Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Supermarine Swift houdt Vulcan XH558 gezelschap
2016-12-09 /

Iedereen kent wel de AVRO Vulcan XH558, de V-bomber die een tijdje op vliegfeesten heeft gevlogen, onder ander in Nederland. Maar vliegen werd te duur en nu staat hij sinds oktober 2015 mooi te wezen in zijn hangar op Robin Hood Airport Doncaster Sheffield. Het toestel kan nog wel taxiën.

Inmiddels is de Vulcan to the Sky Trust bezig met de restauratie van English Electric Canberra B.2 WK163, die in 2018 weer moet gaan vliegen.

Sinds eind november is daar ook een Supermarine Swift F4 WK275 bijgekomen. Dit toestel is door Jet Art Aviation gerestaureerd.

De Swift maakte op 24 december 1948 zijn eerste vlucht. Het was ontworpen als onderscheppingsjager maar voldeed niet aan de verwachtingen. Bij de fotoverkenner waren de meeste problemen opgelost. Al snel werd de jagervariant vervangen door de Hawker Hunter, maar de verkenner heeft nog tot 1961 bij RAF Germany dienst gedaan.

Hoewel de Swift er als fabrieksnieuw uitziet kan het toestel niet meer vliegen. Het is de enige jagerversie van de Swift die bewaard is gebleven.