Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Luchtvaartnieuws uit Suriname
2016-05-16 / Arno Landewers

SLM mag rechtstreeks naar VS
Op 11 mei heeft de SLM toestemming gekregen voor rechtstreekse vluchten vanaf luchthaven Zanderij/J.A. Pengel naar de VS. Hiervoor moest de luchthaven van de Amerikaanse Transport Security Administration (TSA) de zogenaamde "last-point of departure" (LPD) status verkrijgen, die samenhangt met de kwaliteit van de beveiliging. De SLM vliegt al wel op de Verenigde Staten, maar via Guyana of Aruba, waar de passagiers de LPD-controle ondergaan. Wanneer daadwerkelijk de rechtstreekse vluchten van start gaan is nog niet bekend, in ieder geval moeten deze negentig dagen voor de eerste vlucht worden aangekondigd. Ook kondigde de SLM aan dat de frequentie op de vluchten via Guyana naar Miami opschroeft worden van twee naar drie per week.

Problemen bij luchtvaartautoriteit
De situatie op diverse binnenlandse vliegstrips in Suriname dreigt onhoudbaar te worden. Er is een tekort aan gespecialiseerde medewerkers, onderhoud van zowel strips als gebouwen is slecht en het materieel hiervoor is niet aanwezig. Medewerkers van de Luchtvaartdienst worden op tijdelijke basis gestationeerd op strips, maar sinds kort weigeren de luchtvaartbedrijven die gebruik maken van de strips de medewerkers te vervoeren wegens achterstallige betalingen.

Ook is er weer onrust ontstaan onder luchtverkeersleiders. Al jaren wordt gehamerd op uitbreiding van het aantal verkeersleiders, loonsverhogingen, inflatiecorrecties en het voeren van een fatsoenlijk personeelsbeleid rond bijvoorbeeld promoties en overwerkvergoedingen. Eind april verliep een ultimatum, waardoor volgens de verkeersleiding de veiligheid in het Surinaamse luchtruim nu niet meer kan worden gegarandeerd. Eind april bleek ook dat de Surinaamse luchtvaartdienst de opleiding tot verkeersleiding wil uitbesteden aan het Polytechnic College Suriname, tot onvrede van de luchtverkeersleiders.

In februari heeft het Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme de hulp ingeroepen van consultants van de Britse luchtvaartautoriteit CAA, voor ondersteuning bij de opzet van een "vernieuwt wettelijk en institutioneel kader voor de Surinaamse luchtvaart sector". In samenwerking met de IATA (de internationale organisatie voor civiele luchtvaart) zal een nieuwe Wet voor de Burgerluchtvaart worden opgezet, en worden voorstellen voor aanpassingen in de organisatie van de Surinaamse luchtvaartautoriteit, de huidige CASAS, en de opzet van een onafhankelijk orgaan voor onderzoek van luchtvaartongevallen uitgewerkt. Het project loopt 13 maanden en wordt gefinancierd door de Inter-American Development Bank (IADB).

Vliegende start Fly All Ways
De in januari van start gegane Surinaamse luchtvaartmaatschappij Fly All Ways heeft begin april toestemming gekregen om via Guyana te gaan vliegen. Georgetown, de hoofdstad van Guyana, zal gaan dienen als tussenstop op vluchten van Paramaribo naar Barbados en Boa Vista (Brazilië), en in de toekomst ook op vluchten naar Sint Maarten. De vluchten zullen twee maal per week plaats vinden per Fokker 70. Op 25 april werd al een rechtstreekse chartervlucht naar Sint Maarten gemaakt, dit was de eerste maal dat Fly All Ways hier te zien was.

Turkish Airlines en Ugo van Paramaribo naar Amsterdam?
Tijdens bilateraal overleg tussen de ministers van buitenlandse zaken van Suriname en Turkije is een verzoek ingediend om Turkish Airlines tussen Amsterdam en Paramaribo te laten vliegen. Mochten deze vluchten inderdaad gaan plaatsvinden, dan zou dit de doorbreking van de monopolie positie van KLM en SLM op deze route betekenen. Voordat het zover komt zal echter eerst een luchtvaartovereenkomst tussen Suriname en Turkije moeten worden afgesloten, en zal de Nederlandse regering expliciet toestemming moeten geven. In de huidige luchtvaartovereenkomst tussen Suriname en Nederland is er ruimte voor drie luchtvaartmaatschappijen die op de route tussen Paramaribo en Amsterdam vliegen, waarbij dan wel door zowel Suriname als Nederland expliciet toestemming moet worden gegeven.

Een ander initiatief voor vluchten naar Nederland komt van Surinaamse bodem. Ondernemer Vikash Bisjanak heeft de luchtvaartmaatschappij Ugo Jet opgericht, en inmiddels zijn met gehuurd materieel de eerste vluchten gemaakt, en werd ook capaciteit ingehuurd op een LAN Cargo vlucht naar Schiphol. Eind dit jaar wil Ugo Jet starten met passagiersvluchten vanuit Suriname, waarbij Amsterdam ook op het verlanglijstje staat. Er is inmiddels voor tientallen miljoen geinvesteerd (afkomstig van "investeringspartners" en leningen bij regionale banken), waarmee drie Bombardier CRJ's beschikbaar zijn gekomen. Met twee van de CRJ's zouden al passagiersvluchten vanuit de Verenigde Staten naar de Dominicaanse Republiek, Haiti en de Antillen uitgevoerd zijn. Volgens de Surinaamse luchtvaartdienst is er nog geen aanvraag voor landingsrechten van Ugo Jet ontvangen.