Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Taylorcraft Auster 'bevrijdingsvliegtuig'
2017-05-03 / Jan Willem Laroo

Op dinsdag 2 mei werd op het Hembrugterrein in Zaandam Auster Mk III NJ957 aan de pers en genodigden gepresenteerd. Het zal het pronkstuk van de 5 mei viering zijn wanneer het in de takels van een hijskraan over het Museumplein zal 'vliegen'.

De Minister van Waterstaat wilde in 1944 een aantal Taylorcraft Austers aanschaffen voor vervoer in bevrijd Nederland. Wegen, spoorwegen en waterwegen waren grotendeels onbegaanbaar en het was noodzakelijk om post, goederen en personen te vervoeren en daar waren de Austers uitermate geschikt voor, want ze konden desnoods op een weiland landen.

In eerste instantie keurde de Britten deze aanvraag af, want de toestellen mochten uitsluitend militair worden gebruikt. Maar eind 1944 gingen de Britten overstag en kreeg No. 6 (Dutch) Squadron zijn achttien Auster Mk. III vliegtuigen. Daar kwamen ook nog twee exemplaren bij die al bij No. 1316 Communication Flight waren ingedeeld.


De Taylorcraft Auster was een Engelse nazaat van de populaire Amerikaanse Taylor Young Model A tweezits sportvliegtuig uit 1936. Taylorcraft Aircraft (England) Ltd had er het nodige aan veranderd en het toestelletje van een Engelse de Havilland Gipsy Major motor voorzien.

Na de oorlog gingen de Austers over naar de, toen nog, Nederlandse Luchtstrijdkrachten. Daarnaast kwamen er in 1946 en 1947 nog eens 38 Austers bij. Drie werden aan de Koninklijke Marine uitgeleend om oefenlandingen op de (eerste) Karel Doorman uit te voeren. In 1946 zijn 36 Austers naar Nederlands-Indië verscheept waar 6 ArVa transport-, verbindings- en verkenningsvluchten uitvoerden waarbij enkele toestellen met handgranaten als bommenwerper werden ingezet. In 1950 zijn de Indische Austers aan de AURI overgedragen.

De in Nederland overgebleven militaire Austers
Het Nationaal Militair Museum heeft een oorspronkelijke No.6 (Dutch) Squadron Auster MZ236.

De KLU Historische Vlucht op Gilze-Rijen heeft Auster R-18 die na de oorlog bij de LSK kwam.

Het Museum Deelen heeft een schitterend gerestaureerde Auster die eerst vloog bij No. 1316 Comm. Flight als NX537. Na de oorlog kreeg het de registratie R-7.

En dan de NJ957 die op 5 mei 2017 op het Amsterdamse Museumplein zal schitteren. Dit toestel is in 1943 gebouwd en op 11 september van dat jaar overgedragen aan de RAF. In 1944 kwam het in dienst van No.6 (Dutch) Squadron.

NJ957 landde op 5 mei 1945 op een opgespoten stuk land aan (toen) de rand van Amsterdam bij de Stadionkade om verzetsstrijder majoor Kamphuis op te halen. Er bestaat zelfs een filmpje van dit gebeuren. Het publiek stroomt juichend toe maar wordt op afstand gehouden door de BS. Het was niet zonder risico want Amsterdam viel toen nog onder Duits gezag, waar de gevolgen op 7 mei op de Dam pijnlijk duidelijk werden.

Na de oorlog kwam NJ957 in dienst van LSK als R-8 om in 1951 U-31/21-31 door de MLD gebruikt te worden. In 1954 wordt het toestelletje van de sterkte afgevoerd om in 1955 de registratie PH-UFM te krijgen. De Auster vliegt tot 1959 bij de Nationale Luchtvaart School. In 1961 werd de heer J. Daams eigenaar.

In 2017 ontdekt Arno van der Holst het toestelletje in een schuur in Noord-Holland. Er gaat enige tijd overheen maar gelukkig stelt de eigenaar de Auster ter beschikking van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om dit historische vliegtuig op 5 mei 2017 tentoon te stellen op het Museumplein in Amsterdam.

Er is heel wat tijd gaan zitten in onderzoek naar de kleuren en opschriften, maar nu ziet de Auster er weer tiptop uit zoals het 72 jaar geleden op dat braakliggende terrein bij Amsterdam landde.