Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Luchtvaartnieuws uit Suriname
2016-11-05 / Arno Landewers

SLM nieuws
In mei werd bekend dat de SLM praat met TUI Nederland over samenwerking, en in oktober werd er een overeenkomst getekend waarvan de inhoud nog niet bekend is gemaakt. Het zou onder meer gaan over vervanging van de drie Boeing 737-300's van de SLM. Eerder werd door de Surinaamse minister van Transport, Communicatie en Toerisme al het verzoek gedaan aan Turkish Airlines om op Suriname te gaan vliegen, en zijn diverse investeringspartijen zich aan het oriënteren op de mogelijkheden grootschalige vakantieparken op te zetten in Suriname. De minister verklaarde dat wanneer de SLM niet gaat samenwerken met buitenlandse partijen, het bedrijf over een aantal jaren ten gronde gaat.

In oktober werd een intentieverklaring getekend rond samenwerking tussen de SLM en de Beijing BG Transportation Equipment Company, dat kennelijk banden heeft met Air China maar een onbekende speler is. De Chinezen hebben belangstelling voor een lijndienst tussen Suriname en Cuba (waar Air China lijndiensten naar vliegt).

Begin juli nam Robbi Lachmising het roer over van Louis Voigt als SLM directeur. Voigt stapte in mei op om persoonlijke redenen. Lachmising was tussen 2000 en 2004 ook al directeur bij de SLM, en zal een jaar lang het directeurschap vervullen.

Op 1 september kon de SLM de eerste rechtstreekse vlucht naar Miami (Florida, Verenigde Staten) maken, nadat Suriname de zogenaamde Last Point of Departure (LPD)-status van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten had ontvangen. Deze status hangt vooral samen met het niveau van de beveiliging op de luchthaven van vertrek. Sinds 2012 werd gewerkt aan het verkrijgen van de LPD status voor de Johan Pengelluchthaven/Zanderij. Dit zijn de eerste rechtstreekse vluchten van de SLM naar de Verenigde Staten in bijna 30 jaar. In eerste instantie gaat het om een proefperiode, en wanneer de vluchten rendabel blijken zullen geregelde lijndiensten worden uitgevoerd.


Aanhoudende problemen luchtverkeersleiding
Door onderbezetting op de verkeerstoren van de Johan Adolf Pengelluchthaven/Zanderij moesten op 19 augustus vluchten worden geschrapt. Eén van de verkeersleiders was ziek, en de andere twee weigerden in onderbezetting de toren operationeel te houden. Er is al jaren discussie over de oplossing van het tekort aan verkeersleiders. Momenteel zijn er wel 15 verkeersleiders in opleiding. Achteraf ontstond commotie toen bleek dat de zieke verkeersleider was vervangen door een oud-collega, die al enkele jaren gepensioneerd is.

Luchthavenbeheer neemt vertrekhal Zanderij over
Op 15 juli droeg de SLM de vertrekhal op de Johan Adolf Pengelluchthaven/Zanderij over aan de NV Luchthavenbeheer. Er is overeen gekomen dat beide partijen een "gezamenlijke inspanning" zullen plegen voor behoud van arbeidsplaatsen. Er werd ruim 20 jaar gediscussieerd over het eigendom van de vertrekhal. Zowel grond als alle andere gebouwen op Zanderij waren al eigendom van de NV Luchthavenbeheer. Feitelijk betekend het besluit dat diverse dochterondernemingen van de SLM, zoals Surair Ground Services en Surair Cartering (allen gevestigd in het luchthavengebouw) nu concurrentie kunnen krijgen. Bovendien is de NV Luchthavenbeheer nu niet meer afhankelijk van de SLM rond investeringen op de luchthaven.

Tijdens zijn jaarrede kondigde President Bouterse aan dat de Johan Adolf Pengelluchthaven met financiële steun van China gemoderniseerd en uitgebreid zal gaan worden.


Argentinië wil versterking militaire relatie
De Argentijnse defensie-attaché heeft tijdens de viering van het 200-jarige bestaan van de Argentijnse strijdkrachten aangekondigd dat het Argentijnse leger gereed is om de militaire samenwerking met het Nationaal Leger van Suriname te verdiepen. Sinds 2015 is er een defensie-attache werkzaam op de in 2013 opgerichte ambassade van Argentinië in Suriname. De attache heeft verschillende opleidingsmogelijkheden en uitwisselingen aangeboden.

Lijnvluchten Fly Allways gestart
Op 9 augustus startte de Surinaamse luchtvaartmaatschappij Fly Allways de eerste lijnvlucht: Paramaribo - Georgetown (Guyana) - Bridgetown (Barbados). De vlucht wordt drie keer per week gemaakt, en in vakantieperiodes twee keer per week doorgetrokken naar Sint Maarten. Met het openen van de lijndienst is een einde gekomen aan de proefvluchten en charters die de Fly Allways met haar twee Fokker 70's de laatste tijd vloog.