Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Actie voor behoud van een C-54 Skymaster in Engeland
2017-06-01 / foto: Save the Skymaster

Op het Engelse North Weald staat sinds december 2002 een Douglas C-54D Skymaster. Het was de bedoeling om dit toestel, samen met een DC-4, te gebruiken voor een film over de Berlijnse luchtbrug. Die film is er nooit gekomen en de DC-4 is inmiddels gesloopt.

Op 24 juni 1948 besloot de Sovjet-Unie tot een blokkade van Berlijn. De stad lag midden in Oost-Duitsland en was verdeeld in vier sectoren, een Russische, Franse, Britse en Amerikaanse sector. Om de westerse invloeden in Berlijn in te perken besloten de Russen de elektriciteitstoevoer naar West-Berlijn af te sluiten en sloten zij de grens met West-Duitsland waardoor er geen weg-, spoor- en waterverkeer meer mogelijk was. Alleen konden de Russen juridisch de vliegcorridors niet afsluiten en daardoor kwam er een grote luchtbrug op gang. Op 12 mei 1949 werd de blokkade opgeheven.

De Douglas C-47/Dakota speelde een belangrijke rol tijdens de luchtbrug (105 Amerikaanse C-47's en 40 RAF Dakota's), maar de hoofdrol was weggelegd voor de 330 Douglas C-54's die veel meer vracht konden vervoeren dan de C-47.

In Engeland is een Save the Skymaster campagne opgestart om de C-54 Skymaster van North Weald weer vliegwaardig te maken en er tijdens de 70-jarige herdenking van de Berlijnse luchtbrug in 2018 mee te vliegen.