Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Oostwold Airshow 2017
2017-06-07 / Jan Willem Laroo

Groningen. Akkers,dijken, wierden, weiden, weidse vergezichten, wolkenluchten, kronkelende wegen, lange kaarsrechte wegen, dijken.
Waddenzee, eldorado voor vogelaars.
In de Dollard zeehonden in de zon die zich niets aantrekken van de toestand in de wereld.
Rust, alleen het geluid van de wind, vogels en zoemende insecten, elk half uur doorbroken door een klok ergens in de verte.
Er gaat niets boven Groningen.
Zeker afgelopen pinksterweekend toen het even gedaan was met de rust.


De negende editie van de Oostwold Airshow. Elke keer weer een eldorado voor de warbirdliefhebber.

Het is een hele toer om een vliegshow te organiseren. Een evenement vergt al een pak papier, toiletten, verkeersregelaars. beveiliging, EHBO om er een paar te noemen, maar een airshow vergt nog veel meer organisatie. Tom van der Meulen en zijn team van vrijwilligers krijgt het voor elkaar.


Oostwold Airshow is elke keer weer een verrassing. Hier komen vliegtuigen die je nergens anders in Nederland op vliegfeesten tegenkomt. Natuurlijk hebben we een flink aantal schitterende warbirds in Nederland, maar het leuke van Oostwold is, dat die warbirds samen met vliegtuigen uit andere landen te bewonderen zijn.


De Breiling Wingwalkers zijn zo een beetje vaste gast. De dames die een ballet uitvoeren op de bovenvleugels van twee Boeing Stearman’s die een eigen choreografie vliegen.

De Bronco van Tony de Bruin vloog samen met Yak 52's en verschillende kunstvliegers vertoonden solo of in teamverband hun kunsten. Elk op hun eigen manier waren ze aan het spelevliegen. Dat bedoel ik niet negatief want in elke cockpit zit een vakman. Maar het moet geweldig zijn om zo vrij in het zwerk te zwieren.


Uniek was de komst van een Noorduyn Nosrseman uit Noorwegen. De Norseman is een vliegtuig dat is ontworpen voor gebruik in de bush van Canada en Alaska, maar de Amerkaanse legerluchtmacht maakt er dankbaar gebruik van tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op elk front vlogen de robuste vliegtuigen in het legergroen als verbindings- en transportvliegtuig.

Op het ogenblik worden in Nederland twee exemplaren gerestaureerd. Het exemplaar bij Aviodrome is bijna compleet en bij de Vliegtuig Compagnie op Hembrug bij Zaandam is een Norseman die langzaam maar zeker wordt opgebouwd. Het zou prachtig zijn wanneer beide toestellen in de nabije toekomst op vliegfeesten te zien zijn.


Uniek was ook de deelname van drie verschillende uitvoeringen van de Curtiss P-40: een Franse Cusrtiss 75A-1 Hawk van de Fighter Collection. Dit type heeft ook dienst gedaan bij de Militaire Luchtvaart van het KNIL. Zijn opvolger de Curtiss P-40C Warhawk, een glinstende, geheel metalen verschijning in de kleuren van de vooroorlogse U.S. Army Air Corps en een Curtiss P-40F Warhawk, een type dat tijdens de oorlog door de RAF in het Midden-Oosten is ingezet met de aanduiding Kittyhawk.


Naast twee Mustangs (Tom van der Meulen's eigen Damn Yankee en een P-51D van de Norwegian Spitfire Foundation) waren op een gedenkwaardig moment vier Spitfires in de lucht. Nog nooit vertoond in Nederland. Het geluid van vier Merlins.

En er was nog veel meer van dit alles zoals "The Storyteller" Hans Nordsiek, een heerlijk gebeuren om even bij stil te staan of oude traktoren, de re-enactors die laten zien hoe het soldatenleven tijdens de Tweede Wereldoorlog geweest moet zijn, of de Air Combat Europe Demo Team met de Blackshape Prime.

Ach, u kunt het zelf over twee jaar gaan bekijken tijdens de 10e editie van de Oostwold Airshow. Pinksteren 2019, zet dat maar vast in uw agenda.