Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

10 jaar strategisch militair transport smaakt naar meer
2017-05-10 / Min. van Defensie

Na 10 jaar is het weer hoog tijd dat Europa verder kijkt. Dat zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert maandag 8 mei in Eindhoven bij het 2e lustrum van het Movement Coordination Centre Europe (MCCE). Ze pleitte voor meer Europese versterking op logistiek gebied om de steeds onveiligere wereld het hoofd te bieden.

Het MCCE coördineert het strategisch militair transport van 28 deelnemende landen van de NAVO en EU. Ook regelt het centrum het bijtanken van vliegtuigen in de lucht. De gezamenlijke land-, zee- en luchttransportmiddelen worden zo beter benut en dat bespaart miljoenen. Het MCCE, gehuisvest op Vliegbasis Eindhoven, is het kloppend hart van Europa's militaire strategische transport.

Perfect
Als samenvoeging van het European Airlift Centre en het Sealift Coordination Centre ging het MCCE in 2007 met 14 landen aan de slag. De uitvoering gebeurde door pioniers met visie en experts die hun kennis deelden. Hennis noemde de ontwikkeling van het MCCE een perfect voorbeeld hoe bottom-up en top-down elkaar versterken. Begin dit jaar verwelkomde het Bulgarije als 28e lid.

Onrust
Maar de politiek moet ook nu doorpakken vindt Hennis. Na jaren van bezuinigingen verhogen de meeste landen hun defensiebudget. We moeten elkaar logistiek versterken om te kunnen reageren op de onrust in grote delen van de wereld: de instabiliteit in Oost- en Zuid-Europa, radicalisering en terrorisme in grote delen van het Midden-Oosten en Afrika tasten ook onze veiligheid aan. De minister refereerde daarbij ook aan de onvoorspelbare opstelling van Rusland.

Hennis: "Het is hoog tijd dat Europa meer verantwoordelijkheid neemt. Een sterker Europa verstevigt ook de NAVO." Als goed voorbeeld noemde ze de vooruitgeschoven militaire aanwezigheid in de Baltische Staten en Polen.

Militair Schengen
Een nieuw Europees initiatief is het Permanent Structured Cooperation, waarin verschillende (logistieke) projecten samenkomen. Ook al heeft het MCCE belangrijke stappen gezet, er moet nog veel gebeuren om grensoverschrijdend verkeer van militairen en middelen mogelijk te maken. Hennis ziet een soort militair Schengen-akkoord voor zich, waarbij militairen en materiaal zich binnen Europa vrij kunnen bewegen.
De minister pleit ervoor dat verbetering van de logistieke coördinatie op de politieke agenda blijft staan.