Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1
Nieuwe pagina 1 advertentie Vliegend Museum Seppe Brussels Air Museum nederlandstransportmuseum.nl aerospacefacts.com tigerformation Stampe

LUCHTVAARTKENNIS 2015-2 is uit
2015-06-29 / Arno Landewers

Eind juni is LUCHTVAARTKENNIS nummer 2 van 2015 uitgekomen. In dit nummer een grote verscheidenheid aan onderwerpen.

In 1916 kwam bij de Nederlandse legerleiding het plan op, net als in 1911 en 1913, grote manoeuvres te organiseren, waarbij ook weer vliegtuigen zouden worden ingezet. De Luchtvaartafdeeling (LVA) beschikte inmiddels over voldoende personeel en materieel om bij beide partijen een kleine vliegtuigafdeling in te delen. Aan deze manoeuvres werd geen ruchtbaarheid gegeven. Tijdens de oefening, tussen 20 en 27 september 1916 gehouden in het oosten van Noord-Brabant en het aangrenzende deel van Gelderland, werden een aantal Farman's en waarschijnlijk enkele geinterneerde vliegtuigen ingezet vanaf provisorische vliegveldjes bij Ravenstein en Waalre. In een artikel over deze oefeningen leest U in detail over de inzet van de vliegtuigen, en de bevindingen.

In 1911 bouwt de zeventienjarige Walton von Hemert in Amersfoort een eigen zweefvliegtuig, waarmee hij in februari van dat jaar, gesleept door een auto, op een militair oefenterrein bij Amersfoort enkele zweefvluchten maakt, die eindigen in een ongeluk waarbij het toestel flink beschadigd werd. Hierna bouwde von Hemert een tweede toestel, een "biplane" die ook beschadigd raakte. In LUCHTVAARTKENNIS 2/2015 een beschrijving van beide toestellen, de vluchten en de achtergronden, met nooit eerder gepubliceerde foto's en maatschetsen van beide zweefvliegtuigen.Verder een uitgebreide aanvulling op eerder in LUCHTVAARTKENNIS verschenen artikelen over de door Frits Koolhoven ontworpen NVI F.K. 31. In een poging van de Nationale Vliegtuig Industrie (NVI) om in december 1925 met een F.K. 31 en een (ook door Koolhoven ontworpen) BAT F.K. 23a demonstratievluchten in Brussel te kunnen geven werden de machines ingeschreven in het Nederlands
Luchtvaartuigregister. Echter, het Ministerie van Waterstaat weigerde toestemming voor vluchten met deze machines. U kunt over de achtergronden van deze perikelen lezen in deze aanvulling.

Ook aandacht voor luchtvaartgeschiedenis uit Suriname en de Nederlandse Antillen. Over Suriname vindt U een kort artikel over het vervoer per Fairchild C-82 Packet van een baggermolen voor de goudindustrie aldaar. Over de Antillen de achtergronden rond de inzet van een van de KLM afkomstige Fokker F.18 voor de luchtverdediging van de olieraffinaderijen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tenslotte, naast de vaste rubrieken (luchtvaarthistorie op Internet, boekbespreking en de mutaties in het Nederlands Luchtvaartuigregister) nog meer aandacht voor de Tweede Wereldoorlog. In die periode werd Schiphol diverse malen aangevallen door Martin B-26B Marauders van de Amerikaanse luchtmacht. In een artikel in deze editie wordt een algemeen overzicht van drie grote aanvallen gegeven, en daarna wordt ingegaan op een enkele B-26B, namelijk de "Flak-Bait". Dit toestel is kort na het einde van de oorlog tentoongesteld op Schiphol, en is momenteel onder restauratie bij het National Air and Space Museum in Washington.


losse nummers: 8,50 EUR
jaarabonnement (4 nummers): 34 EUR

Voor meer informatie zie:
www.luchtvaartkennis.net
www.knvvl.nl