Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

Luchtvaartnieuws uit de Nederlandse Antillen
2016-03-18 / Arno Landewers

Insel Air nieuws
In december kon Insel Air beginnen met het uitvoeren van chartervluchten tussen Miami en Cuba. In samenwerking met drie Amerikaanse touroperators verzorgt de Curaçaose luchtvaartmaatschappij vluchten naar vier verschillende bestemmingen op Cuba (Havana, Santiago, Camaguey en Holguin). De drie touroperators mogen zelf niet vliegen op Cuba, zodat capaciteit werd ingehuurd. De overeenkomst geldt voor onbepaalde tijd. Momenteel worden zeven tot acht vluchten per dag uitgevoerd.

Verder werd bekend gemaakt dat er aanvullende afspraken zijn gemaakt met KLM en de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta, zodat vluchten op elkaar aansluiten, en over en weer kunnen worden geboekt. Met het Braziliaanse GOL bestond al een dergelijke samenwerking. Verder zou gesproken worden met enkele Chinese maatschappijen. De verwachtingen voor dit jaar zijn hoog: Insel Air verwacht 1,4 miljoen passagiers te gaan vervoeren, vier bestemmingen aan het routenet toe te voegen en er komt een vlootuitbreiding met vier Fokker 70 die van de KLM werden overgenomen.

Nul op rekest voor AVA Airways
Werd mei vorig jaar al de aanvraag voor de economische vergunning van AVA Airways geweigerd wegens het niet op orde zijn van documenten, in december maakte ook minister Camelia-Romer bekend het verzoek voor een vergunning niet in te willigen. Volgens de minister zou uit forensisch onderzoek zijn gebleken dat er twijfel bestond over de echtheid van documenten. De oprichters van AVA Airways, dat met enkele Airbus A319/320's vanaf Curaçao lijnvluchten zou willen gaan uitvoeren, verklaarden juridische stappen te gaan ondernemen, maar daar is tot dusver nog niets over vernomen.

Problemen bij Aruba Airlines
Half februari werden beide directeuren (en belangrijkste aandeelhouders) van Aruba Airlines, Esteban Valles en Onno de Swart, op non-actief gezet door een rechtbank. Valles en de Swart gaven de rechtbank uitleg over de financiële toestand van Aruba Airlines, en hierbij concludeerde de rechter dat er waarschijnlijk fraude in het spel is. Huber Zievinger is benoemd als tijdelijk directeur. De vluchten van Aruba Airlines gingen zonder problemen door, al was het enige dagen onmogelijk via internet tickets te kopen. Aruba Airlines voert met drie Airbus A320's zowel lijn- als chartervluchten uit. In december was nog een nieuwe lijndienst toegevoegd: Aruba - Curaçao - Santo Domingo (Dominicaanse Republiek).

FAA toetsing Curaçao verschoven
In 2012 degradeerde de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) de veiligheidscategorie van Curaçao van 1 naar 2. Dit was onder andere gebaseerd op de constatering dat internationale (veiligheids)eisen onvoldoende waren verwerkt in de wet- en regelgeving. Al eerder was er kritiek op de opleiding van personeel en faciliteiten. De beslissing had forse gevolgen voor met name Insel Air, het Curaçaose bedrijf wordt sindsdien beperkt in het aantal vluchten dat het naar de VS mag uitvoeren.

Een nieuwe toetsing zou in december plaatsvinden, maar werd naar deze maand verschoven. Het betreft een technische controle, en de vertraging is het gevolg van de grote hoeveelheden werk die gemoeid bleken bij het op order krijgen van de regelgeving. Ook werd aangekondigd dat vliegers, verkeersleiders en technisch personeel zich moeten herkwalificeren door het afleggen van examens. Tot april volgend jaar worden die examens en het studiemateriaal gratis afgegeven.

Kort nieuws buitenlandse luchtvaartmaatschappijen
Er zijn enkele wisselingen in het aanbod van vluchten op de luchthaven van Sint Maarten. Op de eerste plaats kondigde de Amerikaanse prijsvechter Jet Blue aan de dagelijkse vlucht vanaf San Juan (Puerto Rico) te staken wegens gebrek aan belangstelling. Op 3 mei wordt de laatste vlucht uitgevoerd. De vluchten vanaf New York JFK en Boston worden wel voortgezet. Sint Maarten verliest hiermee de enige dagelijkse verbinding met Puerto Rico.

Op 25 februari kon voor het eerst een vliegtuig (een Fokker 70) van de nieuwe Surinaamse luchtvaartmaatschappij Fly All Ways worden verwelkomd op Sint Maarten. Dit betrof nog een chartervlucht, maar het is de bedoeling dat dit jaar een lijndienst vanuit Paramaribo wordt geopend. Tot slot kondigde de Canadese luchtvaartmaatschappij Sunwing aan van mei tot eind augustus wekelijks chartervluchten tussen Vancouver (Canada) en Sint Maarten te gaan maken, in samenwerking met een Canadese touroperator.


bronnen: dagblad Amigoe; Daily Herald; Antilliaans Dagblad