking met de Venezolaanse maatschappij Turpial Airlines gestart. Een toestel van Turpial voerde voor Fly AllWays een vlucht Paramaribo-Curaçao-Valencia (Venezuela) v.v. uit. Het is de bedoeling dat deze samenwerking verder wordt uitgebreid.