Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Replica B-25 bommenwerper vereeuwigt heldenvlucht
2017-04-18 / Min. van Defensie

Fred 'Pulk' Pelder schreef in 1942 geschiedenis door met een Lockheed 212 trainer zonder kaart van Sumatra naar Sri Lanka te vliegen. Hij ontkwam zo aan de binnenvallende Japanners. Als eerbetoon aan die vlucht en ter gelegenheid van het 75-jarige oprichtingsjubileum van het KNIL-squadron onthulde zijn zoon in het Australische Adelaide een replica van een B-25-bommenwerper.

'Pulk' ontkwam drie dagen na de capitulatie van Nederlands-Indië als allerlaatste luchtvaartmilitair. Vanwege de Japanse invasie had de ML-KNIL (Militaire Luchtvaart - Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger) de eigen vloot preventief vernietigd. Maar Pelder repareerde éé lesvliegtuig en vloog over de oceaan: een 10 uur durende monstervlucht naar Ceylon. Nooit had iemand zover met dit type toestel gevlogen. Het was slechts geschikt voor 1/3 van de afstand. Daarnaast smokkelde Pelder de allerlaatste versies van de geheime KNIL-codes het land uit.

Directeur Peter Smyth van Reevers Warbirds was zeer onder de indruk van Pelders ontsnappingsverhaal. De nieuwe aanwinst kreeg daarom dezelfde kleuren en de 'Pulk'-signatuur als het toestel waarin Pelder na zijn ontsnapping vloog. Hij streed in een B-25 van het 18e KNIL-squadron hij tegen de Japanners. Het is de enige complete B-25 Mitchell in Australië.

De onthulling was waarschijnlijk het laatste eerbetoon aan het 18e KNIL-squadron waarbij een veteraan aanwezig was. Voormalig piloot Hans de Vries wordt deze maand 94 jaar en woont in Australië.

18e Squadron ML-KNIL
Het 18e Squadron ML-KNIL werd opgericht op 4 april 1942 te Canberra. Tussen 1942 en 1950 was dit het enige Nederlands-Indische bommenwerpers-squadron in Indië en zelfs de hele Pacific. De vloot bestond uit meer dan 100 B-25 Mitchells die tijdens de oorlog tijdelijk onder Australische vlag vlogen.