Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

L-15 Scout, een bijzonder vliegtuig
2017-07-04 /

Na de Tweede Wereldoorlog was de Amerikaanse leger op zoek naar nieuwe observatievliegtuigjes. De bestaande, zoals de Piper Cub waren verouderd.

Boeing zag daar wel brood in en ontwierp de YL-15 Scout. Het was een beetje typisch vormgegeven met een bovenvleugel waar een koker als achterromp uitstak waaraan de staartvlakken bevestigd waren. Op die manier maakte Boeing een ruime uitkijk voor de observator. De Boeing YL-15 maakte op 13 juli 1947 zijn eerste vlucht en er zijn er 12 van gebouwd.

De Scout opereerde vanaf kleine veldjes en kon zowel met wielen, skies als drijvers worden uitgerust. Het toestel is door de US Army beproefd maar uiteindelijk kozen zij voor de Cessna L-19 Bird Dog. De 12 Scouts zijn tot 1954 door de US Fish & Wildlive Service in Alaska gebruikt.

In Alaska is een particulier die een Boeing L-15 weer vliegwaardig heeft gemaakt. Het toestel was in 1954 door zijn vader gekocht en die vloog met de Scout tot 1966 toen de motor ermee ophield.