Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

MLD vliegtuigen in NMM
2017-03-14 /

De bakermat van de Nederlandse luchtvaart wordt nog steeds bewaakt door een AMX pantserrupsvoertuig en volgens veel luchtvaartenthousiasten spelen vliegtuigen in het Nationaal Militair Museum een ondergeschikte rol.

Vorig jaar moesten zelfs een paar vliegtuigen in opslag om 100 jaar tank te herdenken. Maar intussen heeft de Fokker D.VII een prominente plaats gekregen en nu 100 jaar tank voorbij is, hebben, in het kader van 100 jaar Marine Luchtvaartdienst, drie MLD toestellen hun plaats ingenomen.

Op 18 augustus 1917 werd de MLD opgericht om de vloot in Nederlandse en Indische wateren te ondersteunen. Door de jaren heen heeft de MLD zijn sporen verdiend. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de Marine met vliegkampschip HMS. Karel Doorman de zeven zeeën bevaren tot het schip in 1968 uit de vaart werd genomen.

Het einde van de Groep Vliegtuigen op MVK Valkenburg kwam in 2005 en in 2008 werden de helikopters ondergebracht in het Defensie Helikopter Commando. MVK De Kooy is omgedoopt tot Martitiem Vliegkamp De Kooy waar 860 Squadron met de NH90 zijn basis heeft.

Het NMM heeft een leuke collectie MLD toestellen. Buiten staan een Lockheed Neptune en een Breguet Atlantic en binnen hangen een Hawker Fury en Hawker Sea Hawk. Verder zijn een Sikorsky S58 en een Dornier Do 24 tentoongesteld. De toegevoegde vliegtuigen zijn een Noorduyn Harvard, een Agusta-Bell 204 en, nieuw, een Westland Lynx. Missen we alleen nog de Grumman Tracker die in opslag staat.

En als u dan toch gaat is de tentoonstelling over Genghis Kahn aan te bevelen. Zeer de moeite waard.