Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

luchtvaartnieuws uit de Nederlandse Antillen
2015-11-29 / Arno Landewers

Sint Maarten Airways zoekt concurrentie met Winair
Op 10 september schorste het Sint Maartense vliegbedrijf Windward Islands Airways International (Winair) het hoofd vliegdienst, de chef vlieger en de veiligheidsmanager, om het drietal op 16 september te ontslaan. In een weinig concrete verklaring stelde Winair directeur Greaux dat het ontslag volgt op het proces om tot code-sharing met Air France te komen, en waarvoor aan diverse stringente regels moet worden voldaan, en dat er extra veiligheidseisen bestaan binnen Winair omdat wordt gevlogen wordt op Saba, waar de korte baan met ongunstige ligging een aangepaste landingstechniek vereist.

In de weken na het ontslag werd duidelijk dat het drietal betrokken was bij de oprichting van Sint Maarten Airways, dat, als de plannen concreet worden, een directe concurrent van Winair gaat worden. Het bedrijf, dat komend toeristen seizoen van start wil gaan, wil met twee STOL (short take-off and landing) vliegtuigen (en dat zullen waarschijnlijk de Havilland Canada Twin Otters worden, waar Winair ook mee vliegt) chartervluchten gaan aanbieden en is een initiatief van ondernemer Rolando Brison. Brison werkt al sinds 2011 aan uitwerking van het idee.

Luchtvaartmaatschappijen nieuws
Nadat American Airlines aankondigde op dezelfde dag als Insel Air tussen Curaçao en Charlotte (North Carolina, Verenigde Staten) te gaan vliegen, namelijk de zaterdag, kondigde Insel Air te stoppen met vliegen op deze route. Het aantal boekingen zou al tegenvallen, en de verwachting is dat dit met de aankondiging van American Airlines niet zal toenemen. Insel Air is erg ontstemd over het besluit van American Airlines, dat volgens de Insel Air directeur "riekt naar bewuste beschadiging". Insel Air vloog vanaf juni 2011 naar Charlotte, aanvankelijk twee maal per week. Miami blijft nu de enige bestemming van Insel Air in de Verenigde Staten, wegens de lage status van Curaçao bij de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten kan het routenet naar de Verenigde Staten niet worden uitgebreid.

Aruba Airlines begint per half december drie keer per week te vliegen tussen thuisbasis Aruba en Curaçao, en tussen Aruba en Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Verder wil Aruba Airlines gaan uitbreiden in de Verenigde Staten; naast Miami, waar nu al op wordt gevlogen, wordt bekeken of ook naar Newark en Boston kan worden gevlogen. Vanaf Miami worden ook charters gevlogen naar onder meer Havana op Cuba. Aruba Airlines vliegt met drie Airbus A320's.

Eind november bleek dat de in financiële problemen verkerende Arubaanse luchtvaartmaatschappij Tiara Air van een meerderheid van de crediteuren nog een kans kreeg het reddingsplan uit te voeren, en dat de surseance periode mogelijk wordt verlengd. Tiara, dat bijvoorbeeld aan de luchthaven Aruba en een groep oud-werknemers flinke bedragen verschuldigd is, wil het aantal vluchten de komende tijd flink uitbreiden, en rekent bovendien op een geldbedrag dat van de autoriteiten in Venezuela verschuldigd is. Tiara wil een tweede Boeing 737 in gebruik gaan nemen om vanuit Florida in de Verenigde Staten charters te gaan vliegen. De rechter zal begin december de plannen moeten goedkeuren om de surseance te verlengen.

Drugsbestrijdingsoperaties
Aan boord van het in het Caribisch gebied opererende Nederlandse marinefregat Zr. Ms. Friesland is sinds oktober voor vier maanden een Eurocopter MH-65D Dolphin (een variant van de Aerospatiale SA365 Dauphin) van de Amerikaanse kustwacht gestationeerd ten behoeve van drugsbestrijding. Op 19 oktober was het toestel onvoorzien aan land te zien. Door een technisch mankement moest de machine per oplegger naar de Amerikaanse FOL (Forward Operating Location) basis op Hato worden gebracht.

In november kwam een ander vliegtuig van de FOL-basis in het nieuws. Een Amerikaanse de Havilland Canada DHC-8 Dash 8 (E-9A) elektronisch verkenningsvliegtuig zou tijdens een anti-drugs operatie vanaf Curaçao kort het luchtruim van Venezuela hebben geschonden. Uiteraard sprak de Venezolaanse regering van een "militaire provocatie". Een kleine twee weken later bood de opperbevelhebber van de FOL zijn excuses aan; hij verklaarde dat het toestel ruim drie minuten in het luchtruim van Venezuela had gevlogen tijdens de achtervolging van een bootje waarop 1000 kg aan drug werd vervoerd. Beschuldigingen over de reeks "ongewone verkenningsvluchten", die volgens de Venezolaanse regering zou samenhangen met de aankomende verkiezingen, werden door de Amerikanen laconiek van de hand gewezen.

Aanleg heliport Caribbean Heli Centre (CHC) stilgelegd
Het van start gaan van de Arubaanse vestiging van Heli Centre Lelystad is in gevaar gekomen nu de aanleg van een heliport voor de onderneming bij Malmok, op de noordwestpunt van Aruba, is stilgelegd. Het bleek dat er geen vergunning is afgegeven, bovendien ligt de heliport in een natuurgebied. CHC wil bij voorkeur niet vanaf luchthaven Beatrix Reina vliegen omdat dit beperkingen zou opleveren. CHC gaat nu op zoek naar een andere locatie voor een heliport.

Aerobatics boven Philipsburg
Op zondag 15 november werden boven Great Bay bij Philipsburg op Sint Maarten vliegdemonstraties gehouden door de Amerikaanse aerobatic vliegers Melissa Pemberton en Skip Steward, als onderdeel van een cultureel festival. Op vrijdag werden al oefenvluchten gemaakt. De organisator, de Prinses Juliana luchthaven op Sint Maarten, had de Nederlandse aerobatics vlieger Frank Versteegh en voormalig luchtmacht officier Peter Hardenbol aangetrokken als coordinatoren van de vliegdemonstraties. De demonstratie trok veel bezoekers, die naast de Extra en Pitts Special aerobaticvliegtuigen ook nog een optreden van een parachutistenteam (dat van de Franse kant van het eiland kwam) konden zien. Versteegh verzorgde ook het commentaar tijdens de optredens.


bronnen:
Dagbladen Daily Herald, Amigoe en Antilliaans Dagblad, Piloot & Vliegtuig