Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Luchtvaartnieuws uit de Antillen
2017-07-03 / Arno Landewers

Insel Air decimeert
Het luchtvaartnieuws uit de Antillen werd afgelopen tijd gedomineerd door Insel Air. De financiële problemen rond de vastzittende tegoeden in Venezuela werden versterkt door het noodgedwongen aan de grond houden van de McDonnell Douglas DC-9-82/83 (MD82/83) vloot van Insel Air. Na het overheidsingrijpen bij de maatschappij, eind vorig jaar, en het aantreden van een nieuwe directie, leken de problemen zich te stabiliseren. Hoewel meerdere malen werd verzekerd dat de vier MD82/83 toestellen snel weer in de lucht zouden zijn, en dat dit slechts afhing van administratieve zaken, bleek er meer aan de hand.

Half februari werden twee ambtenaren van de Curaçaose luchtvaartautoriteit op non-actief gezet omdat ze vliegtuigonderdelen verkochten aan Insel Air, en er sprake was van omkoping. Dit bleek tijdens een inspectie van de Nederlandse luchtvaartautoriteiten, in samenwerking met de Curaçaose en Arubaanse autoriteiten. De belangrijkste conclusies waren dat de Curaçaose luchtvaartautoriteiten eigenlijk niet in staat zijn toezicht te houden door onvoldoende deskundig personeel en dat de Arubaanse autoriteiten weliswaar deskundig zijn, maar niet de juiste inspecties uitvoeren.

Concreet betekende dit voor Insel Air dat er hoge veiligheidsrisico's waren ontstaan, met name rond de operaties met de MD82/83's, en dat deze aan de grond bleven, deels omdat voor de toestellen onderhoud nodig was waarvoor de financiën ontbraken. Naar aanleiding van de bevindingen werd het hoofd onderhoud van Insel Air ontslagen, en kwamen de Curaçaose en Arubaanse luchtvaartautoriteiten onder Nederlands toezicht.


Eind februari legde de belastingdienst beslag op de rekeningen van Insel Air Aruba, waardoor de vliegoperaties niet opgestart konden worden. Openbare verkoop werd in eerste instantie afgewend, en begin maart werd na afspraken over betaling van de 2 miljoen ANG schuld het beslag opgeheven, maar daarna legde de Aruba Tourism Authority beslag wegens achterstallige betalingen. Ook werden opnieuw ontslagen aangekondigd (250), als onderdeel van het stabilisatieplan waarin het routenet wordt beperkt tot de verbindingen tussen de eilanden (Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten met Fokker 50's en Fokker 70's), in een later stadium uit te breiden met Miami en Suriname.

Op 7 maart werd Insel Air Aruba surseance van betaling verleend. Vanaf 8 maart werd het beperkte routenet gevlogen, waarmee ook de kostbare inhuur van vliegtuigen van andere luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar buitenlandse bestemmingen vervielen. Ook Insel Air Curaçao werd surseance verleent, de rechter wees een verzoek tot faillissement (door enkele schuldeisers aangevraagd) af omdat er nu juist weer inkomsten werden gegenereerd met het beperkte routenet. Tegelijkertijd ging het gerucht al rond dat Insel Air Aruba failliet zou gaan als onderdeel van het stabilisatieplan. Eind mei vroeg de bewindvoerder inderdaad om de surseance van Insel Air Aruba in te trekken wegens ontbreken van plannen, en op 6 juni werd Insel Air Aruba officieel failliet verklaard. De werknemers van Insel Air Aruba hebben sinds februari geen salaris meer ontvangen.

Inmiddels toonde de Synergy Group belangstelling voor overname van Insel Air, in februari vonden de eerste gesprekken plaats. Synergy is eigenaar van de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca. Hoewel eind februari een "Letter of Intent" voor "onderzoek naar de mogelijkheden van een strategisch partnerschap" werd ondertekend, kwamen de onderhandelingen daarna enige tijd op een laag pitje te staan omdat een bezoek van interim-minister Goeloe van economische ontwikkeling en MFK partijleider Gerrit Schotte aan Synergy uitgebreid in de pers werd uitgemeten. Momenteel wordt onderhandeld over een overname van routes, personeel en de vergunningen van Insel Air door Synergy, na een faillissement van Insel Air.

SXM Airlines krijgt vergunning, AVA Airways nog steeds niet
Op 23 mei ontving SXM Airlines een economische vergunning, waarmee een belangrijke stap is gezet richting daadwerkelijke operaties. De bedoeling is met Britten-Norman Islanders vanaf Sint Maarten chartervluchten te gaan uitvoeren naar naburige eilanden.

De Curaçaose luchtvaartmaatschappij AVA Airways is nog steeds in de slag om een economische vergunning, die de minister tot nu toe weigert. Hoewel AVA inmiddels heeft aangekondigd onder Dominicaanse vlag te willen gaan vliegen, loopt er nog wel een bezwaarschrift procedure en komt er een hoorzitting. Ook heeft de minister toegezegd een onafhankelijke adviescommissie zich over de zaak te laten buigen, maar die loopt vertraging op omdat het moeilijk is commissieleden te vinden.

Buitenlandse belangstelling voor vluchten naar Sint Maarten en Aruba
Vanaf het winterseizoen kunnen vooral op Sint Maarten diverse nieuwe verbindingen tegemoet gezien worden: JetBlue verhoogt de frequentie vanuit New York tijdens de feestdagen tot twee vluchten per dag, en gaat waarschijnlijk ook vanaf Fort Lauderdale naar Sint Maarten vliegen, Southwest Airlines start volgend jaar vluchten vanuit Dallas; TUI Belgium start wekelijkse vluchten vanaf Brussel en Sunrise Airways (uit Haïti) is inmiddels begonnen met vluchten vanaf Cuba. Verder kondigde de KLM aan vanaf november vier keer per week in plaats van drie keer per week naar Sint Maarten te komen, en zet Air Berlin, dat eerder aankondigde in november de vluchten vanuit Düsseldorf (Duitsland) te stoppen, de vluchten (twee keer per week) tot in ieder geval april voort.

Tot slot kondigde de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Sun Country aan tussen december en april vanaf St. Paul (Minneapolis, Verenigde Staten) naar Aruba te gaan vliegen.

Uitbreiding luchthaven Aruba
De AAA (Aruba Airport Authority) begint halverwege volgend jaar met de bouw van drie of vier nieuwe gates op de Reina Beatrix luchthaven op Aruba, waarvoor 200 miljoen Amerikaanse dollars wordt uitgetrokken. Eind mei werd hiervoor een ontwerp van het Nederlandse bureau NACO gekozen.

Winair en Fly Allways naar Curaçao
Na het wegvallen van de vluchten van Insel Air sprongen zowel Winair (Windward Islands Airways, opererend vanaf Sint Maarten) als het Surinaamse Fly Allways in de weggevallen routes. Op 3 juni startte Winair een lijndienst Curaçao-Sint Maarten-Haïti-Sint Maarten-Curaçao (twee maal per week). In 2014 moest Winair nog vluchten tussen Sint Maarten en Curaçao stoppen wegens grote concurrentie van Insel Air. De vluchten worden uitgevoerd met een van de Dominicaanse maatschappij PAWA gehuurd McDonnell Douglas DC-9-83 (MD83).

Op 25 juni maakte Fly Allways de eerste lijnvlucht tussen Paramaribo en Curaçao; de vluchten worden met een Fokker 70 op zondag en woensdag uitgevoerd.