Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Eerste Apaches uit Mali terug naar Nederland
2017-01-05 / Min. van Defensie

De eerste twee Nederlandse Apache gevechtshelikopters keren vrijdagavond 6 januari terug naar Nederland. Zij hebben ruim twee en een half jaar deelgenomen aan de VN-missie Minusma in Mali. Het strategisch transportvliegtuig, een C-17 Globemaster, vliegt de gevechtshelikopters naar vliegbasis Woensdrecht waar ze groot onderhoud krijgen.

De Apache gevechtshelikopter vervulde de afgelopen jaren een belangrijke rol binnen de VN-missie MINUSMA, die de veiligheid en stabiliteit in Mali moet beschermen en herstellen. Het streven is om de overige twee Apache gevechtshelikopters voor 1 maart 2017 terug naar Nederland te vliegen. Deze rol wordt dan door Duitsland overgenomen met de Duitse gevechtshelikopter, de Tigre.

Het transportvliegtuig C-17 vliegt met de Apaches vanaf het inzetgebied in Gao, Mali, naar vliegbasis Woensdrecht en landt vrijdagavond 6 januari naar verwachting tussen 21.00-23.00 uur op Woensdrecht. De C-17 vertrekt zaterdag 7 januari tussen 15.00-17.00 uur weer vanaf Woensdrecht.

Deze twee Apaches zijn de eerste helikopters die sinds het begin van de VN-missie terugkomen naar Nederland voor groot onderhoud. Beide gevechtshelikopters krijgen op Woensdrecht door het Logistieke Centrum een 500-uurs inspectie en een grote update. Na circa 25 weken worden de helikopters weer in gebruik genomen op vliegbasis Gilze-Rijen.