Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Bristol Freighter voor museum in Engeland
2017-01-31 /

De Bristol Type 170 Freighter maakte zijn eerste vlucht op 2 december 1945. Het was het resultaat van de vraag naar transportvliegtuigen en deze had aan de voorzijde twee openslaande deuren waardoor het laden en lossen makkelijker ging. Een ander voordeel was dat het tegelijkertijd passagiers kon vervoeren.

Ook het Britse Air Ministry zag de voordelen en vaardigde specificatie 22/44 uit om een vrachtvliegtuig te hebben dat een lichte vrachtwagen kon vervoeren en kon starten en landen op onverharde banen. Uiteindelijk heeft de RAF er nooit mee gevlogen, maar vooral de Nieuw-Zeelandse luchtmacht heeft de Bristol Freighter uitgebreid gebruikt. De Bristol Freighter heeft naam gemaakt door passagiers met een goed gevulde portemonnee en hun auto over de Noordzee te vliegen.

Begin jaren '80 vloog de laatste Freighter op Zestienhoven. Instone Airline vloog met Bristol Freighter Mk. 31 G-AMLK toen regelmatig tussen Engeland en Rotterdam. In 1984 ging dit toestel naar Nieuw-Zeeland om uiteindelijk in Canada te belanden waar het nu bewaard wordt in het Reynolds-Alberta Museum.

Van de 214 gebouwde toestellen zijn er wereldwijd nog tien van over en geen daarvan is in zijn geboorteland. De Bristol Aero Collection Trust heeft zijn zinnen gezet om een exemplaar uit Nieuw-Zeeland te halen en naar Groot-Brittannië te vervoeren om in het dit jaar te openen Aerospace Bristol in Filton bij Bristol tentoon te stellen. Er is alleen nog geld nodig om het toestel uit elkaar te halen, in te pakken en over de weg te vervoeren. Het transport per schip is al geregeld.